Nieuws   Internet  
Type internetverbinding: glasvezel, DSL, kabel

Type internetverbinding: glasvezel, DSL, kabel

Wanneer je gaat internet vergelijken heb je te maken met verschillende type internetverbindingen: DSL, kabel en glasvezel. Met de internet postcodecheck zie je meteen welke internetverbindingen op jouw adres beschikbaar zijn.

Omdat de kans groot is dat er meer dan één verbinding mogelijk is op jouw adres, is het goed om te weten wat de verschillen (en overeenkomsten) zijn. Dan maak je de beste keuze voor jouw situatie.

Elk type internetverbinding heeft zijn voor- en nadelen. Zo verschilt per internetverbinding:

  • De maximaal haalbare internetsnelheid
  • De stabiliteit- en storingsgevoeligheid
  • De prijs die je per maand betaalt

Met de juiste internetverbinding voor jouw situatie voorkom je dat onnodig te veel betaalt. Omdat je bijvoorbeeld een hogere internetsnelheid hebt dan nodig. Maar ook andersom: dat je je groen-en-geel ergert aan een minder stabiele en haperende verbinding, terwijl je meer bandbreedte nodig hebt.

Welke verbinding kiezen?

Wil je gewoon supersnel internet, en is glasvezel internet al beschikbaar op jouw adres? Dan raden we glasvezel internet aan. Heb je nog geen glasvezelaansluiting op jouw adres? Dan adviseren we je kabel internet aan. Wil je gewoon goed internet thuis, maar let je toch vooral ook op de prijs? Dan is een DSL- internetverbinding voor jou waarschijnlijk de beste keuze.


Welke internetverbindingen zijn er?

Internet providers leveren internetverbindingen voor thuis met DSL, kabel en glasvezel. Bij uitzondering is er via een paar providers ook 4G internet via het mobiele netwerk mogelijk. Dit is speciaal voor buitengebieden waar alleen traag internet beschikbaar is.

Hoe ontvang je de internetverbinding bij je thuis?

  • DSL-internet ontvang je via de telefoonlijn
  • Kabel internet komt binnen via de televisiekabel
  • Glasvezel internet wordt geleverd via een glasvezelkabel
  • 4G internet ontvang je via een router

Wat is breedbandinternet?

Als we over internetverbindingen praten hebben we het over breedbandinternet. Dat betekent in feite niets anders dan ‘snelle’ internetverbinding. Met een breedbandinternetverbinding is het mogelijk om grote hoeveelheden data tegelijk te kunnen versturen. Over iedere breedbandinternetverbinding kun je internetten, tv kijken en bellen, afhankelijk van welk internetpakket je kiest.

Toegang tot meerdere internetverbindingen

Bijna ieder huishouden in Nederland heeft toegang tot één of meerdere breedbandinternetverbindingen. Zo zijn DSL en kabel internet bijna overal in Nederland beschikbaar. Toch zijn er nog plekken in Nederland waar breedbandinternet niet optimaal werkt. Meestal in zogenaamde ‘buitengebieden’.

In buitengebieden ligt vaak wel al een breedbandinternet infrastructuur, maar blijkt de verbinding niet bij ieder huishouden even snel en stabiel te zijn. Dit kan te maken hebben met begroeiing in de buurt, denk aan bosrijke gebieden of plattelandsgebieden. De oplossing in dat geval is 4G mobiel internet.

Lees hier ons beste keuze 4G voor thuis advies.

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten per type internetverbinding?

Niet één internetverbinding is beter dan de andere. Ze hebben allemaal hun voor-en nadelen. Kijk daarom naar jouw situatie en hoe jij het internet gebruikt en beslis aan de hand daarvan welk type het beste bij je past. Afhankelijk van de beschikbaarheid op je postcode.

In het kort zijn er drie globale verschillen tussen de internetverbindingen:

  1. Maximale internetsnelheid
  2. Stabiliteit en storingsgevoeligheid
  3. Prijs

In het volgende overzicht laten we je zien waarin de verbindingen inhoudelijk van elkaar verschillen:

InternetverbindingDSLKabelGlasvezel

Signaal

Via telefoonlijn

Via coaxkabel

Via glasvezelkabel

Max. downloadsnelheid

200 Mb/s

1000 Mb/s*

1000 Mb/s*

Max. uploadsnelheid

20 Mb/s

50 Mb/s

1000 Mb/s

Stabiliteit

Laagst

Hoog

Hoogst

Storingsgevoelig

Meest

Weinig

Minst

Prijs

Goedkoopste

Duurste

Duurder

Beschikbaarheid hoogste internetsnelheid

Op sommige postcodes is kabel internet met 1000 Mb/s (Giganet) beschikbaar. Voor glasvezel is 750 Mb/s tot 1000 MB/s ook beperkt beschikbaar. Zijn deze snelheden op jouw postcode beschikbaar, dan laten we je dat zien met de internet postcodecheck.


