Besparen

Een reisverzekering combineren met andere verzekeringen

Verzekeraars bieden binnen hun reisverzekeringen vaak pakketten aan waarin rubrieken gecombineerd kunnen worden om zo de beste aansluiting te kunnen bieden op andere verzekeringen die je al hebt. Reisverzekeringen vergelijk je dus niet alleen onderling, maar bekijk je ook in combinatie met bijvoorbeeld je zorgverzekering en de pechhulp die je al voor je auto geregeld hebt.

Let op: een reisverzekering keert alleen uit voor die schade die je niet op een andere verzekering kunt verhalen!

Een reisverzekering biedt altijd alleen dekking voor schade die je niet bij een andere verzekering, bijvoorbeeld je zorgverzekering of je autoverzekering, kunt claimen. Wees daarom kritisch wanneer je reisverzekeringen met elkaar vergelijkt. Bekijk goed welke rubrieken er echt niet gedekt worden door je andere verzekeringen. Dit zijn namelijk de rubrieken waar je je reisverzekering echt voor nodig hebt. De kans is groot dat alle andere rubrieken dus overbodig zijn en alleen een onnodig hoge premie opleveren.

Wil je een reisverzekering afsluiten? Verzekeringen vergelijken voorkomt dubbele dekking.

Wanneer je een reisverzekering wil afsluiten doe je er verstandig aan om de verzekering van je keuze te vergelijken met de andere verzekeringen die je al hebt. De kans is namelijk groot dat die verzekeringen voor bepaalde zaken ook dekking bieden in het buitenland. Hiermee voorkom je dubbele dekking en kun je mogelijk besparen op de premie die je voor je reisverzekering moet betalen.

LET OP: een reisverzekering keert sowieso alleen uit bij schade die op geen enkele andere verzekering te verhalen zijn. Dubbele dekking biedt dus geen enkel voordeel en levert alleen een onnodig hoge premie op.

 • Basiszorgverzekering
  Iedere Nederlander is verplicht verzekerd voor ten minste de basiszorgverzekering. De basiszorgverzekering dekt ook de kosten van noodzakelijke medische zorg in het buitenland. Hiervoor hoef je bij het afsluiten van een reisverzekering dus in principe geen aanvullende module te kiezen. Controleer echter wel vooraf goed of je zorgverzekering medische kosten in het buitenland vergoed volgens de daar geldende tarieven of volgens de tarieven die in Nederland voor medische kosten gelden. Met name wanneer je naar een bestemming reist waar de kosten voor medische zorg hoger zijn dan in Nederland is dit belangrijk. Wil je niet het risico lopen dat je bij medische kosten in het buitenland achteraf geconfronteerd wordt met een verrekening door je zorgverzekeraar, dan kun je overwegen om dit via een goede reisverzekereing te regelen.
 • All risk autoverzekering / Volledig casco autoverzekering
  Ga je met de auto op vakantie, dan is het misschien niet nodig om bij het afsluiten van je reisverzekering ook pechhulp in het buitenland extra mee te verzekeren. Beschik je namelijk over een all risk autoverzekering / volledig casco autoverzekering voor je auto, dan is de kans groot dat hulp bij pech onderweg in het buitenland al verzekerd is. Extra bijverzekeren via de reisverzekering is dan niet nodig.
 • Hulp bij autopech in het buitenland door de je autodealer
  Heb je een nieuwe auto, jonger dan drie jaar, dan biedt de dealer bij wie je de auto gekocht hebt mogelijk ook hulp bij pech in het buitenland. Informeer hiernaar bij de dealer, want de kans bestaat dat bijverzekeren via de reisverzekering niet nodig is. Op deze manier kun je iets besparen op de premie voor een reisverzekering.

De hoogte van de dekking van verschillende reisverzekeringen vergelijken

Bij een reisverzekering moet je over het algemeen vooraf aangeven tot welk bedrag je je wilt verzekeren. Veel verzekeraars hebben hierbij vaste ‘trappen’, te weten:

 1. vergoeding van medische kosten tot € 25.000,- of € 50.000,- of tegen de werkelijke kostprijs.
 2. vergoeding voor baggage tot € 2.000,- , € 3.000,- of € 5.000,- NB: Vergeet tevens ook niet per reisverzekering te vergelijken of er voor schade aan of verlies van baggage sprake is van een eigen risico. Zo ja, hoe hoog is dit eigen risico dan en is dat acceptabel voor jou?

Uitsluitingen m.b.t. de dekking van bagage bij verschillende reisverzekeringen vergelijken

Het is niet ongebruikelijk dat er bij reisverzekeringen uitsluitingen gelden voor de dekking van je baggage in het geval van schade of verlies. Kijk daarom bij het vergelijken van reisverzekeringen altijd goed of dergelijke uitsluitingen van toepassing zijn en of deze voor jou acceptabel zijn. Het gaat hierbij meestal om eisen van de volgende strekking:

 1. Bij diefstal of verlies van je bagage moet je kunnen aantonen dat je direct aangifte hebt gedaan bij de politie voordat de reisverzekering uitkeert.
 2. Is je bagage verloren gegaan door toedoen van de vervoersmaatschappij dan moet je kunnen aantonen dat je naar aanleiding hiervan een schadeformulier hebt ingevuld en ingeleverd. In het geval van een luchtvaartmaatschappij gaat het dan om een zogenaamd ‘Passenger Irregularity Report’, oftewel een PIR-formulier. Dit formulier is op de luchthaven zelf verkrijgbaar bij de balie van de luchtvaartmaatschappij waarmee je gevlogen hebt.
 3. Schade door verlies of diefstal is niet gedekt als aangetoond is dat je gehandeld hebt op een manier die door de verzekeringsmaatschappij als achterloos of ‘verwijtbaar’ wordt gezien. Bijvoorbeeld:
  • je laat je bagage in het zicht achter in de auto
  • je vervoert waardevolle spullen zoals een telefoon of laptop gedurende een vliegreis in je gewone bagage, in plaats van in je handbagage
 4. Aan vergoeding van schade door diefstal of verlies van waardevolle spullen zoals een laptop of telefoon is vaak aan een maximum gebonden. Alle schade boven dit maximum is uitgesloten van dekking.