Glasvezel internet biedt veel voordelen. Zo is glasvezel de snelste en de meest stabiele internetverbinding. Ook voor de kosten hoef je het niet te laten. Glasvezel is goedkoper geworden omdat meer providers dit aanbieden. Zo heb jij meer keuze om een abonnement te vinden dat past bij jouw wensen en budget. Veel huishoudens hebben toegang tot glasvezel.
Heb jij glasvezel op jouw adres? Doe de glasvezel check en bekijk meteen het aanbod van glasvezel internet abonnementen.
Dit jaar zet de aanleg van glasvezelnetwerken écht door in vergelijking met de afgelopen jaren. Misschien heb jij ook een brief ontvangen van de netwerkbeheerder in jouw regio dat jouw wijk op de planning staat? Grote kans dat het niet meer zo lang hoeft te duren. Wel gaat het nog een paar jaar duren totdat álle huishoudens toegang hebben tot glasvezel.
Aanleg glasvezel op basis van animo
Wat bepaalt nou wanneer glasvezel wordt uitgerold op jouw postcode? Dat gebeurt op basis van prioriteit vanuit de netwerkbeheerder. Zodra jouw woonplaats aan de beurt is, bepaalt de gemeente samen met de glasvezel netwerkbeheerder welke wijk als eerste wordt aangesloten. Daarbij krijgen de wijken met de meeste animo voor glasvezel voorang.
Check wanneer jouw adres op de planning staat
Wil je weten of jouw wonining binnekort de beurt is? Op de speciale 'Wanneer krijg ik glasvezel pagina' kun je snel achterhalen op basis van je postcode of jouw woning al op de planning staat.
Is jouw wijk binnenkort aan de beurt voor glasvezelaansluiting? Dan ontvang je hierover een brief om online toestemming te geven. De aansluiting is gratis, je bent daarmee niet verplicht om ook een glasvezel abonnement af te sluiten bij KPN Netwerk NL, Caiway en Odido (Open Dutch Fiber). Alleen bij Delta Fiber kan het zijn dat je wél een glasvezel abonnement moet nemen als voorwaarde, afhankelijk van wat de afspraken zijn tussen Delta Fiber en jouw gemeente.
Als jouw adres nog niet op de planning staat
Staat jouw adres nog lang niet op de planning? Of is glasvezel al in de wijk aangelegd en is er toentertijd geen toestemming gegeven voor de aanleg naar jouw woning? Dan is de aanleg niet gratis.
Een andere mogelijkheid is om vanuit een burgerinitiatief meer geïnteresseerden te verzamelen en gezamenlijk een netwerkbeheerder te vinden.
Hoe weet ik of ik al een glasvezelaansluiting heb?
Ben je benieuwd of jij al een glasvezelaansluiting in je woning hebt? Gebruik daarvoor de glasvezel check. Hiermee zie je snel de beschikbaarheid van glasvezel op jouw adres. Ook zie je direct alle beschikbare internet abonnementen en verbindingen.
Zo ziet een glasvezelaansluiting er uit:
Waar ligt glasvezel?
Onderzoeksbureau Stratix houdt met de 'glaskaart' bij hoeveel procent van de woningen in een gemeente al een glasvezelaansluiting hebben. Je kunt zien dat het vooral in Limburg, Gelderland, Overijssel en Flevoland erg hard gaat gaat met uitrollen van glasvezel. Zeeland, Noord-Holland en Friesland blijven nog achter met het percentage glasvezelaansluitingen.
Buitengebieden hebben de meeste glasvezel aansluitingen
De aanleg van glasvezelaansluitingen gaat dus erg rap in niet stedelijke gebieden en buitengebieden, al lopen stedelijke gebieden steeds meer in. Al met al heeft een steeds groot deel van Nederland straks een glasvezelaansluiting.
Blijf op de hoogte van de aanleg op jouw adres
Is glasvezel internet nog niet beschikbaar op jouw adres? Dan kunnen we je eenvoudig op de hoogte houden per e-mail als je dat wil. We geven je dan een seintje zodra we zien dat jouw postcode op de planning staat. Dit regel je eenvoudig met de 'wanneer krijg ik glasvezel' check. Lekker geregeld toch?
Waarom een glasvezelaansluiting?
Glasvezel is van alle type internetverbindingen de nieuwste. Met een glasvezelaansluiting in huis kun je gebruik maken van de vele voordelen van glasvezel internet. We laten je zien waarom een glasvezelaansluiting een regelrechte luxe is.
Voordelen glasvezel
- De snelste internetverbinding: Glasvezel kan snelheden tot 1000 Mb/s halen. Ter vergelijking: internetverbinding DSL kan enkel snelheden tot 200 Mb/s halen. Je houdt dus genoeg brandbreedte over om op meerdere apparaten tegelijk gebruik te maken van internet.
