Nieuws   Energie  
Terugleverkosten blijven, ook na afschaffen salderingsregeling

Terugleverkosten blijven, ook na afschaffen salderingsregeling

De Tweede Kamer wil een verbod op de terugleverkosten wanneer de salderingsregeling in 2027 wordt afgeschaft. Dit blijkt wettelijk niet mogelijk te zijn, zegt minister Hermans van Klimaat.

Minister Hermans stelt dat een verbod op de terugleverkosten niet kan, omdat dit tegen de Elektriciteitsrichtlijn ingaat. Wanneer terugleverkosten worden verboden, wordt er namelijk ingegrepen in hoe de prijzen op natuurlijke wijze worden bepaald op de markt. En dat mag niet.

Wat betekent dit voor jouw zonnepanelen?

Wanneer je op dit moment al zonnepanelen hebt, is dit geen goed nieuws. De kans dat je na 2027 ook gewoon terugleverkosten betaalt, is namelijk groot. Een gemiddeld huishouden met een opwek van 3000 kWh per jaar is ongeveer € 350,- per jaar kwijt aan terugleverkosten.

De verwachting is wel dat de terugleverkosten in de toekomst lager zullen worden. Dit gaven een aantal leveranciers, waaronder Vattenfall en Essent, afgelopen week aan bij Radar. Maar niets is zeker.

Moet ik nog zonnepanelen nemen?

De afgelopen tijd is duidelijk geworden dat investeren in zonnepanelen steeds minder aantrekkelijk is geworden. Met de ingevoerde terugleverkosten en straks het afschaffen van de salderingsregeling wordt de terugverdientijd alleen maar langer.

De verwachting is dat de terugverdientijd, wanneer je nu zonnepanelen aanschaft, zo’n 12 tot 15 jaar is. Dit is een stuk langer dan wanneer je een aantal jaar geleden zonnepanelen had aangeschaft.

Vergelijk alle energieleveranciers

Op dit moment zit er een groot verschil in het aanbod van energieleveranciers. Om het juiste contract voor jouw situatie te vinden, is het van belang om de energievergelijker in te vullen. Daarin worden alle kosten, inclusief de terugleverkosten, meegenomen.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team