Branchevereniging Energie Nederland en waakhond ACM roepen prijsvergelijkers en leveranciers op om terugleverkosten duidelijk te maken voor consumenten. Wij staan hier volledig achter.
Energieleveranciers rekenen op allerlei verschillende manieren terugleverkosten. Uit een overzicht dat wij eerder deze maand hebben gemaakt blijkt dat de kosten honderden euro’s per jaar kunnen schelen tussen leveranciers. Deze kosten hebben serieuze gevolgen voor de terugverdientijd van zonnepanelen.
Daarom is het nu extra belangrijk voor consumenten met zonnepanelen om goed te vergelijken, zo beaamt ook voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van Energie Nederland in een uitzending van tv-programma RADAR: “Vergelijkingswebsites zijn een behulpzaam instrument.” Eerder deze maand deed de Autoriteit Consument en Markt (ACM) al een oproep aan energieleveranciers en prijsvergelijkers om de terugleverkosten duidelijk inzichtelijk te maken.
Keuze.nl ondersteunt deze oproep volledig. Al sinds de eerste leveranciers vorig jaar terugleverkosten introduceerden hebben wij deze kosten overzichtelijk in onze prijsvergelijker verwerkt en vermelden we het ook als los onderdeel in de prijsberekening. In alle aanbiedingen in de vergelijker zijn dus alle terugleverkosten al verwerkt.
Bovendien hebben wij een volledig en actueel overzicht gemaakt van alle terugleverkosten die leveranciers in rekening brengen, inclusief een handige rekentool. Dit is ook handig voor iedereen die nog niet wil overstappen van leverancier, maar wel wil weten hoeveel hij moet betalen voor zijn zonnepanelen.
Leveranciers: maak de kosten expliciet duidelijk
Hoewel wij alle vormen van terugleverkosten verwerken in onze energie vergelijker, roepen wij alle leveranciers op om dit in de toekomst te doen in de vorm van een staffel met vaste terugleverkosten of door terugleverkosten per kWh te rekenen. Dit is duidelijker en overzichtelijker voor consumenten dan een hoger vastrecht of door consumenten met zonnepanelen geen cashback aan te bieden.
Graag gaan wij het gesprek aan met Energie Nederland, ACM en de energieleveranciers om te bespreken hoe we vergelijken voor de consument weer eenvoudiger en transparanter kunnen maken.