Nieuws   Auto  
Private lease auto inleveren

Private lease auto inleveren

Loopt je leasecontract bijna af? Dan is het belangrijk dat je zelf op tijd een afspraak inplant om je lease auto in te leveren. Dit moet uiterlijk op de laatste werkdag van de leaseperiode. Ook moet de auto aan wat voorwaarden voldoen. Daarom is het handig om vooraf een aantal checks te doorlopen. Daarmee voorkom je onverwachte kosten. We nemen je mee met alles wat komt kijken bij het inleveren van je lease auto.


Maak op tijd een afspraak
De lease auto moet uiterlijk zijn ingeleverd op de laatste werkdag van de leaseperiode. Om op tijd een afspraak te hebben staan, raden we aan om 10 werkdagen, maar uiterlijk 5 werkdagen, voor het einde van je leasecontract een inleverafspraak in te plannen.

Check de lease auto voordat je deze inlevert
Het inleveren van de lease auto moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De auto moet van binnen en buiten schoon zijn: Doe je dit niet, dan kan je mogelijk extra bijbetalen voor reinigingskosten.
  • Je levert alle spullen in die bij de auto horen: Dit gaat om alle spullen die je bij de auto hebt gekregen. Dit zijn spullen als: de hoofdsleutel, de reservesleutel, het kentekenbewijs, de groene kaart, APK-keuringsbewijs, onderhoud- en instructieboekje en eventuele accessoires zoals een navigatiesysteem.
  • De auto heeft geen schade: Schade die niet is gemeld op het moment van inleveren zijn voor rekening van de leaserijder. Bij sommige lease aanbieders geldt er zelfs geen eigen risico meer bij innameschade en betaal je de volledige reparatiekosten. Vergeet dus niet de auto te checken op mogelijke schade.

Check zelf welke schade wel en niet wordt geaccepteerd volgens het inleverprotocol van jouw aanbieder. Meld vervolgens de schade voordat je de auto gaat inleveren.

Na de leaseperiode
En is je leasecontract bijna afgelopen, dan is het ook verstandig om al na te denken over opties na het inleveren van je lease auto met een eventuele volgende auto.

Bij de meeste aanbieders heb je de keuze om je leasecontract te verlengen met je huidige lease auto, een nieuwe lease auto te nemen of misschien wel de auto over te kopen.

Een nieuwe lease auto kan je bij je huidige aanbieder aanvragen, maar kan je net zo goed bij een andere aanbieder doen. Voor een nieuwe lease auto doorloop je namelijk altijd dezelfde procedure met BKR registratie en levertijd als bij het aanvragen van je huidige lease auto. Begin hier dus op tijd mee.

Wanneer moet ik de lease auto inleveren?

Is het moment bijna aangebroken waarop je leasecontract afloopt? Maak dan met de lease aanbieder een afspraak om de auto in te leveren. Daarbij is het belangrijk dat je de lease auto uiterlijk op de laatste werkdag van de leaseperiode inlevert.

Tip: maak op tijd een afspraak om de auto in te leveren

Je bent zelf verantwoordelijk voor het op tijd regelen van een inleverafspraak. Doe dit 10 tot uiterlijk 5 werkdagen voor de laatste werkdag van de leaseperiode, zodat je met zekerheid de leaseauto kan inleveren voor de einddatum.

Waar lever ik de lease auto in?

Waar je de lease auto inlevert verschilt per lease aanbieder. Vaak heb je de keuze uit één van de volgende opties:

  • Een officiële innamelocatie: Elke lease aanbieder heeft minstens één officiële innamelocatie. Dit zijn schadeherstelbedrijven. Grote lease aanbieders zoals Alphabet en Athlon hebben meerdere officiële innamelocaties verdeeld over Nederland. Op een officiële innamelocatie wordt de lease auto vaak eerst geïnspecteerd op schade en daarna ingeleverd.
  • Een dealer of partner van de lease aanbieder: Vaak kan je de auto ook bij een dealer of partner in de buurt inleveren. Je ontvangt daar een innamerapport met ondertekening van de kilometerstand en compleetheid van spullen. Het innamerapport is niet bindend. De eindinspectie met check op eventuele schade wordt daarna op een officieel inleverpunt gedaan.
  • Een locatie naar keuze: Soms hoef je er helemaal niet voor te reizen en kan je de lease auto zelfs laten ophalen op een locatie naar keuze, zoals thuis of op je werk. Dit kan o.a. als je leaset via ANWB of Arval.