Wat is kabel internet?

Kabel internet, ofwel coax internet, ontvang je thuis over de televisiekabel.

Van oudsher is de coax kabel ook het de kabel waarover het tv-signaal geleverd wordt. Je kon daarom internet en tv daarom niet los afnemen via de kabel. Maar sinds kort is het mogelijk om via de kabel ook alleen internet af te nemen.

Voordelen kabel internet

  • Zeer snel internet omdat de kabel deels uit glasvezel bestaat
  • Ook alleen internet mogelijk
  • Je krijgt de beloofde internetsnelheid daadwerkelijk geleverd
  • Op veel postcodes beschikbaar
  • Downloadsnelheden tot 500 Mb/s mogelijk (lokaal zelfs tot 1 GB/s)
  • Afstand van je woning tot de wijkcentrale heeft geen invloed op de snelheid
  • Kabel internet is doorgaans erg stabiel

Nadelen kabel internet

  • Geen vrije keuze in aanbieders, dus beperkt aantal abonnementen
  • Relatief duur vanwege het gesloten kabelnetwerk

Over kabel internet

Kabel internet is snel

Dit komt omdat de coax kabel voor het overgrote deel uit glasvezeldraden bestaat, maar liefst voor 97%. Alleen het laatste stukje kabel tot aan je woning, is nog coax kabel. Dit maakt dan ook dat kabel internet ontzettend snel is en ruimte biedt om te upgraden naar hele hoge internetsnelheden, vergelijkbaar met glasvezel internet.

Daadwerkelijk beloofde snelheid krijg je geleverd

Je krijgt de daadwerkelijk de beloofde internetsnelheid bij je kabel abonnement geleverd. Hierop zijn geen factoren van invloed, zoals hoe ver je van de wijkcentrale afwoont wat bijvoorbeeld wel bij DSL internet van invloed is.

Kabel netwerk is het enige gesloten netwerk

Het grootste nadeel van kabel internet is dat het relatief duur is. Omdat het kabelnetwerk geen open netwerk is, zoals bij glasvezel en DSL wel het geval is. Ziggo heeft daarom een monopolie op het kabelnetwerk en dat zie je terug in de prijs.

Kabel internet onnodig duur voor alleen internet

Wil je alleen internet thuis? Dan kun je tegenwoordig óók Ziggo alleen internet nemen. Toch is alleen internet met kabel in verhouding duurder dan andere providers met alleen internet. We raden je daarom aan om alleen internet abonnementen te vergelijken voor de voordeligste keuze.

Kabel aansluitpunt

Benieuwd of jij thuis een kabel aansluiting hebt? Deze is erg herkenbaar aan de twee ronde openingen. Je herkent hem aan het volgende:

Kabel aansluitpunt

Wat is DSL?

Met DSL-internet krijg je het internetsignaal bij je thuis via de telefoonlijn geleverd.

Het DSL- signaal loopt via de wijkcentrale bij jou in de buurt naar je woning. Dit type internetverbinding was de eerste breedbandverbinding. DSL-internet is de verzamelnaam van inmiddels meerdere verbindingen via de koperlijn: ADSL(2+)- en de nieuwere en snelste VDSL(+) verbindingen.

In de volksmond noemen we DSL nog vaak ‘ADSL’, zo zie je het ook terug in onze internet vergelijker.

VDSL(+) is de snelle opvolger van ADSL(2+) en inmiddels de nieuwe standaard bij internet providers. Daarmee kun je maximaal in de praktijk tot 200 Mb/s internetsnelheid halen. Je hoeft overigens geen vaste telefonie af te nemen om internet via de telefoonlijn te kunnen gebruiken.

Voordelen DSL-internet

  • Open netwerk, dus veel keuze in aanbieders
  • Downloadsnelheid tot 200 Mb/s mogelijk
  • De goedkoopste verbinding, vaak met instap-abonnement
  • Vrijwel overal in Nederland beschikbaar

Nadelen DSL-internet

  • Vertraagd internet bij tegelijk internetten en interactieve televisie
  • De werkelijke internetsnelheid is afhankelijk van de afstand van je woning tot de wijkcentrale
  • Geen eigen aansluiting, maar een gedeelde

Over DSL-internet

Grote landelijke beschikbaarheid

DSL-internet was de eerste breedbandverbinding en is daarom nagenoeg overal in Nederland beschikbaar. Dat betekent dat de kans heel klein is dat jij geen DSL-internet kunt krijgen.

