Keuzehulp

Voor het selecteren van de juiste rechtsbijstandverzekering moet je een aantal belangrijke keuzes maken. Er zijn verschillende verzekeraars en per verzekeraar heb je keuze uit verschillende rechtsbijstand-modules. Over het algemeen geldt: hoe beter verzekerd (hoe meer modules), en hoe lager het franchise-bedrag, hoe hoger de jaarlijkse verzekeringspremie. Door hier echter slim mee om te gaan kun je zelfs met minder kosten meer verzekeren. Denk daarom na over je eigen risicoprofiel en je eigen wensen. Wat vind je belangrijk en zijn er in je omgeving ook andere mogelijkheden om hulp te krijgen?

Zelf hulpverlener kiezen?

Steeds meer verzekeringsmaatschappijen hebben eigen juristen in dienst en omdat dit vele malen goedkoper is, wordt je als verzekerde verplicht om van deze ‘interne’ juristen gebruik te maken. De kosten van een andere ‘externe’ jurist worden standaard niet vergoed. Wil je wel de vrijheid om zelf je adviseur/jurist te kiezen, kies dan voor een rechtsbijstandverzekering waarbij ook een bedrag voor externe kosten kan worden vergoed.

Wachttijd

Bij rechtsbijstandverzekeringen is het niet zo dat je, vanaf het moment dat je betaald, ook gebruik kunt maken van je verzekering. Deze periode wordt de wachttijd genoemd. Het verschilt per verzekering en per module wat de wachttijd is. De wachttijd bij een rechtsbijstandverzekering varieert tussen geen wachttijd en soms wel 2 jaar!

Let op: naast de wachttijd is het goed om te weten dat geen enkele verzekering de kosten zal vergoeden van hulp behorend bij situaties waarvan voor het afsluiten van de verzekering al bekend was dat deze zouden gaan spelen!