Tip: Breng je auto naar een officiële innamelocatie

De auto wordt vooraf nog gecontroleerd op schade door een onafhankelijke partij. Deze inspectie gebeurt vaak op een officiële innamelocatie. We raden daarom aan om de auto in te leveren bij een officiële innamelocatie, zodat je bij de inspectie bent als er eventuele schade wordt geconstateerd. Bij sommige aanbieders zal je, zoals via Arval, eerst zelf bij een aangewezen schadeherstelbedrijf moeten langsgaan. Om vervolgens de lease auto naar een innamelocatie te brengen.

Kosten leaseauto inleveren

Je lease auto inleveren is uiteraard gratis. Een enkele partij kan hier wel geld voor vragen als je het niet zelf naar de aangegeven locatie brengt.

Zo is het bij JustLease mogelijk om de lease auto naar een gewenste locatie van een partner te brengen. In dat geval brengt het inleveren wel kosten met zich mee omdat de auto vervolgens nog naar de innamelocatie moet worden vervoerd. Dit kost bij Justlease € 175,- wanneer je geen klant blijft.

Vergeet niet dat het inleveren van de leaseauto aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Zie hiervoor onze checklist lease auto inleveren.

Wat als ik de lease auto te laat inlever?

Als je de lease auto langer houdt dan afgesproken, houd dan rekening met een forse bijbetaling. Je betaalt ten eerste het doorlopende termijnbedrag plus een forse verhoging hier bovenop. Plan dus uiterlijk 5 dagen voor de inleverdatum een afspraak in.

Waar moet ik aan denken bij het inleveren van de lease auto?

Iedere lease aanbieder werkt met een inleverprotocol en een checklist waaraan de auto moet voldoen. Om het inlevermoment zo goed mogelijk te laten verlopen en onnodige kosten te voorkomen, hebben we voor het gemak een stappenplan opgesteld. Met daarbij een checklist waar je in welke fase aan moet voldoen of wat je kan verwachten van de lease aanbieder.

Stappenplan leaseauto inleveren

Stappenplan lease auto inleveren

Stap 1. Maak een afspraak

Lever je de lease auto in zonder een vervolgauto bij dezelfde lease aanbieder? Dan is het belangrijk om uiterlijk 5 werkdagen voor de contractdatum een inleverafspraak in te plannen.

We raden aan om dit zelfs al 10 werkdagen van te voren aan te vragen. Dit geeft je ook de mogelijkheid om de lease auto in te leveren op een voor jou gewenste datum.

Let op:

De uiterlijk inleverdatum is op de laatste werkdag van de leaseperiode.

Stap 2. Bereid de auto voor op het inlevermoment

Voordat je de lease auto inlevert, is het belangrijk om nog het één en ander te doen en de lease auto voor te bereiden op het inlevermoment. Elke private lease aanbieder stelt namelijk voorwaarden voor waar de auto aan moet voldoen. Dit kan per lease aanbieder verschillen, maar over het algemeen is het handig om rekening te houden met de volgende eisen:

Checklist lease auto inleveren

  • Lever de auto schoon in: Het is belangrijk om de auto zowel van binnen als buiten schoon in te leveren. Hiermee voorkom je dat je extra bijbetaalt voor reinigingskosten.
  • Check de auto op schade: Zodra je de auto goed schoon hebt gemaakt, is het ook makkelijker om de auto op schade te checken. Check hiervoor het inleverprotocol van de lease aanbieder.

    In het inleverprotocol zie je welke schade als gebruiksschade of acceptabele schade wordt gezien en welke niet. Het is belangrijk dat je de schade voor het inlevermoment bij je aanbieder meldt. Schade aan de lease auto die pas tijdens het inlevermoment wordt opgemerkt, is voor rekening van de leaserijder.

TIP: Geef opgemerkte schade direct door aan de lease aanbieder

Wacht niet met het doorgeven van schade op het moment van inleveren. Vaak geldt dat je per schadegeval je eigen risico betaalt. Maar bij sommige partijen geldt er zelfs geen eigen risico als de schade pas wordt opgemerkt als de auto al is ingenomen.

  • Verwijder je persoonlijke spullen uit de auto en eventuele persoonsgegevens uit het navigatiesysteem
  • Neem alle spullen die bij de auto horen mee, denk aan:
    • de hoofdsleutel en reservesleutel;
    • het kentekenbewijs;
    • de groene kaart;
    • het APK-keuringsbewijs;
    • onderhoud- en instructieboekje;
    • eventuele accessoires zoals een navigatiesysteem of wanneer je een elektrische auto hebt laadkabels.
  • Zorg dat de auto van winter-/zomerbanden is voorzien: Heb je het leasecontract afgesloten met winterbanden? Zorg dan dat je in de periode oktober tot en met maart de auto inlevert op winterbanden en in de periode april tot en met september op zomerbanden.

Stap 3. De lease auto wordt gecontroleerd en ingeleverd

Voordat de lease auto officieel is ingeleverd, wordt de auto nagekeken op schade. Vaak gebeurt deze controle door een onafhankelijke partij.

