Vragen over rechtsbijstandverzekering

Algemene vragen rechtsbijstandverzekering

 1. Wat is een module nu precies?

  Een module is een extra onderwerp/terrein waar je je extra voor kunt verzekeren bovenop de basisdekking van je verzekering. Het systeem is sterk vergelijkbaar met de zorgverzekering. Hier kun je bij je standaard verzekering een extra tandartsverzekering afsluiten. Deze extra tandartsverzekering is een tandarts-module. 2 veelvoorkomende modules binnen de rechtsbijstandverzekering zijn de gezinsrechtsbijstand en de verkeersrechtsbijstand.

 2. Hoe werkt gesubsidieerde bijstand?

  Als je slechts een klein inkomen en geen spaargeld hebt, zou het kunnen dat je in aanmerking komt voor gesubsidieerde bijstand. Bij gesubsidieerde bijstand betaal je een deel van de kosten en de rest word door de overheid betaald. De regels mbt gesubsidieerde bijstand veranderen regelmatig en daarom kun je hiervoor het beste contact opnemen met de Raad voor de Rechtsbijstand.

 3. Wat voor modules zijn er allemaal?

  Het verschilt per verzekeraar welke modules er allemaal bestaan. De twee meest gebruikte modules zijn de module gezin en de module verkeer. Hiernaast kunnen vrijwel alle verzekeraars met behulp van modules de volgende terreinen dekken/verzekeren:

  • Vermogensrecht
  • Sociale Verzekeringen
  • Contractenrecht
  • Erfrecht
  • Personen- en familierecht
  • Fiscaal recht
  • Consumentenrecht (heeft betrekking op wanprestaties van leveranciers van producten of dienstverleners)
  • Bestuursrecht (heeft betrekking op geschillen met overheden)
  • Bouwrecht
  • Arbeidszaken
  • Aankoop en verkoop van onroerende zaken
 4. Wat kost een rechtsbijstandverzekering?

  Het is moeilijk te zeggen wat een rechtsbijstandverzekering kost. Dit is afhankelijk van de voorwaarden die de verzekering stelt en of je aanvullende modules hebt meeverzekerd. Een basis rechtsbijstandverzekering is al mogelijk vanaf ongeveer €150,- per jaar. Bekijk onze vergelijker om de scherpste prijs te vinden.

 5. Hoe lang moet je al verzekerd zijn?

  Bij de meeste rechtsbijstandverzekeringen geldt een wachttijd van 3 tot 6 maanden. Je moet dus al minimaal 3 tot 6 maanden verzekerd zijn voordat je hulp of een vergoeding van de verzekering kunt aanvragen.

  Let op: Als je – voordat je je verzekerde – al wist dat er schade o.i.d. zou zijn, dan heb je nooit recht op een vergoeding van je verzekering.

 6. Vanaf wanneer mag je je verzekeren?

  Het is niet goed te zeggen vanaf wanneer je je mag verzekeren. Minderjarigen vanaf 12 jaar hebben al recht op consultatiebijstand en je zou daardoor kunnen zeggen dat 12-jarigen zich ook al moeten kunnen verzekeren. Vanaf 18 jaar ben je zelf verantwoordelijk voor je daden en pas vanaf je 21e hoeven je ouders je ook financieel niet meer bij te staan. 18 jaar wordt daarom door de meeste verzekeraars als minimum leeftijd voor een rechtsbijstandverzekering gehanteerd. Voor je 18e val je als kind bovendien binnen de gezinsmodule van je ouders.

 7. Mag je zakelijk en privé samen verzekeren?

  Je kunt zowel zakelijk als privé een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Het is echter niet mogelijk om zakelijk en privé in één verzekering te combineren.

 8. Moet ik een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

  Het is niet verplicht om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Als je voldoende eigen vermogen hebt kun je de kosten voor rechtshulp uit eigen zak betalen en ook kun je er voor kiezen om je niet te verzekeren omdat je verwacht dat je de komende periode geen behoefte hebt aan juridische bijstand.

 9. Worden dingen van de rechtsbijstandverzekering ook onder andere verzekeringen gedekt?

  Het is mogelijk dat bijvoorbeeld je verkeersrechtsbijstand-module aspecten dekt die ook al door bijvoorbeeld je autoverzekering of je aansprakelijkheidsverzekering worden gedekt. In dit geval heb je dubbele kosten zonder dat het extra voordeel oplevert. Kijk voor het afsluiten van extra rechtsbijstand-modules daarom goed of deze overlappen met lopende verzekeringen.

