Nieuws   Energie  
Stijgende gasprijzen, verstandig om je energiecontract vast te zetten

Je energiecontract vastzetten of niet? Dit zegt onze energie-expert erover

De gasprijs op de beurs staat momenteel op zijn hoogste punt dit jaar. Hierdoor lijkt het misschien niet verstandig om nu je energiecontract vast te zetten. Toch is dit juist het goede moment om dit te doen. We vertellen je er alles over.

Stijging gasprijs op de beurs ruim 20 procent

De gasprijs op de beurs is de afgelopen weken flink gestegen. Deze schommelt nu op het hoogste punt dit jaar, rond de 40 euro per megawattuur. Eind juli lag de prijs nog rond de 33 euro per megawattuur, een stijging van ruim 20%.

De stijging in de gasprijs van de afgelopen weken, wordt veroorzaakt door de overname van een belangrijke gastoevoer in Rusland door Oekraïne. Maar ook de continue onrust in het Midden Oosten en de grote vraag van gas in Azië dragen bij aan een stijgende gasprijs op de beurs.

"Voorlopig lijkt het er niet op dat de gasprijs weer gaat dalen. Ik denk dat het niet lang meer duurt voordat de energieleveranciers de hogere inkoopkosten voor gas doorrekenen aan klanten die een nieuw energiecontract af gaan sluiten", zegt onze Energie-expert Geert Wirken.

Verstandig om nu voor een vast energiecontract te kiezen

Beursprijzen hebben ook gevolgen voor de gasprijzen die consumenten betalen. Vaak gaan er echter wel een paar dagen tot weken overheen, voordat stijgingen zichtbaar zijn in de energietarieven voor nieuwe contracten. Voor nu zien we bij de meeste energieleveranciers nog geen verhogingen van de tarieven. Al verwachten we dat dit niet lang meer op zich laat wachten.

Vraag je je af of het slim is om je energiecontract nu vast te zetten? Dan is het nu dus nog mogelijk om de mogelijk komende prijsverhoging voor te zijn. Dit doe je door nu te kiezen voor een vast energiecontract. Zo ben je gegarandeerd van een vaste lage prijs gedurende de looptijd van je energiecontract. En zal je geen last hebben van verdere verhogingen op de gasprijs markt. Met een vast energiecontract kan je kiezen voor een looptijd van 1 of 3 jaar, waarbij de 1 jarige energiecontracten het meest voordelig zijn.

Bekijk alle vaste energiecontracten

Energiecontract vastzetten is vaak goedkoper

Al maanden lang liggen de tarieven voor een vast energiecontract stukken lager dan die van een variabel contract. En deze trend zal zich de komende maanden naar verwachting voortzetten. De tarieven voor een variabel contract zullen tevens al eerder aangepast worden, op de beursprijzen, dan die van een vast energiecontract. Het vastzetten van je energiecontract is dus ook op de lange termijn een goedkopere keuze.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team