Zorg dat je zelf aanwezig bent bij de inspectie

Kijk de auto samen met de medewerker die de inspectie doet na. Lever daarom je lease auto niet in bij een dealer, maar een officieel inleverpunt van de lease aanbieder. Je bent niet verplicht hierbij aanwezig te zijn, maar we raden dit wel aan. Zo ben je erbij als er eventuele schade aan de lease auto wordt gezien en wordt je niet achteraf verrast met een hoge rekening.

Vraag na de inspectie om een innamerapport. Hierin staat de kilometerstand vastgelegd en de beoordeling van de auto op eventuele schades en de compleetheid van spullen. Na de inspectie lever je tenslotte de auto in.

Heb je de auto niet naar een officieel inleverpunt gebracht? Dan is er nog geen officiële inspectie van de auto gedaan en ontvang je alleen een innamerapport met ondertekening van de kilometerstand. De eindinspectie wordt dan na het inleveren gedaan.

Meld je auto af

Het afmelden van de auto en je leasecontract wordt vaak op het moment van inleveren geregeld. Lever je de lease auto niet in bij een officiële innamelocatie, maar bij bijvoorbeeld een dealer? Dan zal je soms zelf de auto moet afmelden middels een online invulformulier of door een e-mail te sturen. Vergeet dit niet en voorkom dat je leasecontract onnodig doorloopt.

Vergeet vooraf niet na te denken over vervoer terug of vraag op tijd (6 tot 3 maanden voor de einddatum) een nieuw leasecontract aan met private lease vergelijken.

Stap 4. Je ontvangt mogelijk een eindafrekening

Nadat de auto officieel is ingeleverd, ontvang je binnen een maand nog een eventuele eindafrekening. De eindafrekening kan uit de volgende onderwerpen bestaan:

  • Teruggave teveel betaalde maandtermijn: De leasetermijnen worden altijd vooruit gefactureerd. Omdat je de gehele maand vooruit betaalt, krijg je nog een deel van de maand terug als je de auto inlevert en daarmee niet de gehele maand afmaakt.
  • Afrekening bij eventuele schade: Is er op het moment van inleveren schade aan de lease auto geconstateerd? Dan zal je hier nog een afrekening van krijgen.
  • Afrekening kilometers: Met de afrekening van kilometers krijg je mogelijk nog geld terug of moet je bijbetalen. Hierbij wordt een verschil gemaakt tussen teveel gereden kilometers en minder kilometers.
    • Te veel kilometers: Heb je totaal meer kilometers gereden, dan de afgesproken klilometerbundel? Dan wordt elke extra gereden kilometer verrekend met de meerkilometerprijs. De hoogte hiervan staat in je contract vastgelegd. Om je een beeld te geven van de kosten: de meerkilometerprijs ligt gemiddeld tussen de € 0,05 en € 0,16 per extra gereden kilometer.
    • Minder kilometers: Heb je over de gehele contractduur minder kilometers gereden dan je kilometerbundel, dan kan je bij enkele aanbieders als Athlon en ANWB geld terugkrijgen. Dit geldt vaak niet als je al de laagste kilometerbundel (tot 10.000 kilometers) hebt gekozen.

Je meerkilometerrekening retour
Heb je eerder moeten bijbetalen voor het overschrijden van je kilometerbundel en ben je uiteindelijk toch binnen de kilometerbundel gebleven? Dan krijg je de kosten die je hebt betaald voor de meerkilometerprijs terug. Dit geldt bij alle lease aanbieders in onze private lease vergelijker. Deze zijn allemaal aangesloten bij het Keurmerk Private lease.

Tip: Vergeet je verklaring schadevrije jaren niet op te vragen

Heb je tijdens je contract geen schade gereden en is er ook geen schade ontdekt op het inlevermoment van je lease auto? Vraag dan nog een verklaring schadevrije jaren op. Dit kan je premiekorting opleveren voor een volgende autoverzekering.

Wat als de lease auto schade heeft bij het inleveren?

Voordat de lease auto wordt ingeleverd, wordt deze nog grondig geïnspecteerd op eventuele schade. Vaak gebeurt dit door een onafhankelijk bedrijf, waar ze gespecialiseerd zijn in het inspecteren en innemen van private lease. Je leest hier wat wel/niet als schade wordt gezien en wie de schade betaalt.

Wat wordt als schade gezien bij private lease?

