Nieuws   Laadpas  
Kaart Nederland met prijsverschillen steden

Grote prijsverschillen tussen laadpalen: in dezelfde straat tot wel 84% duurder

Het laden van je elektrische of hybride auto kan onverwacht een hoge kostenpost worden. Vooral nu de stroomprijzen de afgelopen jaren flink gestegen zijn, is het extra belangrijk goed te letten op de laadtarieven van de laadpalen die je gebruikt voor het laden. De tarieven van laadpalen kunnen enorm variëren, zelfs binnen dezelfde straat.

Uit recent onderzoek van Keuze.nl blijkt dat prijzen van laadpalen in dezelfde straat soms tot wel 84 procent verschillen, zelfs als ze van dezelfde aanbieder zijn. Je kunt dus flink wat geld besparen door je auto enkele meters verder op te parkeren en op te laden.


Onderzoek in de vier grootste steden van Nederland

Keuze.nl heeft in het onderzoek gekeken naar de laadtarieven van laadpaal aanbieders in de vier grootste steden van ons land: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In elke stad werd gekeken naar tien straten met opmerkelijke prijsverschillen tussen de laadpalen. Hierbij werd specifiek gekeken naar situaties waarin twee laadpalen, maximaal 150 meter uit elkaar, een groot prijsverschil vertoonden. Dit leverde verrassende resultaten op waarbij vooral in Amsterdam en Rotterdam duidelijk werd hoe groot de prijsverschillen kunnen zijn.

Resultaten per stad:

  • Amsterdam: Hier werd het grootste prijsverschil gevonden van 30,8 cent per kWh. Een verschil van 120% tussen twee laadpalen, niet in dezelfde straat maar wel slechts 100 meter van elkaar.
  • Rotterdam: In Rotterdam vonden we een opvallend verschil van 84% tussen twee laadpalen van dezelfde aanbieder die naast elkaar staan.
  • Utrecht: Hoewel de prijsverschillen hier minder groot zijn, zijn ze toch aanwezig. Een verschil van 21 cent per kWh werd gevonden tussen laadpalen die slechts 115 meter uit elkaar staan.
  • Den Haag: Dankzij consistente prijsafspraken bij aanbestedingen van laadpalen zijn de prijsverschillen in Den Haag het minst groot van alle steden.

Amsterdam en Rotterdam: de steden met de grootste prijsverschillen

In Amsterdam werd er in de Valkenburgerstraat een laadpaal van Equans gevonden waar je 25,5 cent per kWh betaalt, terwijl een laadpaal van Shell, slechts 100 meter verderop in de Rapenburgerstraat, 56,3 cent per kWh rekent. Dit verschil van 120 procent kan je voor een volledige laadbeurt van een elektrische auto met een capaciteit van 50 kWh maar liefst 15 euro meer kosten. Laad je je auto twee keer per week op, dan kun je per jaar dus zo’n € 1.500 besparen door je auto net iets verderop te parkeren.

In Rotterdam domineren de laadpalen van Equans, maar door verschillende aanbestedingen waarbij verschillende energietarieven en prijsafspraken golden, kom je hier vaak laadpalen tegen die flink in prijs verschillen, zelfs als ze naast elkaar staan. Een voorbeeld hiervan is bij twee laadpalen in de Lloydstraat waar de ene laadpaal 31,5 cent per kWh rekent, terwijl de paal daarnaast 51,8 cent per kWh vraagt. Een verschil van 84 procent die tot honderden euro’s per jaar kan oplopen aan extra kosten.

Kleinere prijsverschillen in Utrecht en Den Haag

In Utrecht zijn de verschillen minder groot, maar toch wel aanwezig. De meest voorkomende verschillen zijn tussen laadpalen van TotalEnergies en Equans, waarbij Equans palen 10 procent duurder zijn dan TotalEnergies palen. Het grootste verschil in Utrecht bedraagt 21 cent per kWh tussen een laadpaal in de Dirk Wittelaan en een laadpaal in de Win Sonneveldlaan, die slechts 115 meter uit elkaar liggen.

Den Haag kent zelden grote verschillen. Hier domineren laadpalen van Vattenfall en Equans die via dezelfde aanbesteding lijken te zijn geplaatst met dezelfde prijsafspraken. Op de meeste plekken betaal je zo’n 36,4 cent per kWh. Slechts in enkele gevallen, vooral in de buitenwijken, is er een prijsverschil van 26 cent per kWh gevonden tussen twee laadpalen.

Zo vind je de goedkoopste laadpaal

De conclusie is duidelijk: als je elektrisch rijdt, is het verstandig bewust te kiezen waar je je auto oplaadt. Zo kun je door simpelweg een andere laadpaal te kiezen, honderden euro’s per jaar besparen.

Voor ons onderzoek gebruikten wij de Tap Electric app die gratis te downloaden en gebruiken is. Deze app vergelijkt eenvoudig de actuele tarieven van alle laadpalen in je omgeving. Handig dus als je wil weten waar op je route je het goedkoopst kan laden.

Bron: Keuze.nl
Laadpas

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team