Nieuws   Meeste energieleveranciers passen hun variabele tarieven nu elke 3 maanden aan
hand met lichtjes erin

Meeste energieleveranciers passen hun variabele tarieven nu elke 3 maanden aan

Met een variabel energiecontract kies je voor meer flexibiliteit, de tarieven hiervan veranderen meerdere keren per jaar. Voorheen was dit 'slechts' twee keer per jaar, nu doen bijna alle energieleveranciers dit elk kwartaal of zelfs maandelijks. Wij zochten per energieleverancier uit hoe vaak zij hun variabele tarieven aanpassen. 

Zo vaak passen energieleveranciers hun variabele tarieven aan

Energieleveranciers mogen zelf beslissen hoe vaak ze de tarieven van variabele contracten aanpassen. Vóór de energiecrisis gebeurde dit traditioneel op twee momenten in het jaar, namelijk op 1 januari en 1 juli. Hier zijn de meeste energieleveranciers van afgestapt, zodat ze zich beter kunnen indekken op prijsschommelingen op de energiemarkt.  

Omdat niet alle energieleveranciers even transparant zijn in hoe vaak ze de tarieven aanpassen, deden wij een rondvraag bij de leveranciers. 

Hoe vaak energieleveranciers hun variabele tarieven wijzigen:

EnergieleverancierAanpassing variabele tarieven
Budget Energiemaandelijks
Frank energiemaandelijks
Megamaandelijks
Greenchoicemaandelijks
Vattenfallelke 3 maanden
Essentelke 3 maanden
Energiedirectelke 3 maanden
United Consumerselke 3 maanden
Vandebronelke 3 maanden
Pure energieelke 6 maanden*
Engieelke 6 maanden*

*Op 1 januari en 1 juli.

Dit overzicht toont alle energieleveranciers die een variabel energiecontract aanbieden, modelcontracten zijn hierin niet meegenomen. Door wetswijzigingen of grote veranderingen op de energiemarkt zoals snel stijgende marktprijzen, kan het zijn dat de leveranciers die nu niet maandelijks hun tarieven aanpassen, dit toch vaker doen. Hierover informeren ze klanten minimaal 30 dagen van te voren. 

Een belangrijk voordeel van een variabel energiecontract is dat je sneller profiteert van tariefdalingen als de marktprijs zakt. Maar de keerzijde is tegelijkertijd dat als de prijzen juist stijgen, je dit ook direct in je portemonnee voelt. 

Naast een variabel contract, is er een nog flexibeler energiecontract. Met een dynamisch energiecontract wisselen de tarieven namelijk dagelijks. 

Meer zekerheid met een vast contract

Wil je meer stabiliteit in je energietarieven, kies dan voor een vast energiecontract. Hierbij zet je je tarieven vast voor de gehele looptijd van je contract. De leveringstarieven mogen niet tussentijds worden aangepast.

Bovendien ligt de besparing op jaarbasis met een vast contract hoger dan die van variabele contracten, blijkt uit een berekening wij deden. Zo blijkt dat 'slapers' tot 480 meer betalen dan nodig per jaar.  Dit komt vooral omdat huishoudens die na de looptijd blijven zitten in een variabel contract, welkomstbonussen mislopen. 

Bron: Keuze.nl

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team