Nieuws   Energie  
Grote verschillen in beursprijzen bij dynamische energieleveranciers

Grote verschillen in beursprijzen bij dynamische energieleveranciers

Met een dynamisch energiecontract betaal je voor stroom en gas de prijs van de energiebeurs. Maar het blijkt dat dynamische energieleveranciers op hun websites uiteenlopende tarieven laten zien voor deze beursprijzen.

Eén beursprijs, maar vele varianten

Alle dynamische energieleveranciers kopen stroom en gas in op dezelfde energiebeurzen, voor dezelfde prijs. Om dynamische contracten te vergelijken moet je daarom kijken naar de abonnementskosten en de inkoopvergoeding.

Maar juist de verwachte beursprijs, die voor iedere leverancier hetzelfde is, blijkt op websites van leveranciers met uiteenlopende tarieven weergegeven te worden. Vaak ook te laag, waardoor een dynamisch energiecontract goedkoper lijkt dan dat het daadwerkelijk is.

Het gevolg van deze grote prijsverschillen is dat de verwachte energierekening - afhankelijk van je verbruik - honderden euro's lager of hoger wordt voorgesteld dan dat deze waarschijnlijk wordt. En dat is vreemd, want de beursprijs zou voor iedere leverancier hetzelfde moeten zijn.

Grootste verschillen gasprijs

De verwachte beursprijs voor gas is momenteel 37,13 cent per m³. Op de websites van de dynamische energieleveranciers zijn echter grote verschillen te zien.

LeverancierGasVerschil

NextEnergy

25,40 cent per m³

-31,6%

Frank Energie

30,49 cent per m³

-17,9%

Tibber

35,- cent per m³

-5,74%

Zonneplan

32,84 cent per m³

-11,6%

Eneco

46,57 cent per m³

+25,42%

Vandebron

44,77 cent per m³

+20,58%

Vattenfall

44,65 cent per m³

+20,25%
Gemiddelde beursprijs37,60 cent per m³

De bovenstaande tarieven zijn inclusief btw, maar exclusief energiebelasting en inkoopvergoeding.

De verwachte beursprijs voor energie is nu 8,84 cent per kWh, maar toch zien we bij de meeste leveranciers andere tarieven.

LeverancierStroomVerschil
NextEnergy 7,02 cent per kWh-20,59%
Frank Energie 7,34 cent per kWh-16,97%
Tibber 7,30 cent per kWh-17,42%
Zonneplan 7,00 cent per kWh-20,78%
Eneco 10,95 cent per kWh+23,81%
Vandebron 11,37 cent per kWh+28,67%
Vattenfall9,52 cent per kWh+7,68%
Gemiddelde beursprijs8,84 cent per kWh

De bovenstaande tarieven zijn inclusief btw, maar exclusief energiebelasting en inkoopvergoeding.

Hoewel de procentuele afwijking bij stroom ook groot is, is de afwijking in absolute euro's wel kleiner (door de lagere stroomprijs).

Waarom verschillen de beursprijzen zoveel?

Het is opmerkelijk dat de verwachte beursprijzen zoveel uiteenlopen tussen de dynamische energieleveranciers. Hoewel het lastig is om nu al te voorspellen wat de beursprijs komend jaar gaat doen, is het wel mogelijk om een realistische schatting te maken. Het zou ook eerlijker zijn als alle energieleveranciers dezelfde schatting zouden gebruiken.

Wij zijn uitgegaan van de verwachte energietarieven voor komend jaar (op basis van de EPEX en TTF beursprijs). Wij hebben de prijs 15% lager dan deze prijs geschat, in de verwachting dat de stroom- en gastarieven komend jaar verder dalen. Dit doen we omdat de trend van deze prijzen sinds afgelopen jaar dalend is.

Deze rekenmethode is ook afgesproken door de meeste dynamische energieleveranciers die hiervoor een gedragscode hebben ondertekend.

Eerlijker om leverancierskosten te vergelijken

Om eerlijk dynamische energiecontracten te vergelijken, kun je het beste kijken naar de leverancierskosten: de inkoopvergoeding voor gas en stroom, en de abonnementskosten per maand. De beursprijs zal namelijk, ongeacht de schatting van de leverancier, altijd hetzelfde zijn voor alle leveranciers.

Wij hebben daarom een nieuwe tool om dynamische energiecontracten te vergelijken gemaakt. Hierin rekenen we voor iedere leverancier met dezelfde realistische beursprijs, en laten we duidelijk zien wat de leverancierskosten zijn. Zo kun je eerlijk vergelijken en een goede keuze maken.

Vergelijk direct dynamische energiecontracten

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team