Nieuws   Energie  
Huizen met zonnepanelen op dak

Record: nog nooit zoveel uren met een negatieve stroomprijs

De zomer is nog niet voorbij, en nu is al duidelijk: 2024 wordt het jaar met de meeste uren negatieve stroomprijs ooit. Dit jaar is een recordhoeveelheid zonnestroom en wind opgewekt, waardoor de energieprijs vaak onder de 0 euro dook. Tot en met augustus zijn er maar liefst 83% meer uren met een negatieve stroomprijs dan vorig jaar.

Tot en met 30 augustus is de stroomprijs in totaal 390 uur negatief geweest. In dezelfde periode vorig jaar kwam de teller tot 212 uur en in 2022 tot 73 uur. Het aantal uren met een negatieve stroomprijs is de afgelopen jaren dus flink opgelopen.

In augustus hebben we zelfs al de totale hoeveelheid van vorig jaar verbroken, terwijl het jaar nog lang niet voorbij is. In 2023 was er in het hele jaar 315 uur aan negatieve stroom en daar zitten we al ver boven, terwijl het jaar nog vier maanden duurt.

Grafiek met het aantal uren negatieve stroomprijs per maand


Wanneer is de stroomprijs negatief?

Een negatieve stroomprijs ontstaat wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan dat er vraag naar is. In de winter gebeurt dit meestal wanneer het hard waait, en in de zomer wanneer de zon flink schijnt en alle zonnepanelen in Nederland veel stroom opwekken. En zeker op zonnige dagen met veel wind is de kans op negatieve stroomprijzen groot. Op de handelsbeurs voor energie daalt op zulke momenten de stroomprijs onder het nulpunt.

Met een dynamisch energiecontract bespaar je meteen op je energierekening door op zulke momenten de wasmachine of vaatwasser aan te zetten.

Overigens betekent een negatieve stroomprijs niet dat je als consument meteen geld terug krijgt. Daarvoor moet de stroomprijs nog verder dalen, omdat je nog energiebelasting betaalt bovenop de beursprijs (13,17 cent per kWh). Dat is dit jaar niet vaak gebeurd: in totaal 5 uur in mei en 2 uur in juli. Vorig jaar kwam dit een stuk vaker voor (in totaal 22 uur).

Ook gunstig met vast contract

Negatieve stroomprijzen zijn ook gunstig wanneer je een vast energiecontract heeft: op langere termijn daalt de gemiddelde stroomprijs. Dit zie je terug wanneer je een nieuw energiecontract afsluit.

Minder voordelig met zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan zijn negatieve stroomprijzen niet in je voordeel. Met een dynamisch energiecontract betaal je op zulke momenten om stroom terug te leveren aan het energienet. Met een vast contract is dat niet zo, maar energieleveranciers maken hier wel kosten voor. Leveranciers proberen deze kosten weer te verrekenen door het invoeren van terugleverkosten. Het valt helaas te verwachten dat deze komende tijd verder verhoogd zullen worden nu de stroomprijs zo vaak negatief is geweest.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team