Nieuws   Energie  
Close up afbeelding van een stekker zonnepaneel

Zonnepanelen met stekker: heb je die sneller terugverdiend?

Je hoort er de laatste tijd steeds meer over: stekker zonnepanelen, ook wel plug & play zonnepanelen genaamd. Je kunt ze niet alleen bij (gespecialiseerde) webshops kopen, ook bouwmarkten als Praxis en Gamma verkopen ze. Een stekker zonnepaneel zou een goed alternatief kunnen zijn voor gewone zonnepanelen. Maar als je kijkt naar de terugverdientijd is dat lang niet altijd het geval.

Is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of wil je een minder grote investering doen voor het zelf opwekken van stroom? Dan kunnen stekker zonnepanelen een uitkomst zijn. Met een beetje extra ruimte thuis, kun je er één of meerdere kwijt in de tuin, op je balkon of op het dak van je schuur of garage.

Met een stekker zonnepaneel hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te steken - wel even checken of je meterkast hier goed op ingericht is (!) - en het opwekken kan beginnen. Bovendien zijn ze in Nederland, in tegenstelling tot sommige buurlanden, wél toegestaan.

Terugverdientijd al gauw 7 jaar langer

Toch zijn stekker zonnepanelen niet meteen een slimmere investering als je kijkt naar de terugverdientijd.

Kwalitatieve plug & play zonnepanelen zijn per stuk vaak duurder dan gewone zonnepanelen die je laat installeren en bovendien hebben sommigen een lager rendement, onder de 400 Wattpiek. Dit draagt bij aan een langere terugverdientijd.

💡 Beweerde terugverdientijd vaak té optimistisch
De terugverdientijd van plug & play zonnepanelen ligt hoger dan wat veel verkooppunten beweren. Je zou een set van 2 plug & play zonnepanelen binnen 4 tot tot 10 jaar terugverdiend hebben, wij komen op een terugverdientijd van tussen de 17 en 28 jaar. Dat is fors langer.

Realistische terugverdientijd play & play zonnepanelen sets:

2x Supersola2x Absaar2x Esdec
Prijs€ 1198,40€ 1118,40€ 1398,-
Rendement740 Wp820 Wp920 Wp

Opwek

650 kWh p.j.722 kWh p.j.810 kWh p.j.

Terugverdientijd

28 jaar en 2 maanden18 jaar en 2 maanden17 jaar en 7 maanden

Berekend op basis van standaard energieverbruik van 2500 kWh stroom en 1000 m3 gas.

Ter vergelijking: de terugverdientijd van gewone zonnepanelen schommelt nu rond 9 á 10 jaar voor een standaardverbruik (dit gaat wel sterk veranderen als de salderingsregeling per 2027 wordt afgeschaft).

Conclusie: plug & play zonnepanelen verdien je doorgaans minder snel terug

Op basis van de terugverdientijd zijn kwalitatieve stekker zonnepanelen op dit moment niet per se een betere optie voor je energierekening, in vergelijking met gewone zonnepanelen.

De realistische terugverdientijd ligt met een set stekker zonnepanelen bij een standaardverbruik zo’n 7 tot 18 jaar hoger dan de optimistische beweringen van fabrikanten. Dit hoeft zeker niet in alle gevallen zo te zijn, maar waar je rekening mee moet houden is dat de terugverdientijd vrijwel zeker ongunstiger zal zijn ten opzichte van gewone zonnepanelen.

Als je budget het toelaat en zonnepanelen op je dak een optie is, dan loont het al snel om voor gewone zonnepanelen te gaan met een kortere terugverdientijd. Zeker wanneer je meerdere panelen wil aanschaffen en een 'redelijke' terugverdientijd belangrijk vindt.

Wat de meest realistische terugverdientijd is met zonnepanelen voor jouw situatie kun je makkelijk zelf checken met onze terugverdientijd-tool.

Bereken de terugverdientijd van je zonnepanelen

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team