Kiezen

Bij het kiezen van een Sim Only abonnement voor je telefoon kun je kiezen uit verschillende bundels. Een bundel is de term die in de mobiele telefonie gebruikt wordt voor een optiepakket. Vanuit een Sim Only abonnement heb je verschillende opties: Bellen, Data gebruiken (internet & email) en Sms-en. Over het algemeen geldt: Hoe uitgebreider de mogelijkheden en hoe meer gebruik je wilt maken van deze optie(bundel), hoe hoger de maandelijkse abonnementskosten. NB: Om te kunnen bellen heb je naast een (Sim Only) abonnement altijd een telefoon nodig. Hiernaast bestaat er geen beste Sim Only abonnement. Dit verschilt door de verschillende eisen die er per persoon aan een abonnement gesteld worden.

Bellen

Bij telefoon abonnementen is het in de regel dat je op voorhand een bepaald aantal belminuten per maand inkoopt. Het beltarief voor deze minuten is daarmee vastgelegd. Hoe meer belminuten je per maand inkoopt, hoe lager het bedrag per minuut zal zijn. Deze bedragen variëren tussen de € 0,35 en € 0,02 per minuut.

Wanneer je een bepaalde periode meer belminuten nodig hebt dan er in je bundel zitten, dan is het afhankelijk van de provider hoe hier mee omgegaan zal worden. Zo is het mogelijk om ongebruikte minuten mee te nemen naar de volgende maand, zodat hier een ‘buffer’ ontstaat. Wanneer deze buffer er niet is, dan zullen de gemaakte belminuten als ‘buiten de bundel’ worden gefactureerd. Het tarief voor bellen buiten de bundel is vaak zeer hoog dus zorg dat je hiermee niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Er zijn 3 grote telefoon-netwerken in Nederland (T-mobile, Vodafone en KPN) en alle drie hebben ze hun eigen karakteristieken. In essentie functioneren alle netwerken op dezelfde manier maar zeker in de wat minder drukbevolkte gebieden van Nederland hebben ze niet allemaal een evengoed bereik. Kijk dus niet alleen naar de kosten, maar kijk ook naar de dekking van het netwerk op de plaatsen waar je regelmatig denkt te gaan bellen.

Data

Een steeds groter wordend deel van de mobiele telefoons is een smartphone. Met een smartphone kun je naast bellen ook data gebruiken. De databundel wordt voor alle overige toepassingen behalve SMS gebruikt. Zo maak je bij gebruik van het internet of het lezen van een e-mail, maar ook bij muziekstreaming of videobellen, gebruik van je databundel. Het gebruik van data zal de komende jaren naar verwachting sterk toenemen.

Als je een telefoonabonnement met databundel afsluit, zorg dan dat de databundel toereikend is voor het beoogde gebruik. Het gebruik van data buiten de bundel is vaak erg duur. Als je al een smartphone had, dan is het gemiddeld genoten verbruik daar vaak in terug te vinden.

SMS

Het woord SMS is een afkorting voor: Short Message Service. Een SMS is niets meer dan dat: Een kort tekstbericht dat verzonden wordt over het netwerk waar ook mee gebeld wordt. Het verzenden van een SMS is relatief kostbaar. De databundel neemt in steeds grotere mate de specifieke rol van SMS-bundel over. Via data is het versturen van een bericht aanzienlijk goedkoper en ook zijn er via data veel meer mogelijkheden dan bij een originele SMS. De SMS-bundel wordt hierdoor steeds minder belangrijk.

Bij veel abonnement-aanbieders staat het versturen van een SMS gelijk aan 1 minuut bellen. Als je een Sim Only abonnement wilt mét databundel, dan is het nauwelijks relevant om specifiek naar het aantal SMS, of de prijs daarvan te kijken. De databundel daarintegen wordt steeds belangrijker. (een gemiddelde smartphone-gebruiker, heeft genoeg aan ongeveer 500 MB per maand)

Overig

Heb ik een nieuwe telefoon nodig?
Om gebruik te maken van alle mogelijkheden heb je een telefoon nodig die ook met deze mogelijkheden om kan gaan. Voor de nieuwste manier dataoverdracht heb je ook een relatief nieuwe telefoon nodig. In de regel kun je stellen dat elke – nog goed functionerende – smartphone, goed met data-abonnementen kan omgaan.

Naast de technische beperkingen speelt hierbij ook een andere praktische vraag: Is het te verwachten dat de beoogde telefoon voor de duur van het simony abonnement zal bijven functioneren?

Veel naar het buitenland?
Als je toevallig in het grensgebied woont, of wanneer je regelmatig in het buitenland komt, dan is het raadzaam om ook de kosten voor bellen in het buitenland mee te nemen in de vergelijking. Bellen in/of naar het buitenland valt vaak buiten de belbundel en gaat gepaard met zeer hoge beltarieven. Deze hoge kosten zijn te ondervangen door een ‘buitenland belbundel’ bij je abonnement te nemen. Ook is het bellen via de databundel vaak een voordelige optie in het buitenland. (hierbij moet je wel zorgen voor een ‘buitenland data plan’, of een (wifi) netwerk waar je op ingelogd bent.) Net als bellen is ook het gebruik van data in het buitenland niet goedkoop.

Nummerbehoud?
Bij de overstap naar een Sim Only abonnement kun je kiezen of je je huidige nummer wilt behouden of dat je een nieuw telefoonnummer wilt hebben. Het overdragen van je nummer naar je nieuwe abonnement is kosteloos en wordt ook wel nummerportering genoemd. Als je nummerportering wilt, dan moet je dit aangeven wanneer je je nieuw Sim Only abonnement aanvraagt.

Kosten voor overstap of afsluiten?
Ondanks dat er voor nummerbehoud geen kosten mogen worden gerekend, rekenen telecomproviders wel vaak aansluitkosten voor nieuwe klanten. Als je bij dezelfde provider blijft heb je geen aansluitkosten maar ga je naar een ander, dan is de kans groot dat je €25,- aansluitkoten gefactureerd krijgt. Dit speelt vooral bij 1-jaar contracten. Bij tweejarige abonnementen worden deze kosten vaak niet gefactureerd als extra korting.

Houdbaarheid (bel)bundel
Het verschilt per contract hoe er omgegaan wordt met de overgebleven bel, sms en databundel. In de meeste gevallen komt het tegoed aan het eind van de contractperiode te vervallen maar er zijn ook abonnementen waarbij deze meegenomen worden naar de volgende maand. Deze abonnementen zijn vaak iets duurder maar de kans is kleiner dat je buiten je bundel gaat bellen.

Blackberry
Om met een Blackberry te kunnen internetten, heb je en apart BIS (Blackberry Internet Service) abonnement nodig. Blackberry’s werken via speciale Blackberry-servers om de dataoverdracht zo veilig mogelijk te maken. De abonnementen naar deze servers zijn vaak wat duurder dan een regulier mobiel internet-abonnement. Houdt hier rekening mee als je een nieuwe telefoon, of een nieuw abonnement zoekt!