Nieuws   Energie  
Alarm wekker en grafiek prijsverschil jaarbasis

Variabel energiecontract kost 'slapers' 480 euro per jaar te veel

Met het najaar in volle gang is het verstandig je energiecontract onder de loep te nemen. Keuze.nl ontdekte dat 45% van de huishoudens momenteel een variabel contract heeft en daardoor jaarlijks bijna 500 euro duurder uit is na afloop van hun vaste contract.

Bijna helft huishoudens heeft een te duur contract

Kijken we naar de cijfers van dit jaar, dan heeft 45% van de Nederlandse huishoudens in 2024 een variabel energiecontract. In de afgelopen 12 maanden is slechts 16% van de huishoudens overgestapt van energieleverancier. Dat betekent dat 84% bij hun huidige energieleverancier gebleven is (bron: ACM).

Deze niet-overstappers hebben ooit een vast energiecontract afgesloten en zijn aan het einde van de looptijd klant gebleven. Hierdoor is hun vaste contract na de einddatum overgegaan in een variabel energiecontract. 

Deze groep wordt ook wel ‘slapers’ genoemd, omdat ze door geen actie te ondernemen vaak onbewust meer geld betalen voor hun energiecontract. 

Op dit moment betalen slapers zo’n 30 tot 40 euro per maand extra ten opzichte van klanten met een vast jaarcontract. 

We rekenden uit voor 3 verbruiksprofielen wat de meerkosten per jaar zijn bij een slaperscontract versus een vast energiecontract. 

 Maandkosten Extra kosten p.j.
Klein verbruik
 
  • Variabel: 149 euro
  • Jaarcontract: 120 euro
348 euro
Gemiddeld verbruik
  • Variabel: 205 euro
  • Jaarcontract: 172,50 euro
390 euro
Groot verbruik
  • Variabel: 306 euro
  • Jaarcontract: 266 euro
480 euro

* De prijs is het gemiddelde van de 5 goedkoopste contracten uit onze energie vergelijker.

Misgelopen bonus

Deze extra kosten van een slaperscontract zitten ‘m vooral in het mislopen van de welkomstkorting die nieuwe vaste energieklanten met een jaarcontract wél ontvangen. Ook betalen klanten met een vast energiecontract gemiddeld iets lagere leveringstarieven. 

Grootste besparing met vast energie jaarcontract

Voor het treffen van een goede voorbereiding op de wintermaanden adviseert ook de ACM je energiecontract onder de loep te nemen. Alleen al simpelweg overstappen van energieleverancier kan een flinke besparing opleveren vanwege de welkomstbonus voor nieuwe klanten. Deze cashbacks lopen op tot wel 500 euro, afhankelijk van je verbruik en postcode.

Wil je hier gebruik van maken, dan is het goed om te weten dat een variabel contract op ieder moment opzegbaar is. Wie nu overstapt, profiteert daar dus deze winter nog van.

Vergelijk vaste energiecontracten

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team