Eerder in 2023 ontdekten wij dat enkele energieleveranciers hun klanten meer laten betalen met zonnepanelen. Bij 11 van de 15 leveranciers die wij destijds onderzochten, krijgen klanten met zonnepanelen te maken met beperkingen. Veel van deze beperkingen blijven óók in 2024 gelden, waarbij méér leveranciers volgen. Dit maakt energie vergelijken met zonnepanelen extra belangrijk.
Beperkingen bij energiecontracten met zonnepanelen in 2024
Net als in 2023 zullen in 2024 veel energieleveranciers beperkingen opleggen aan klanten met zonnepanelen. Deze beperkingen komen in vele vormen voor. Wie gaat energie vergelijken met zonnepanelen kan te maken krijgen met:
- Geen of lagere cashback
- Extra heffing voor stroom terugleveren
- Hogere vaste leveringskosten
- Lagere terugleververgoeding (bij vast contract)
- Hogere variabele leveringstarieven voor gas en stroom
Hier zie je wat de impact van deze maatregelen is in een compleet overzicht van de tarieven met zonnepanelen.
Daarnaast blijft ook in 2024 het aanbod aan meerjarige energiecontracten voorlopig beperkt voor klanten met zonnepalen. Zo liet de ACM onlangs weten dat 10 energieleveranciers in 2024 géén 2-of 3-jarige energiecontract aanbieden aan klanten met zonnepanelen.
Gelukkig is het bij een aantal leveranciers nog wel mogelijk om een meerjarig energiecontract af te sluiten voor wie op zoek is naar langetermijnprijszekerheid.
Bij deze leveranciers kun je met zonnepanelen in 2024 wel een meerjarig contract afsluiten:
- Greenchoice (2 en 3 jaar)
- Vandebron (3 jaar)
- Mega (2 jaar)
- Innova Energie (3 jaar)
Meer leveranciers met vaste terugleverheffing in 2024
Waar in 2023 Vandebron als eerste met een zogenaamde ‘vaste terugleververgoeding’ op de proppen kwam voor klanten met zonnepanelen, zien we het aantal leveranciers die deze beperking opwerpen toenemen in 2024.
Ook kleinere leveranciers Vrijopnaam, Energie van Ons en OM Energie passen deze beperking toe. Daarnaast hanteert Budget Energie ook extra kosten voor het terugleveren van stroom.
De leveranciers werken met een staffelheffing, op basis van hoeveel je teruglevert. Deze heffing kan oplopen tot € 90,- per maand.
Nieuw in 2024: Hogere variabele leveringstarieven met zonnepanelen
Een geheel nieuwe beperking in 2024 is het doorberekenen van hogere variabele leveringskosten aan eigenaren van zonnepanelen. Essent, Energiedirect en Pure Energie rekenen als eerste hogere leveringskosten met zonnepanelen aan nieuwe klanten. Hierdoor betalen zonnepanelen eigenaren niet alleen hoger kWh tarief, maar ook een hoger gastarief per m3 bij deze leveranciers.
Hoelang houden de contractbeperkingen met zonnepanelen aan?
We moeten er rekening mee houden dat in heel 2024 (en daarna) leveranciers de voor hun sterk toegenomen kosten voor het 1-op-1 salderen en terugleveren van stroom, specifiek zullen blijven doorberekenen op klanten met zonnepanelen.
Dat nu ook bij enkele leveranciers het gastarief wordt aangepast met zonnepanelen, valt lastig te rijmen. Toch denken wij niet dat dit snel zal verdwijnen.
Kom meer te weten over wat salderen kost voor een energieleverancier.
Afbouw salderingsregeling blijft bestaan en kost leveranciers meer geld
Nu definitief is vastgesteld dat de huidige salderingsregeling in stand blijft, is het zeer waarschijnlijk dat de overige leveranciers die nog geen extra kosten doorrekenen aan klanten met zonnepanelen dat wel zullen gaan doen de komende tijd.
Zo lieten Essent, Vattenfall en Eneco al vrij direct na de bekendmaking van het besluit van de Eerste Kamer weten dat zij erover nadenken om ook vaste terugleverkosten te gaan rekenen aan hun klanten met zonnepanelen.
Hiermee lijkt ook definitief van de baan dat leveranciers hun beperkingen zullen terugdraaien, omdat de belangrijkste grond voor deze extra kosten blijft bestaan.
Beperkingen met zonnepanelen niet verboden volgens ACM
Het is leveranciers niet verboden om onderscheid te maken tussen klanten met en zonder zonnepanelen met een vast energiecontract. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt bepaald.
Wel moeten de extra kosten ‘redelijk’ zijn en hebben leveranciers een leveringsplicht. Daarom dat ze allemaal ook een modelcontract aanbieden met variabele tarieven. Dit contract is voor alle klanten hetzelfde, zonder extra kosten.
Maar dit betekent niet automatisch dat een modelcontract goedkoper is.
Vaak liggen de leveringstarieven van een modelcontract aanzienlijk hoger en kun je überhaupt geen cashback krijgen. Daarom is het aanbod van leveranciers met beperkende voorwaarden bij vaste contracten met zonnepanelen goedkoper dan hun modelcontracten.
Met energie vergelijken worden deze verschillen snel duidelijk en vind je ook met zonnepanelen de goedkoopste energieleverancier.
Hoe je de beste energieleverancier met zonnepanelen vind, is voor steeds meer huishoudens een uitdaging met alle beperkingen. In ons beste keuze advies bespreken we stap voor stap waar je op moet letten met- en naast vergelijken.