Nieuws   Energie  
Afbeelding van energiemeter

Zo beïnvloedt de Miljoenennota jouw energierekening in 2025

De vandaag op Prinsjesdag gedeelde Miljoenennota brengt een aantal belangrijke veranderingen met zich mee voor de energierekening van huishoudens. Dit verandert er in 2025 voor jouw energierekening.


Energiebelasting op gas gaat in 2025 omlaag

De energiebelasting op gas gaat vanaf komend jaar voor het eerst sinds jaren weer iets omlaag. Om precies te zijn met € 2,8 cent per m3 (3,3 cent inclusief btw). Dit zou een kleine besparing op de energierekening opleveren van zo’n € 50,- op jaarbasis voor een gemiddeld gasverbruik.

Belasting op stroom daalt, maar niet voor iedereen evenveel

Naast de belasting op gas, gaat ook de energiebelasting op stroom komend jaar omlaag. In tegenstelling tot de gasbelasting, komt er juist een knip in de stroombelasting.

Huishoudens met een stroomverbruik tot 2900 kWh betalen tot dit verbruik 1,02608 cent per kWh minder. Voor elke kWh boven de 2900 kWh wordt de belasting 1,02366 cent lager dan dit jaar.

Wat wordt de impact van de lagere energiebelasting?

Het belastingvoordeel op stroom zal vooral ten goede komen aan huishoudens zonder zonnepanelen en met een gasaansluiting. Voor huishoudens zonder gas en met zonnepanelen zal dit voordeel veel kleiner of zelfs nihil zijn.

Een tweepersoons-huishouden met een verbruik van 1100 m3 gas en 2500 kWh stroom gaat volgend jaar € 57,45 minder aan belasting betalen. Voor een vierpersoonshuishouden met een verbruik van 1700 m3 en 4500 kWh stroom is de besparing € 93,73 per jaar.

Vermindering energiebelasting stroom blijft nagenoeg gelijk

Dan de vermindering energiebelasting. Deze wordt met terugwerkende kracht vanaf 2025 verhoogd met 3 cent per kWh (3,63 cent inclusief btw). De heffingskorting gaat van € 631,35 dit jaar naar € 631,39 in 2025, en blijft daarmee dus praktisch gelijk.

De salderingsregeling stopt definitief per 2027

Per 2027 zal definitief afscheid genomen worden van de salderingsregeling. Deze wordt niet met stapjes afgebouwd, maar stopt in één klap vanaf 1 januari 2027.

We verwachten dan ook in de loop van 2025 en het jaar erop dat de terugleververgoedingen en terugleverkosten sterk veranderen.

Na 2027 wanneer de salderingsregeling gestopt is, zal de terugleververgoeding mogelijk weer hoger worden. Dit risico is vrij reëel, zegt Geert Wirken, energie-expert bij deze site.

“Het is niet verstandig om je vast te leggen aan een tarief dat waarschijnlijk sterk gaat veranderen. Ik raad huishoudens met zonnepanelen daarom aan om met zonnepanelen tot aan 2027 voorzichtig te zijn en te kiezen voor een 1-jaarcontract en geen 3-jarig contract. Dit laatste kan wel eens nadelig uitpakken.”

Noodfonds Energie in ieder geval tot 2026

Tot slot komt er vanaf komend jaar opnieuw een Noodfonds Energie. Dit fonds moet minima en huishoudens die moeilijk hun energierekening kunnen betalen uit de brand helpen. Het fonds stelt 60 miljoen euro beschikbaar voor huishoudens die daarvoor in aanmerking komen.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team