 10. Heb ik altijd recht op hulp als ik verzekerd ben?

  In principe heb je altijd recht op hulp maar niet altijd zal de verzekering voor je in actie komen. Afhankelijk van de schuldvraag en de te verwachten kosten en opbrengsten zal een verzekeraar besluiten te helpen.

 11. Kinderen zelf verantwoordelijk?

  Kinderen van 13 jaar of jonger vallen volledig onder de verantwoordelijkheid van hun ouders. Boven de 13 wordt de verantwoordelijkheid van de ouders langzaam afgebouwd. Vanaf 18 jaar is een kind zelf verantwoordelijk en vanaf 21 jaar (officieel volwassen) hoeven de ouders ook financieel niet meer bij te dragen.

 12. Kan ik mijn rechtsbijstandverzekering ook beëindigen?

  Het is altijd mogelijk om je rechtsbijstandverzekering te beëindigen. Het verschilt per verzekering of de verzekering dagelijks, maandelijks of slechts 1 keer per jaar opgezegd kan worden.

 13. Wat is rechtshulp precies?

  Rechtshulp is de hulp die je van een of meer juridisch specialisten ontvangt om een geschil op te lossen. Rechtshulp kan o.a. variëren van advisering tot mediatie tot vertegenwoordiging door een advocaat.

 14. Biedt een rechtsbijstandverzekering onbeperkte vergoedingen?

  Een rechtsbijstandverzekering biedt geen onbeperkte vergoedingen. Het verschilt per verzekering wat de maximale vergoedingen per geschil of per jaar zijn. Vaak word een maximale vergoeding van €25.000,- per jaar gehanteerd. Kijk hier goed naar voordat je een verzekering afsluit.

 15. Wat betekent het als het een franchise-verzekering is?

  Bij een franchise-verzekering wordt er per claim beoordeeld of de kosten hoger zijn/ zullen zijn dan een bepaald bedrag (het franchise-bedrag). Als de kosten niet boven dit bedrag uitkomen zal de verzekering niet vergoeden.

 16. Is de duurste verzekering ook de beste?

  Het is niet per definitie het geval dat de duurste verzekering ook de beste is. Hoe meer aanvullende modules er meeverzekerd worden, hoe duurder de verzekering is en hoe meer zekerheid je zult hebben. Prijsverschillen bij dezelfde modules kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een ander franchise-bedrag, door een andere wachttijd, door budget voor externe kosten etc. Ook kun je je dubbel verzekeren, waardoor je wel meer kosten hebt, maar daar tegenover geen extra zekerheden ontvangt.

 17. Mag ik - als ik verzekerd ben - mijn eigen jurist of adviseur kiezen?

  Bij de meeste verzekeringen zijn er intern juristen en adviseurs werkzaam. In dit geval zal je als verzekerde in eerste instantie een interne jurist of adviseur aangewezen krijgen. Als de interne medewerkers onvoldoende kennis hebben kunnen er externe adviseurs en juristen worden ingeschakeld. Dit zal dan door de verzekering worden geregeld.
  Als je wel je eigen jurist of adviseur wilt kunnen kiezen, dan is het belangrijk om in je verzekering een bedrag voor externe kosten op te nemen. Met dit budget kun je zelf externe kennis inkopen.

 18. Wat als ik een conflict heb met mijn rechtsbijstandverzekering?

  Het kan gebeuren dat je het oneens bent met de besluiten of de handelswijze van je verzekering. Het is belangrijk om te weten dat je in dit geval altijd in beroep kunt gaan tegen het besluit van je verzekering. Dit kan met behulp van een onpartijdige tussenpersoon.

  Om vooraf te weten hoe een verzekeraar met eventuele conflicten om zal gaan, kun je in de polisvoorwaarden het regelement met de bijbehorende rechten, mogelijkheden en plichten teruglezen. Het is verplicht dat dit regelement in de polisvoorwaarden staat beschreven.

 19. Ik weet dat er een probleem aan komt, kan ik me nog verzekeren?

  Je kunt je altijd verzekeren voor de kosten van rechtshulp. Wanneer je echter al weet dat er een probleem aan komt, dan zal de rechtsbijstandverzekering deze kosten niet vergoeden.

 20. Wordt de schade zelf ook vergoed door de verzekering?

  Nee, met een rechtsbijstandverzekering worden de kosten voor de juridische hulp verzekerd. Indien je uiteindelijk kosten of een boete o.i.d. moet betalen, dan zal je dit uit eigen zak moeten doen. Afhankelijk van het probleem zou een