Het is Nederland op de streefdatum van 1 februari niet gelukt om de gasvulnorm van 39% te halen en daarmee te voldoen aan de Europese doelstellingen. Vorig jaar op 1 november werd de vulnorm van 90% ook al (net) niet gehaald. Is dit reden tot zorg?
Nederlandse gasvoorraad van 37,7% schiet tekort
Waar de Nederlandse gasvoorraad in de laatste week van januari nog boven de 39% lag, schoot deze op 1 februari toch onder de EU- doelstelling van 39%, met een tekort van 2,3%. Een tekort in februari is sinds de invoering van de EU-verordening in 2022 nog niet voorgekomen.
Bron: Gasvoorraad Nationaal Energie dashboard
Vorig jaar op 1 november haalde Nederland de Europese doelstelling van 90% vulgraad ook al niet met een (klein) tekort van 0,9%. Kanttekening hierbij is dat de vulnorm in september vorig jaar al gehaald was met ruim 92%.
In vergelijking met andere Europese lidstaten is de Nederlandse gasvoorraad een stuk lager. Alleen Frankijk en Kroatië hebben een lagere vulgraad van 35% op dit moment.
Toch geeft de lage gasvooraad van dit moment niet direct reden tot zorg volgens de Gasunie Transport Services (GTS) - in Nederland verantwoordelijk voor de levering van gas.
GTS adviseert de overheid over de levering en vulgraden van gas. Voor 2025 adviseert GTS dat een vulnorm van 80% voldoende zal zijn, mits een zeer koude winter en onvoldoende toelevering van gas uitblijven.
Wat zijn de Europese afspraken over de gas vulgraad?
In navolging van de energiecrisis in 2022, zijn Europese lidstaten sinds 2023 verplicht om voldoende gas op voorraad te hebben. Dit is afgesproken in de EU-gasopslag verordening.
De gasvulgraad moet garanderen dat lidstaten genoeg voorraad hebben om de koude wintermaanden te overbruggen, en flinke gas prijsschommelingen (zoals ten tijde van de energiecrisis) voorkomen worden.
De hoofddoelstelling van deze verordening is dat alle lidstaten hun gasvoorraad uiterlijk op 1 november van elk opvolgend jaar voor 90% gevuld moeten hebben.
Daarbij wordt gekeken naar een aantal tussentijdse streefdoelen waaraan alle lidstaten ook moeten voldoen. In februari, mei, juni en september moeten lidstaten hun gasvoorraden dus tussentijds tot een bepaalde norm gevuld hebben.
In 2025 moet Nederland voldoen aan de volgende gasvoorraad vuldoelstellingen:
- 1 februari: 39% gasvoorraad
- 1 mei: 32% gasvoorraad
- 1 juni: 47% gasvoorraad
- 1 september: 59% gasvoorraad
Wat als blijkt dat lidstaten, zoals Nederland, de tussentijdse doelstelling niet halen? Wanneer een lidstaat de vuldoelstelling niet op tijd kan behalen door technische- of toeleveringsproblemen, dan moet de tijd gegeven worden om de doelstelling op een later moment te behalen, vóór 1 december in dat jaar.
Overigens is dit jaar wel het laatste jaar dat de EU-verordening van kracht is. Mogelijk wordt deze met een jaar verlengd.