Nieuws   Energie  
Afbeelding van elektriciteitsmast

Vast energiecontract de afgelopen maanden tot 12% goedkoper geworden

In een half jaar tijd zijn vaste jaarcontracten voor energie goedkoper geworden. Waar de energieprijzen in januari op z’n hoogst stonden, betalen huishoudens voor een vast jaarcontract vanaf juli afhankelijk van het energieverbruik, tot 12% minder aan energie maandkosten. Dat is goed nieuws voor wie een vast energiecontract wil afsluiten.

Gemiddeld betalen huishoudens met een energie jaarcontract sinds juli 10% minder aan energiekosten (oplopend tot 12%) ten opzichte van januari, blijkt uit onze prijsdata. Dit is gemeten over verschillende verbruiksscenario’s.

Wie in juli een vast energiecontract voor 1 jaar afsluit betaalt nu tussen de € 188,- en de € 300,- minder per jaar ten opzichte van januari.

EnergieverbruikPrijsdaling
1800 kWh, 800 m3-12,42%
2500 kWh, 1100 m3-9,79%
4270 kWh, 2050 m3-7,82%

In alle gevallen betalen huishoudens in juli minder voor een energie jaarcontract. Dit geldt zowel voor huishoudens met een klein, gemiddeld en hoog energieverbruik.

Wat verklaart deze prijsdaling?

Wat opvalt is dat de gasprijs sinds afgelopen maart - toen deze op z’n laagst stond dit jaar - met 7,69% is gestegen. Maar ten opzichte van januari toen de gasprijs op z’n hoogst stond met € 1,25 per m3, staat de gasprijs nu op nagenoeg hetzelfde niveau met gemiddeld € 1,26 per m3.

Hetzelfde geldt voor de stroomprijs. Deze schommelt nu weer met € 0,26 per kWh net onder de gemiddelde € 0,28 per kWh van januari. Daarnaast zijn de vaste leveringskosten per 1 juli verhoogd tot tientallen euro’s per jaar.

De leveringstarieven verklaren dus niet waarom jaarcontracten goedkoper zijn geworden.

Het antwoord ligt bij de welkomstkortingen. We zien namelijk ook dat waar de gemiddelde cashback in januari € 250,- betrof (met uitschieters naar € 340,-), je nu in juli een gemiddelde cashback ontvangt van € 450,- bij een jaarcontract. Net geen verdubbeling, maar wel een forse toename.

De eenmalige bonussen zorgen er onderaan de streep voor dat jaarcontracten tot € 300,- per jaar goedkoper zijn geworden ten opzichte van januari, ondanks hogere leveringskosten.

Vergelijk vaste jaarcontracten

Ook goedkoper dan variabel contract in juli

Jaarcontracten zijn niet alleen goedkoper geworden in vergelijking met een halfjaar terug. Ze zijn ook nog steeds goedkoper in vergelijking met een variabel energiecontract, waarvan de tarieven deze maand ook zijn aangepast. Daarom is een vast energiecontract nog altijd verstandig.

Ten opzichte van een variabel energiecontract is een jaarcontract in juli per jaar gemiddeld € 323,- voordeliger. Dat voordeel is groter geworden in vergelijking met januari toen het prijsverschil tegen de € 200,- per jaar lag.

Een vast energiecontract voor 1 jaar is op dit moment dus een slimme en voordelige afweging als je voor langere tijd prijszekerheid wil.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team