Nieuws   Internet  
Hoe werkt de aanleg van glasvezel?

Zo verloopt de aanleg van glasvezel in je buurt en bij jou thuis

Met de aanleg van glasvezel in je buurt, krijg je toegang tot razendsnel internet. Maar hoe gaat de aanleg van het glasvezelnetwerk in zijn werk en wat moet je hier zelf voor doen? Deze en meer vragen beantwoorden we in deze blog.

Wanneer wordt er glasvezel bij mij aangelegd?

Het glasvezelnetwerk wordt continu uitgebreid. Glasvezel aanleggers overleggen met de gemeentes en met woningbouwcoöperaties, waar ze glasvezel gaan aanleggen. Samen wordt er gekeken wanneer dit gerealiseerd kan worden.

Zodra dit bekend is, krijg je meestal een brief van de glasvezelaanlegger. In deze brief of folder staat vermeld hoe lang de werkzaamheden gaan duren en wat je mag verwachten. Je ontvangt deze brief enkele weken tot maanden voor de start van de aanleg van glasvezel. Maar je kan ook onze glasvezel check gebruiken, dan krijg je een seintje zodra bekend is wanneer de werkzaamheden van start gaan.

Doe de glasvezel check

💡 Wacht nog even met het bestellen van je glasvezelabonnement
In de brief staat staat soms dat je alvast een pre-order kunt doen, voordat het glasvezelnetwerk volledig is aangelegd. Echter om de beste aanbiedingen te krijgen kan je het beste even wachten met bestellen, zodat je alle providers op jouw netwerk kunt vergelijken.

Moet ik toestemming geven voor de aanleg van glasvezel in huis?

Ja, voor de aanleg van glasvezel in je huis, moet je toestemming geven. Hoe je dit doet, lees je in de brief die je van je netwerkbeheerder hebt ontvangen. Doe je een pre-order of bestel je gelijk een glasvezelabonnement, dan geef je op die manier toestemming voor het aanleggen van glasvezel bij jou thuis.

De aanleg van de glasvezel kabels in de straat, gaat automatisch. Hier hoef je geen toestemming voor te geven en kan je ook niet weigeren. Echter je bent niet verplicht om glasvezel in je huis aan te laten leggen. Wil je dit niet, dan hoef je eigenlijk niets te doen.

💡 Wil je later alsnog glasvezel in huis?

Dat is mogelijk. Om dit in gang te zetten bestel je een glasvezel abonnement bij een door jouw gekozen provider. Deze provider neemt dan contact op met de netwerkbeheerder om de aansluiting in jouw huis te laten realiseren. In de meeste gevallen is dit gewoon gratis (behalve als er een hele lange kabel moet worden getrokken).

Hoe wordt glasvezel in mijn straat aangelegd?

Vooraf is afgesproken wanneer ze de werkzaamheden bij jou in de straat gaan starten en hiervan ben je op de hoogte gesteld door middel van een brief en onze glasvezel check.

Om het glasvezelnetwerk aan te leggen, zullen de volgende werkzaamheden worden uitgevoerd:

  1. De straat wordt opengebroken.
  2. Er worden geulen gegraven indien nodig, hier worden buizen geplaatst.
  3. De glasvezelkabels worden doorgetrokken vanuit de wijkcentrale en in deze buizen geplaatst.

Met de graafwerkzaamheden en de aanleg van de glasvezelkabels, zijn ze gewoonlijk binnen 1 a 2 dagen klaar. Binnen deze tijd zal de straat ook weer netjes dicht worden gemaakt. Hierna zal je een gekleurd sprietje voor je deur zien uitsteken. Dit sprietje is het aansluitpunt voor het glasvezelnetwerk. De aanleg in de straat is nu volledig afgerond, echter heb je hiermee nog geen glasvezelverbinding in huis.

Glasvezelnetwerk wordt doorgetrokken tot in huis

Binnen een paar weken tot 3 maanden na het moment dat de glasvezelkabel in je straat is gelegd, wordt het aansluitpunt bij je thuis gemaakt. Hiervoor neemt de netwerkbeheerder contact met je op. Voor het aansluiten in huis, moet er altijd iemand thuis zijn.

Het aansluitpunt in huis wordt op de volgende manier gerealiseerd.

  1. De glasvezelkabel wordt doorgetrokken tot direct voor je woning.
  2. Er wordt een gat geboord in de gevel, dit gebeurd onder de grond en deze wordt ook weer netjes dichtgemaakt.
  3. De kabel wordt doorgetrokken tot de plek waar het glasvezelkastje komt te hangen. Dit is meestal in de meterkast of op de benedenverdieping.
  4. Het glasvezelkastje wordt geïnstalleerd.

Heb je al een glasvezelabonnement afgesloten bij dezelfde provider als die het netwerk heeft aangelegd? Dan kan het zijn dat deze je verbinding in huis gelijk kan activeren en ook direct je glasvezel internet verbinding in huis in orde kan maken. Heb je een abonnement afgesloten bij een andere provider, dan zal er los een monteur langskomen om de glasvezel internet verbinding in huis verder af te ronden.

Glasvezelverbinding wordt actief en verbonden

De netwerkbeheerder zal op afstand je aansluiting activeren. Vanaf dat moment kan je de glasvezelverbinding in huis verder zelf realiseren of laten aansluiten door een monteur van de provider waarbij je een abonnement hebt afgesloten. Heb je nog geen abonnement afgesloten dan is dit het moment om het alsnog te doen.

Het aansluiten van glasvezelinternet in huis werkt veelal op dezelfde manier als het aansluiten van elke andere internetverbinding. Je provider zal checken of je de aansluiting dan ook zelf kan verrichten, dit is het geval bij KPN en Online. Kom je er niet uit dan kan je hier alsnog gratis een monteur laten langskomen. Bij Odido, Youfone en Budget alles in 1 komt de monteur standaard langs om je internetaansluiting in huis te realiseren.

Bron: Keuze.nl
Internet

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team