Goedkoopste internetverbinding

Een ander groot voordeel van DSL-internet is dat je hiermee een stuk voordeliger uit kunt zijn. Dit is de goedkoopste internetverbinding. Bijna alle providers bieden dit type verbinding aan, wat gunstig is voor de prijs. Zo kun jij dus relatief goedkoop internet afsluiten en geld overhouden voor leuke dingen.

Afstand tot de wijkcentrale van invloed

Het grootste nadeel van DSL-internet is dat de maximale internetsnelheid die je kunt halen afhankelijk is van de afstand van je woning tot de wijkcentrale. Hoe verder je van de wijkcentrale af woont, des te meer ruis er op het verbinding zit. Dat verlaagt de maximaal haalbare snelheid op jouw adres.

Je krijgt daarom met DSL niet altijd de ‘beloofde’ snelheid bij je internet abonnement die je met kabel- en glasvezel internet wel krijgt.

Geen vertraging met lagere- of dezelfde internetsnelheid

Vraag je internet aan met een lagere- of dezelfde internetsnelheid als de maximaal haalbare internetsnelheid op jouw adres? Dan merk je sowieso niets van enige vertraging. Voor de meeste instap DSL-internet abonnementen gaat die vlieger dus (gelukkig) niet op.

Sluit je een internet abonnement af met een hogere snelheid dan de maximaal haalbare snelheid op jouw adres, dan krijg je alles boven de maximale snelheid dus niet geleverd.

Maximaal haalbare internetsnelheid bij DSL:

In onze internet vergelijker zie je meteen wat de maximaal haalbare snelheid is met DSL op jouw adres, en of dat binnen de maximaal haalbare snelheid van de internet abonnementen ligt.

Toch is de afstand tot de wijkcentrale met DSL eigenlijk veel minder een issue dan vroeger. DSL-internet is aanzienlijk verbeterd en de meeste huishoudens kunnen ook gewoon 200 Mb/s halen. Dit staat dus lang niet altijd meer in de weg, zeker niet in steden en randgemeenten.

Woon je daarentegen in een buitengebied met een behoorlijke afstand tot de wijkcentrale? Dan kan het een ander verhaal zijn en zul je waarschijnlijk wel merken dat een DSL-verbinding niet altijd stabiel, snel en even betrouwbaar is. In die situatie is kabel internet of glasvezel internet vaak de beste keuze.

DSL aansluitpunt

Om gebruik te kunnen maken van DSL- internet heb je een aansluitpunt voor een vaste telefoonlijn nodig: een ISRA-punt. De meeste huishoudens hebben die gewoon. Het kan zijn dat deze bij jou thuis naast je kabelaansluiting in de muur zit. Hij kan ook op een andere plek in de woonkamer zitten.

DLS aansluitpunt vervangen

Wil je DSL-internet aanvragen – en heb je bijvoorbeeld jaren kabel internet gehad - dan kan het zijn dat je mogelijk inmiddels een verouderd ISRA-punt hebt. Dat hangt af van de bouwdatum van je woning. Je kunt een verouderd ISRA-punt meteen laten vervangen bij het installeren van je internetabonnement (meestal tegen meerkosten), of je kunt een nieuw ISRA-punt zelf installeren.

Je herkent het DSL aansluitpunt bij je thuis aan het volgende:

DSL aansluitpunt

Wat is glasvezel?

De snelste en het nieuwste type internetverbinding is glasvezel internet. Met een glasvezelverbinding kun je werkelijk supersnel en stabiel internetten.

Wat is glasvezel?


Glasvezel internet wordt niet voor niets het internet van de toekomst genoemd. Het glasvezelnetwerk kan tot hele hoge snelheden worden ge-upgrade, en de maximumsnelheid is nog lang niet bereikt. Voor nu kun je landelijk kun tot 500 Mb/s internetsnelheid geleverd krijgen, lokaal zelfs tot 1Gb/s.

Voordelen glasvezel internet

  • Uploaden en downloaden gaat even snel
  • Internetsnelheid tot 1000 Mb/s haalbaar
  • Constant stabiel internet, omdat je je eigen glasverbinding hebt tot in je woning
  • Minst storingsgevoelig
  • Open netwerk, waardoor jij meer keuze hebt aan aanbieders en abonnementen

Nadelen glasvezel internet

  • Nog niet overal beschikbaar
  • Hogere snelheden zijn nog relatief duur

Glasvezel- of kabel internet?

