Nieuws   Energie  
Nieuw record: nu al meer negatieve stroomuren dan heel vorig jaar

Nieuw record: nu al meer negatieve stroomuren dan heel vorig jaar

Uit cijfers van de energiebeurs blijkt dat we nu al meer dan 316 uren met negatieve prijzen hebben in 2024.

Op 5 augustus 2024 is een nieuw record gevestigd voor het aantal uren met negatieve stroomprijzen. Er zijn al meer dan 316 uren met negatieve stroomprijzen geteld in augustus. Dit betekent dat er nu al meer uren met negatieve stroomprijzen zijn behaald dan het totaal van 2023. Met nog vier maanden te gaan in 2024, is de verwachting dat het aantal uren nog verder zal oplopen.

Als we kijken naar vorige jaren zien we ieder jaar een duidelijke toename in het aantal uren met negatieve stroomprijzen. We verwachten dat in 2025 opnieuw een record zal worden gezet.

JaarNegatieve stroomuren
202283
2023315
2024316*

Het aantal negatieve stroomuren t/m 5 augustus dit jaar

Hoe ontstaat een negatieve stroomprijs?

Een negatieve stroomprijs ontstaat wanneer er een overschot aan stroom is op de inkoopbeurs en de vraag tegelijkertijd laag is. Dit komt vaak voor op momenten dat de zon volop schijnt of het hard waait, omdat er dan veel duurzame energie wordt opgewekt door zonnepanelen en windmolens.

Voor wie is dit voordelig?

Deze toename in uren met negatieve stroomprijzen is gunstig voor huishoudens die een dynamisch energiecontract hebben, omdat zij in deze uren dan nauwelijks iets betalen voor stroom (alleen belasting) of zelfs geld toe krijgen als de stroomprijs ver negatief.

Hoe meer uren er zijn met een negatieve stroomprijs, hoe meer consumenten kunnen besparen op hun energieverbruik. Als je je stroomverbruik slim kunt afstemmen op deze momenten, kun je energierekening verder omlaag brengen.

Heb je nog geen dynamische contract en wil je ook profiteren van negatieve stroomprijzen wanneer deze zich voordoen? Bekijk dan welk dynamisch energiecontract het beste bij jouw huishouden past.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team