- Upload- en downloadsnelheid even snel: De snelheid bij het uploaden is gelijk aan de downloadsnelheid. Dit maakt dat je bijvoorbeeld tegelijkertijd even snel online games kan spelen, als dat je je vakantiefoto's uploadt naar Google Drive.
- Zeer stabiel internet: Een glasvezelverbinding gaat direct naar jouw woning en deel je niet met je buren, zoals bij DSL wel het geval is. Hierdoor is jouw snelheid altijd even stabiel en hoog.
- Veel keuze in abonnementen: Naast dat voornamelijk KPN bekend is als provider van glasvezel, zijn er nog vele andere providers die glasvezel aanbieden. Hierdoor heb je veel keuze met internet vergelijken. Dit maakt het makkelijk om een abonnement te vinden dat past bij jou wensen en budget.
Nadelen glasvezel
- Nog niet overal beschikbaar: Het grootste nadeel aan glasvezel is dat het nog een vrij nieuwe internetverbinding is. Hierdoor is glasvezel nog niet overal beschikbaar.
- Duurder dan ADSL: Glasvezel biedt vele voordelen, maar blijft altijd duurder dan ADSL internet. Want heb je een klein huishouden dat weinig gebruik maakt van internet, en zijn er geen hoge internetsnelheden nodig? Dan kan je het beste ADSL vergelijken.
Hoe gaat glasvezel aansluiten in zijn werk?
De aanleg van het glasvezelnetwerk is een tijdrovende klus. Zo kan de aanleg van glasvezel in één wijk al 3 tot 6 maanden duren. Wat kun je verwachten van de glasvezelaansluiting op jouw adres?
Het kan allereerst lang duren voordat er überhaupt glasvezel wordt aangelegd in jouw woonplaats. Glasvezel partijen bepalen namelijk op basis van prioriteit welke woonplaats als eerste wordt voorzien van glasvezelaansluiting.
Als jouw woonplaats dan eindelijk aan de beurt is, is het aan jouw gemeente en de glasvezel partij welke wijk het eerst wordt aangesloten. Vaak is dit op basis van genoeg animo voor glasvezel in een bepaalde woonwijk. Met geluk ben je snel aan de beurt, maar meteen beetje pech kan het nog even duren voordat jouw woning eindelijk is aangesloten op glasvezel.
Welke netwerkpartijen zijn verantwoordelijk voor glasvezel aansluiting?
Glasvezel wordt niet aangelegd door één partij, maar versplinterd door meerdere netwerkbeheerders.
Die drie grootste netwerkbeheerders voor glasvezel zijn:
- KPN NetwerkNL
- Odido (Open Dutch Fiber)
- Delta Fiber Netwerk
Naast deze drie grotere netwerkbeheerders, wordt glasvezel ook aangelegd door lokale aanbieders en burgerinitiatieven.
Via de netwerkbeheerders bieden verschillende providers glasvezel internet aan. Dit kan omdat het glasvezel netwerken een 'open netwerk' is. Je kan dus zelf kiezen bij welke provider je uiteindelijk glasvezel internet afsluit, op basis van de beschikbaarheid op jouw postcode.
Over de glasvezel netwerkbeheerders:
- KPN NetwerkNL (voorheen Reggefiber): KPN NetwerkNL is de grootste partij en verantwoordelijk voor 80% van de aanleg van glasvezelnetwerk. KPN NetwerkNL heeft meer dan 60 providers aan haar netwerk verbonden.
- Delta Fiber Netwerk (voorheen Glasvezel Buitenaf): Delta Fiber Netwerk legt voornamelijk glasvezel aan in buitengebieden. Dit zijn gemeenten waar weinig postcodes snelle internetverbindingen hebben. Buitengebieden krijgen voorrang om te worden voorzien van snel internet via glasvezel. Hierbij is de eis dat er geen kabel internet op die plaatsen aanwezig is, waarmee ook snel internet beschikbaar is.
- Odido (Open Dutch Fiber): (e-fiber is hierin opgegaan) De derde grote glasvezelbeheerder is Odido (voorheen T-Mobile). Odido legt zowel in steden, dorpen als buitengebieden glasvezelnetwerk aan.
Een glasvezelaansluiting in 6 stappen
Een glasvezel aansluiting op jouw adres kan redelijk snel gaan, maar ook nog een tijd duren, afhankelijk van welke wijken eerst aan de beurt zijn. Om je een beeld te geven van hoe de aanleg van een glasvezelaansluiting in zijn werk gaat, nemen we je even mee door de verschillende fasen:
Stap 1. de gemeente kiest een glasvezelpartij
Samen met deze glasvezelpartij wordt bepaald welke wijken eerst aan de beurt zijn.
Stap 2. je ontvangt een brief
Is jouw wijk aan de beurt voor de aanleg van glasvezel? Dan ontvang je hierover een brief van de netwerkbeheerder van jouw regio. In deze brief wordt jou gevraagd om online toestemming te geven voor de aansluiting.
