Nieuws   Energie  
Regeerakkoord Schoof: 5 keer impact op je energierekening

Regeerakkoord Schoof: 5 keer impact op je energierekening

Nederlandse huishoudens krijgen de komende jaren te maken met forse veranderingen in hun energierekening. Het nieuwe regeerakkoord van kabinet Schoof heeft ingrijpende maatregelen aangekondigd die vooral consumenten met zonnepanelen en variabele energiecontracten direct zullen treffen. Van de afschaffing van de salderingsregeling tot belastingwijzigingen: we zetten alle veranderingen op een rij die je portemonnee raken.

1. Einde van de Salderingsregeling: minder voordeel voor zonnepaneelbezitters

Huishoudens die gebruikmaken van zonnepanelen krijgen vanaf 1 januari 2027 definitief niet langer het volledige voordeel van de salderingsregeling.
Waar je nu nog alle opgewekte stroom volledig kunt verrekenen met je verbruik, krijg je in de toekomst alleen een redelijke vergoeding voor de teruggeleverde energie. Dit betekent dat het financiële voordeel van zonnepanelen flink wordt ingeperkt, waardoor de terugverdientijd voor veel huishoudens zal toenemen.
Dit raakt niet alleen nieuwe investeerders in zonnepanelen, maar ook degenen die dachten hun investering snel terug te verdienen.
Daar tegenover wordt alleen een 'redelijke vergoeding' gesteld. Er is geen budget vrij gemaakt om daadwerkelijk vanuit de overheid hier aan bij te dragen. Voorlopig lijkt het dus nog dat dit ook negatieve terugleververgoeding kan betekenen.

Impact op de portemonnee: Waar een huishouden met zonnepanelen nu jaarlijks honderden euro’s kan besparen, zal dit voordeel flink afnemen. Voor sommige huishoudens kan dit oplopen tot een paar honderd euro per jaar aan gemiste besparingen.

2. Lagere energiebelasting op aardgas, maar grotere druk op verduurzaming

Hoewel de energiebelasting op aardgas wordt verlaagd, vooral in de eerste en tweede schijf, wil de overheid tegelijkertijd de druk op huishoudens opvoeren om te verduurzamen.
Het lagere belastingtarief zorgt op korte termijn voor enige verlichting van de energierekening voor huishoudens die nog op gas koken of verwarmen.Echter, deze belastingverlaging staat in schril contrast met de kosten die gepaard gaan met de verplichting om woningen te verduurzamen.

Impact op de portemonnee: De belastingverlaging op aardgas geeft een kleine lastenverlichting van ongeveer € 50 per jaar. Maar de verplichte verduurzaming kan leiden tot extra kosten voor het isoleren van de woning of het overstappen op een warmtepomp.

3. Steun voor lage inkomens: compensatie voor hoge energierekeningen

Huishoudens met een lager inkomen kunnen rekenen op ondersteuning bij het betalen van hun energierekening.
Het kabinet reserveert geld voor een speciaal energiefonds, bedoeld voor huishoudens die moeite hebben om de stijgende energiekosten te dragen. Vooral nu de energieprijzen blijven fluctueren, is deze maatregel gericht op het voorkomen van energiearmoede.

Impact op de portemonnee: Voor huishoudens die financieel krap zitten, kan deze steun een directe verlichting bieden van enkele honderden euro's per jaar, afhankelijk van de verdere uitwerking van het energiefonds.

4. Energiebesparing en verduurzaming van huurwoningen

Een ander belangrijk punt in het regeerakkoord is de verduurzaming van huurwoningen, waarbij woningen met een laag energielabel (E, F, G) worden uitgefaseerd. Huurders kunnen hierdoor een lagere energierekening verwachten dankzij betere isolatie en andere energiebesparende maatregelen die verhuurders verplicht moeten doorvoeren.

Impact op de portemonnee: Voor huurders met een slecht geïsoleerde woning kan dit een aanzienlijke besparing opleveren op de energiekosten, die kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

5. Investeringen in warmtenetten en hervorming van de energiemarkt

Het kabinet zet daarnaast in op de uitbreiding van warmtenetten, waarmee huishoudens in stedelijke gebieden worden voorzien van duurzamere warmteopties.
Dit kan op termijn gunstig zijn voor consumenten, omdat warmtenetten vaak een goedkoper alternatief zijn voor individuele verwarmingsoplossingen. Tegelijkertijd zullen er hervormingen komen binnen de energiemarkt om de consumentenbescherming te versterken.

Impact op de portemonnee: Huishoudens die overstappen op een warmtenet kunnen afhankelijk van hun huidige situatie een besparing van tientallen euro’s per maand verwachten. Ook zorgt de versterking van consumentenbescherming ervoor dat onverwachte kostenposten bij energieleveranciers worden voorkomen.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team