Wil jij graag snel internet? Dan kun je het beste kiezen voor glasvezel internet of kabel internet. Glasvezel internet is vaak zelfs goedkoper dan kabel internet wanneer je een hoge snelheid nodig hebt. Ook wanneer je televisie afneemt in je pakket. Dus kun jij al glasvezel krijgen, dan zouden wij er geen twee keer over hoeven nadenken…

Over glasvezel internet

Het grootste voordeel van glasvezel internet is dat het ontzettend snel is. Dat data even snel twee kanten op wordt verstuurd, maakt dat je met glasvezel internet als enige internetverbinding even snel kunt up-en downloaden.

Dat maakt het ideaal om via glasvezel grote (werk)bestanden te uploaden zonder lang te hoeven wachten. Of met gemak een berg foto’s delen op Whatsapp, ook dat gaat razendsnel. Maar je zult het ook merken aan de buffertijd met streamen, die kun je vaarwel zeggen. Wil je lekker een serie of film kijken op Netflix? Dan is die in een mum van tijd geladen.

Glasvezel internet wordt in rap tempo uitgerold

Heb jij al een glasvezel netwerk aansluiting? Grote kans dat ook jouw woning over niet al te lange tijd aan de beurt is. De uitrol gaat nu hard en duizenden woningen worden tegelijker per week aangesloten.

Het grootste nadeel van glasvezel is dat het helaas nog niet overal beschikbaar is. De aanleg van een glasvezel netwerk aansluiting in iedere woning is een kostbare en tijdrovende klus en neemt gemiddeld 3 tot 6 maanden in beslag per wijk. Hoewel de uitrol nu echt op gang is zal het nog enkele jaren duren voordat alle huishoudens toegang hebben tot glasvezel internet.

Blijf op de hoogte van de glasvezel aanleg op jouw adres

Of jouw postcode op de planning staat check je eenvoudig met onze persoonlijke glasvezelcheck. We checken dan wekelijks voor je of de glasvezel netwerkbeheerder van jouw regio jouw adres al op de planning heeft gezet.

Glasvezel aansluitpunt

Ben je inmiddels wel aangesloten op het glasvezelnetwerk? Dan moet je om glasvezel internet te kunnen afnemen wel eerst een glasvezelaansluiting bij je thuis geplaatst zijn. Twijfel je of je al een glasvezelaansluiting hebt? Dat kun je zelf checken. Meestal hangt het aansluitpunt in de meterkast en heeft deze een oranje of witte kleur. Je herkent ‘m aan het volgende:

Glasvezel aansluitpunt

Welke internet provider levert welk type internetverbinding?

In het volgende overzicht zie je welk type internetverbinding iedere provider levert. Of deze verbindingen ook op jouw adres leverbaar zijn, ligt aan je postcode. De beschikbaarheid op jouw postcode check je eenvoudig door de postcodecheck in te vullen in de internet vergelijker.

ProviderDSL internetKabel internetGlasvezel internet

KPN

Ziggo logo

Ziggo

T-Mobile logo

Odido

Online.nl logo

Online.nl

Budget Alles in 1 logo

Budget Alles in 1

Youfone

Caiway logo

Caiway


4G voor thuis

Odido en KPN leveren als enige van alle landelijke providers ook 4G voor thuis internet. Dit is een internetverbinding via het mobiele 4G netwerk, bedoeld voor huishoudens die geen vast internet kunnen krijgen op hun adres of waar vast internet te traag is.

Open- en gesloten netwerken

Hoe komt het dat de ene provider wel kabel levert en een andere provider niet? Dat heeft te maken met of de verbindingen een open-netwerk zijn, of niet. Op een open-netwerk mogen ook andere internetproviders hun diensten aanbieden dan de eigenaar van het netwerk. De DSL- en glasvezelnetwerken zijn opgesteld, het kabelnetwerk niet.

DSL- en glasvezel zijn open netwerken

Hoewel KPN de eigenaar is van het enige en landelijke DSL-netwerk, maken de andere providers die DSL-internet leveren gebruik van het DSL-netwerk van KPN. Voor glasvezel zijn er meerdere netwerken waarover internet providers hun diensten leveren. De grootste aanleggers zijn KPN en Odido, met beide een eigen glasvezelnetwerk. Van het glasvezelnetwerk van KPN maken ook andere providers gebruik, Odido gebruikt zijn eigen netwerk.

Kabel netwerk als enige gesloten

Kabel internet is het enige type internetverbinding met een gesloten netwerk. Ziggo is daarmee de enige landelijke provider die kabel internet aanbiedt en daarmee een monopolie heeft op kabel internet. Dat is nadelig voor de prijs.

Kabel internet is om die reden relatief duur. Omdat kabel ook (nog) regionaal wordt aangeboden, biedt provider Caiway op sommige postcodes nog kabel internet aan. Op termijn zal Caiway hiermee stoppen en helemaal overgaan op glasvezel.

Bron: Keuze.nl
Internet

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team