Eerder vorig jaar beschreef ik mijn ervaringen met een dynamisch energiecontract. Hoewel ik een dynamisch contract bij ANWB Energie heb afgesloten, zijn mijn ervaringen ook toepasbaar op andere dynamische energieleveranciers, zoals Zonneplan, Frank Energie en Nextenergy. Hoe mij dit tot nu toe bevalt? Dat vertel ik je in deze review.
Mijn ervaring met een dynamisch energiecontract een half jaar later:
Een half jaar geleden vroeg collega Alice naar mijn ervaringen met een dynamisch energiecontract. Ik had toen net enkele maanden een dynamisch energiecontract afgesloten en tot dan toe alleen ervaring er mee gehad in de zomermaanden. Nu zijn we een half jaar verder en heb ik ook meegemaakt hoe de herfst en het begin van de winter was met mijn dynamische contract.
Zoals je in het vorige interview al kon lezen woon ik in een jaren ’30 woning met stroom en gas. Mijn woning is wel redelijk geïsoleerd maar onderaan de streep gebruik ik toch nog aardig wat stroom en gas, zeker met koud weer.
Afgelopen zomer was ik daarom erg benieuwd hoe met name de gasprijs zich zou ontwikkelen. Bij een strenge winter gebruik ik toch aardig wat gas om mijn huis te verwarmen, en bij een dynamisch contract ben je dan afhankelijk van de beursprijzen. De afgelopen jaren waren die natuurlijk erg hoog tijdens de gascrisis. Het was daarom wel spannend of de gasprijs niet weer tot recordhoogte zou stijgen.
Stabiele gasprijs, ook in de winter
Ik moet zeggen dat me dat behoorlijk is meegevallen. Het helpt natuurlijk dat de afgelopen maanden de gasprijs aan het dalen is geweest. Ook toen het de afgelopen weken flink koud was en sneeuwde is de gasprijs stabiel gebleven. Hij was zelfs iets lager dan de week daarvoor. Ik was een beetje bang dat ik met koud weer flink de portemonnee zou moeten trekken, maar dat is dus niet uitgekomen.
Hieronder zie je hoe de beurs gasprijs de afgelopen maand zich heeft ontwikkeld:
Je ziet de gasprijs per dag op de LEBA gasbeurs. Dit zijn de prijzen op de dagmarkt waar aardgas per dag wordt verhandeld. De prijs die je ziet is inclusief btw en energiebelasting (het tarief dat je effectief betaalt).
Niet alleen de gasprijs bleek achteraf stabieler dan ik dacht, maar ook de stroomprijs bleef over het algemeen laag. Wat me wel opviel is dat in de herfst het moment verschoof waarin stroom het goedkoopste is. In de zomer is dat meestal ’s middags, nu is dat moment meestal diep in de nacht, tussen 3 en 4 uur. Ik laat nu dus de vaatwasser weer ’s nachts draaien. De wasmachine draait bij ons meestal in het weekend, dan is de stroom ook goedkoper. Eerlijk gezegd is dat ook het handigste moment voor ons.
Minder vaak in de app kijken, toch voordelig
Toen ik net een dynamisch contract had afgesloten keek ik best regelmatig in de app om te zien wanneer stroom goedkoop was. Toen de herfst begon lette ik ook wel een tijdje op de gasprijs. Maar na een poosje herkende ik de patronen en ben ik er minder mee bezig, zeker toen ik doorkreeg dat de gasprijs licht begon te dalen.
In de praktijk ben ik dus niet de hele tijd bezig met mijn energieverbruik. Ja, het is slim om je grote verbruikers zoals een vaatwasser en wasmachine een beetje handig in te plannen, maar om eerlijk te zijn is het grootste deel van mijn energierekening het gasverbruik om te verwarmen. Daar heb je minder invloed op, hooguit kun je wat korter douchen of de verwarming een graadje lager zetten.
Al met al heb ik op deze manier wel goed geprofiteerd van de dalende prijzen voor gas en stroom. We hadden in december al uitgerekend dat je afgelopen jaar goedkoper uit was geweest met een dynamisch energiecontract, en ik ben ervan overtuigd dat dit het afgelopen halfjaar ook voor mijn persoonlijke situatie zo was. Voorlopig houd ik dus nog wel even mijn dynamische energiecontract aan!