Elke schade wordt getoetst volgens het inleverprotocol van de lease aanbieder. Hierin staat welke schade wel of niet wordt geaccepteerd. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen acceptabele en niet acceptabele schade:

  • Acceptabele schade / gebruiksschade: Dit is schade die is ontstaan bij normaal gebruik. Deze kleine beschadigingen worden niet meegerekend. Hieronder valt alle slijtage of beschadigingen die je bij de leeftijd en kilometerstand van de auto kunt verwachten.
  • Niet acceptabele schade: Dit is schade die los van de leeftijd van de auto en de kilometerstand staat, en wordt niet geaccepteerd.

Voorbeelden van wel/niet acceptabele schade

Wat wel of niet wordt geaccepteerd als schade verschilt per aanbieder. Maar over het algemeen zien we de volgende voorbeelden terugkomen in bijna elke checklijst van het inleverprotocol:

Acceptabele schade:

  • Verkleuring van de stoelbekleding
  • Krassen kleiner dan 10 cm
  • Deuken kleiner dan 2 of 3 cm
  • Een sterretje in de voorruit tot 5 mm

Niet acceptabele schade:

  • Blijvende vlekken in het interieur
  • Scheuren in de bekleding
  • Krassen groter dan 10 cm
  • Ingebrande vogeluitwerpselen

Tip: lees het innameprotocol door voordat je de auto inlevert

We raden aan om de inleverprotcol van jouw aanbieder goed door te nemen voordat je de auto inlevert. Als er dan schade wordt geconstateerd die niet in het inleverprotocol staat of niet als gebruiksschade gezien wordt, dan mag deze schade niet aan jou worden doorberekend.

Wie betaalt de schade bij het inleveren van je lease auto?

Schadeherstel is opgenomen in de leaseprijs. Bij elke schade betaal je de schadeherstelkosten tot jouw maximaal afgesproken eigen risico. Dit is in principe ook wanneer je de lease auto inlevert voor controle en er schade wordt vastgesteld.

Geen eigen risico bij innameschade

Toch lezen we dat enkele private lease aanbieders, zoals JustLease en Alphabet, de werkelijke herstelkosten in rekening brengen als onacceptabele schade niet vooraf is gemeld.

Wordt er tijdens een controle door een onafhankelijk bedrijf onacceptabele schade opgemerkt? Dan heb je nog de mogelijkheid om dit te melden vóór het officiële inlevermoment.

Inleverprotocol per lease aanbieder

Check hier het innameprotocol van jouw lease aanbieder:

Wat zijn mijn opties na het inleveren van de lease auto?

Heb je na het inleveren van je huidige lease auto ook gelijk een auto nodig? Dan zijn er drie opties mogelijk bij lease aanbieders:

1. De lease auto overnemen

Loopt je contract binnen drie maanden af? Dan kan je bij de meeste lease aanbieders een prijsindicatie opvragen om de lease auto over te kopen.

Het voordeel van overkopen via deze weg is dat je de auto tegen een tweedehands tarief koopt, maar als enige de auto door en door kent. Jij bent ten slotte de eerste en enige eigenaar van de auto geweest. Lease auto's worden ook altijd goed onderhouden en er zijn daarom niet snel gebreken te merken.

2. Het contract voortzetten

Wil je in de huidige lease auto blijven rijden, maar wil/kan je de lease auto niet overkopen? Dan zou je het contract ook kunnen verlengen. Dit is bij veel aanbieders mogelijk. Vraag op tijd of dit ook bij jouw aanbieder mogelijk is.

Wanneer je het contract wilt verlengen, behoud je de huidige lease auto en ontvang je een nieuw contract. De looptijd op het contract wordt dan gewijzigd en het maandbedrag wordt aangepast op basis van nieuwe berekeningen.

Hierdoor kan de leaseprijs goedkoper worden, maar in sommige gevallen kan de leaseprijs ook gelijk blijven.

3. Een nieuwe lease auto uitkiezen

Wil je na het inleveren gelijk over naar een andere lease auto bij dezelfde aanbieder? Dan doorloop je dezelfde procedure als met het aanvragen van je huidige leasecontract.

Dit betekent dat je opnieuw financieel wordt getoetst, een BKR registratie krijgt en afhankelijk bent van de soms lange levertijd van een leaseauto. Wees dus op tijd met het aanvragen van een nieuwe leaseauto.

Nieuwe lease auto's, die niet op voorraad staan, hebben tot in het voorjaar van 2022 een langere levertijd vanwege het wereldwijde chiptekort. Vraag dus al ongeveer 6 maanden voor het einde van je leasecontract een nieuwe lease auto aan.

Vergelijk opnieuw private lease aanbiedingen

Het is slim om niet alleen het private lease aanbod van je huidige aanbieder te bekijken. Mogelijk heeft een andere aanbieder voor jou een betere deal. Als je dit op tijd regelt, kan je nieuwe auto vaak al klaarstaan op de inleverdatum van je huidige lease auto.

Bron: Keuze.nl
Auto

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team