Vragen over reisverzekering

Algemene vragen over de reisverzekering

 1. Moet ik een reisverkering afsluiten?

  Het is niet verplicht om een reisverzekering af te sluiten maar wij raden het je sterk aan. Ook als je nog nooit wat hebt geclaimd tijdens je reis of vakantie kan het bij je volgende reis de eerste keer zijn dat je je reisverzekering aan moet spreken. De kosten voor zorg of hulp in het buitenland zijn vaak zeer hoog en met de kleine investering in een reisverzekering kun je deze (vervelende) verassing voorkomen.

 2. Ik ga op vakantie in Nederland, moet ik dan ook een reisverzekering afsluiten?

  Het is nooit verplicht om een reisverzekering af te sluiten, dus ook niet als je in Nederland op vakantie gaat. Een reisverzekering kan echter ook voor een reis/vakantie in Nederland flinke voordelen opleveren. Ook in Nederland zouden je koffers gestolen kunnen worden en vanaf 1 overnachting buiten je woonadres ben je voor de verzekering al op een reis/vakantie.

  Let op: Bij veel doorlopende reisverzekeringen zijn reizen en vakanties in Nederland uitgesloten voor vergoeding. Let hier dus op bij het afsluiten van je reisverzekering. Als je reisverzekering geen reizen in Nederland dekt, dan is het verstandig om een kortlopende verzekering af te sluiten.

 3. Waarom zou ik een reisverzekering afsluiten als mijn zorgverzekering ook al buitenland-dekking heeft?

  Ondanks dat de reisverzekering en de zorgverzekering enig overlap kunnen hebben in de dekking, zijn er ook veel risico’s die door de zorgverzekering niet gedekt worden. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan gestolen bagage of problemen met de auto. Deze zullen niet door de zorgverzekering gedekt worden en met een reisverzekering leveren deze problemen vaak slechts wat oponthoud.

 4. Is een verzekering ook nodig als ik geen bagage meeneem?

  Ook als je weinig bagage mee neem op vakantie, kan het handig zijn om een reisverzekering te hebben. Je kunt bijvoorbeeld een ongeluk krijgen of je kunt door omstandigheden terug naar Nederland moeten. Zonder reisverzekering zullen de hierbij behorende kosten niet vergoed worden.

Hoe zit dat met een annuleringsverzekering?

 1. Wat doet een annuleringsverzekering?

  Als je na het boeken van je reis/vakantie, door omstandigheden toch niet op vakantie kunt, dan kan de annuleringsverzekering de hierdoor geleden schade dekken. Afhankelijk van de reden van thuisblijven wordt het volledige reserveringsbedrag terug op je rekening gestort.

  Een annuleringsverzekering wordt vaak als aanvullende module bij een normale reisverzekering afgesloten. Dit gebeurt meestal bij het boeken van een reis/vakantie maar het is ook mogelijk om de annuleringsverzekering net als de reisverzekering doorlopend af te sluiten.

 2. Wanneer moet ik een annuleringsverzekering afsluiten?

  Net als een reisverzekering is het afsluiten van een annuleringsverzekering niet verplicht. Hoe langer je van te voren een reis boekt, en hoe duurder de reis is, hoe meer we je aanraden om een annuleringsverzekering af te sluiten.

 3. Krijg ik met een annuleringsverzekering altijd alles terug?

  Nee, allereerst is het van belang wat de reden is van het voortijdig of tussentijds annuleren. Bijvoorbeeld het overlijden van een direct familielid of een woninginbraak zijn goede redenen voor annulering. Als je bijvoorbeeld geen zin hebt, dan zal je niets uitgekeerd krijgen.

  Ook als er uitgekeerd zal worden, dan is het niet zo dat je altijd de hele reissom terug krijgt. Als je bijvoorbeeld na 2 weken vakantie terug moet en de volledige vakantie was gepland op 3 weken, dan krijg je meestal nog maar 1 derde deel van de kosten terug. Wil je wel altijd de volledige reissom terug gestort krijgen, dan kun je je hier vaak extra voor verzekeren.

Bijzondere gevallen

 1. Waarom is de wintersport een aparte module bij de reisverzekering?

  Alle sporten op ijs/sneeuw worden door verzekeraars gezien als activiteiten met een verhoogd risico. Omdat het grootste deel van de verzekerden nooit op wintersport gaat is het dan ook niet te verantwoorden om alle verzekerden hier wel premie voor te laten betalen.

  Een tweede argument voor het separaat aanbieden van wintersportmodules is dat er voor deze sporten ook vaak dure materialen benodigd zijn. De kosten voor gestolen bagage zijn tijdens de wintersport vaak veel hoger dan gemiddeld.

 2. Waarom zou ik een doorlopende reisverzekering afsluiten?

  Er zijn twee redenen om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Voor veel mensen is gemak de belangrijkste reden. Je hoeft nooit meer aan een reisverzekering te denken als je even naar het buitenland gaat. Ook voor je vakanties hoef je vaak geen tijdelijke reisverzekering af te sluiten. Lekker makkelijk en je zit altijd goed.

  Een andere belangrijke reden voor het afsluiten van een doorlopende reisverzekering is de prijs. Als je meer dan 21 dagen per jaar op vakantie gaat, of als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat, dan is een doorlopende reisverzekering vrijwel altijd goedkoper.

  Let bij het afsluiten van je doorlopende reisverzekering goed op of ook reizen binnen Nederland gedekt worden. Deze worden bij doorlopende reisverzekeringen vaak uitgesloten.

 3. Hoe weet ik of ik dubbel verzekerd ben?

  De beste manier om te achterhalen of je dubbel verzekerd bent, is door alle verzekeringen die je hebt afgesloten, naast elkaar te leggen en ze kritisch te vergelijken. Veelvoorkomende gevallen van dubbelverzekerdheid zijn:

  • Je gaat samenwonen en hebt allebei al een inboedelverzekering
  • Je hebt bij je autoverzekering ook aansprakelijkheid en rechtshulp maar je hebt hiernaast ook een rechtsbijstandverzekering
  • Je buitenlandse ziektekosten worden gedekt uit je zorgverzekering en uit de reisverzekering.

  Bij het dubbel verzekerd zijn is het nooit zo dat je twee keer een vergoeding uitgekeerd krijgt. Het is dus zonde om dubbel verzekerd te zijn.

 4. Wordt ook het eigen risico van mijn zorgverzekering door mijn reisverzekering vergoed als ik in het buitenland zorgkosten maak?

  Wanneer je in het buitenland zorgkosten hebt, dan worden deze kosten standaard van je eigen risico afgeboekt. Met een reisverzekering met geneeskundige dekking, kun je deze kosten bij bijna alle verzekeringen terugvragen zodat je eigen risico onaangeroerd blijft.