- Je geeft toestemming: Wanneer je toestemming geeft, wordt jouw adres gratis aangesloten op glasvezelnetwerk. Je bent hiermee niet verplicht ook een glasvezelabonnement te nemen. Als je op een later moment wel een glasvezel abonnement wil, is het dus handig als je al wel aangesloten bent.
- Je geeft geen toestemming: Als je geen toestemming geeft, wordt jouw woning overgeslagen. Geef je te laat toestemming of wil je later alsnog? Dan is de aanleg van glasvezel naar jouw woning niet meer gratis omdat er dan werkzaamheden nodig zijn speciaal voor alleen jouw woning.
Wordt jou gevraagd om toestemming te geven voor een glasvezelaansluiting? Dan raden we je aan om hiervoor toestemming te geven. Het kost je namelijk niks en je hebt dan later altijd de optie om wel voor glasvezel te kiezen als je wil overstappen van provider. Slim!
Stap 3. er komt een glasvezelvoorbereider langs
Wanneer je toestemming hebt gegeven, komt er een glasvezelvoorbereider bij jou thuis langs. Samen met de werkvoorbereider bepaal je waar in jouw huis het glasvezelaansluitpunt komt. Meestal is dat in de meterkast of op de plek waar ook andere kabels het huis binnenkomen.
Stap 4. de aanleg van glasvezelkabel in de straat
In deze fase wordt de stoep eruit gehaald om de glasvezelkabel in de straat aan te leggen. Goed om te weten is dat je hier niet lang last van zal hebben. Aan het einde van de dag is de straat weer dicht.
Stap 5. doortrekken van de glasvezelkabel tot je woning
Onder de voortuin door wordt er een kabel geschoten tot aan de gevel van je huis. Dit gebeurt ondergronds, met speciale boor, zonder gegraaf in je tuin. Vlakbij je woning steekt vervolgens tijdelijk een oranje glasvezelkabel uit de grond omhoog.
Stap 6. de aansluiting bij jou binnen wordt gemaakt
Op afspraak komt er een glasvezelmonteur langs om de glasvezelkabel door de buitenmuur naar binnen te boren. Vervolgens installeert de monteur, het zogenoemde FTU-aansluitpunt op de plek die in de voorbereiding met jou is afgesproken.
Sluit een glasvezel abonnement af
Is de glasvezelaansluiting in jouw woning geregeld? Sluit dan een glasvezel internet abonnement af om gebruik te kunnen maken van supersnel en stabiel internet. Er komt in vrijwel alle gevallen een gratis monteur langs om jouw glasvezel abonnement te installeren. Zo heb je er geen omkijken naar, en kun je lekker snel online!
Wat kost glasvezel laten aanleggen?
Glasvezel in wijken of steden wordt grotendeels aangelegd in samenspraak van gemeenten met netwerkpartijen. Zodra jouw wijk op de planning staat, ontvang je een brief waarin je wordt gevraagd toestemming te geven voor het plaatsen van een glasvezelaansluiting bij je thuis. Aansluiting is in dit geval kosteloos. Je bent hiermee niet verplicht ook een glasvezel abonnement af te sluiten.
Omdat glasvezel wordt aangelegd op basis van prioriteit vanuit de glasvezelpartij, kan de aansluiting op jouw adres, of überhaupt in jouw woonplaats, soms lang duren. Het initiatief komt vanuit de netwerkbeheerders zelf. Hierbij moet je echt geluk hebben om snel aan de beurt te zijn.
Glasvezelaansluiting op aanvraag kan ook
Daarom wordt glasvezel in gemeenten ook wel eens aangelegd op basis van aanvraag vanuit de gemeente zelf, of vanuit bewoners groepen. Met zo'n initiatief kunnen inwoners zich inschrijven voor een aansluiting. Een mooi voorbeeld hiervan is het burgerinitiatief in het Land van Cuijk. Door dit burgerinitiatief zijn buurtgemeentes ten zuide van Nijmegen aangesloten op glasvezel.
Met initiatieven vanuit de gemeente en bewonersgroepen geldt vaak wel de eis dat de aansluiting alleen kosteloos wordt aangelegd wanneer je daarna een glasvezel abonnement afsluit.
Wanneer zijn er kosten verbonden aan een glasvezelaansluiting?
Staat jouw adres nog lang niet op de planning? Of is glasvezel al in de wijk aangelegd en heb je toentertijd geen toestemming gegeven voor de aanleg naar jouw woning? Dan is de aanleg niet gratis.
Haalbaarheidsonderzoek glasvezelaansluiting
Je kunt een gratis haalbaarheidsonderzoek aanvragen bij KNP NetwerkNL. Zij beoordelen op afstand of jouw woning kan worden aangesloten op het netwerk, en zo ja tegen welke kosten.
Nog geen glasvezel op jouw adres beschikbaar?
Is er nog geen glasvezel op jouw adres beschikbaar, maar ben je wel geïnteresseerd in super snel internet? Wellicht is het razendsnelle internet van Ziggo is voor jou. Of vergelijk de snelheid van alle internet providers.