Nieuws   Verzekeringen  
Afbeelding van hondenverzekering kosten

Kosten hondenverzekering provincie Zeeland tot 24% duurder

Uit onderzoek van deze site blijkt dat er grote verschillen zitten in hondenverzekeringspremies op basis van woonplaats. Zo is een hond verzekeren in Zeeland gemiddeld tot 24% duurder dan in de goedkoopste provincie Friesland. Utrecht volgt als tweede duurste provincie met gemiddeld tot 21% hogere premies. Opvallend is ook dat binnen gemeenten de onderlinge premieverschillen tussen dierenverzekeraars groot zijn.

Premie hondenverzekering varieert sterk op basis van postcode

Voor het verzekeren van je hond speelt de postcode bij de meeste dierenverzekeraars een grote rol in de premiekosten. 

Zo blijkt het verzekeren van hetzelfde type hond - met dezelfde leeftijd en geslacht - in de provincies Zeeland en Utrecht gemiddeld aanzienlijk duurder dan in andere provincies. Gemiddeld betaal je het minste in de provincies Friesland, Drenthe en Groningen.

In Zeeland betaal je voor een hondenverzekering gemiddeld bijna € 29,- per maand. Dit is 24% meer dan in Friesland, de goedkoopste provincie. Oók in Utrecht betaal je flink meer dan in Friesland. Hier ligt de premie 21% hoger met een gemiddelde van € 28,42 per maand.

Ter vergelijking: In Friesland betaal je voor een verzekering gemiddeld € 23,43 per maand. Andere goedkopere provincies zijn Drenthe en Groningen. In Drenthe betaal je gemiddeld € 23,83 per maand, in Groningen is dat € 24,29.

Grote onderlinge verschillen per verzekeraar

Niet alleen zijn er duidelijke premieverschillen per provincie, de onderlinge verschillen tussen verzekeraars zijn ook groot. Dit zien we in zowel grote steden als kleinere steden en dorpen.

In bijna alle gevallen blijkt een hond in een grote stad duurder te verzekeren, dan in een kleinere gemeente. Dit loopt op tot gemiddeld maximaal 10%.

Kijken we naar de onderlinge premieverschillen per gemeente, dan blijken deze in de duurste provincies Zeeland en Utrecht op te lopen tot € 29,-  per maand. Slaan we andere provincies er op na, dan blijkt het onderlinge grootste prijsverschil in Gelderland ‘maar’ zo'n € 8,- per maand te zijn.

ProvincieGoedkoopsteDuursteVerschil
Zeeland€ 18,88€ 47,12€ 28,24
Utrecht€ 18,88€ 47,12€ 28,24
Gelderland€ 18,88€ 26,69€ 7,81

In Zeeland en Utrecht kun je dus 2,5 keer zo duur uit zijn als je niet (goed) vergelijkt. Dit laat zien dat hondenbaasjes die overwegen een hondenverzekering te nemen, er goed aan doen om hondenverzekeringen te vergelijken. Afhankelijk van je woonplaats, kan dit honderden euro’s schelen per jaar.

Belangrijk daarbij is om wel goed naar de inhoud van de verzekering te kijken, omdat hier onderling veel verschil in zit. Kijk dus niet alleen naar de prijs. Zo weet je zeker dat je ook de beste huisdierenverzekering voor je hond kiest, tegen een premie die je het waard vindt.

Waarom verschillen de premies zoveel?

Wij vroegen enkele verzekeraars uit dit onderzoek om een verklaring voor de grote premieverschillen op basis van postcode.

Zij lieten weten in alle gevallen te kijken naar de dierenartskosten per gemeente, die sterk verschillen afhankelijk van de woonplaats. 

Zo zie je dat de dierenartskosten in een grote stad vaak hoger zijn dan in een kleinere stad of dorp binnen een zelfde provincie. Deze zorgkosten worden doorberekend in de hondenverzekeringspremies, waardoor onderling (grote) verschillen ontstaan.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd aan de hand van een postcodesteekproef voor de provinciehoofdstad en een kleinere stad of dorp, binnen alle provincies van Nederland. 

Hierbij hebben we gekeken naar wat de maandelijkse kosten zijn voor het verzekeren van een populaire jonge gezinshond (Labrador) bij 5 verschillende dierenverzekeraars. De hond in de steekproef is jonger dan 1 jaar, aangezien de meesten een puppy zullen verzekeren.

De verzekeraars in dit onderzoek zijn zowel verzekeraars die enkel dierenverzekeringen aanbieden als verzekeraars die verschillende verzekeringen in hun portfolio hebben. De premie is berekend voor een basisdekking met maximaal eigen risico en zonder aanvullende dekkingen. De inhoud van de verzekering kan hierdoor verschillen maar is op deze manier zo eerlijk mogelijk te vergelijken.

Bekijk hier alle resultaten van het onderzoek

Bron: Keuze.nl
Verzekeringen

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team