Nieuws   Internet  
Geld besparen in een huurwoning: Zo bespaar ik ruim € 550,- op mijn vaste lasten

Geld besparen in een huurwoning: Zo bespaar ik ruim € 550,- op mijn vaste lasten

Iets meer dan een jaar geleden ben ik verhuisd naar een nieuwbouwappartement. Ik zou door mijn ervaring met werken voor een prijsvergelijker al veel moeten weten over besparen op mijn vaste lasten. Toch was ik verbaast door hoe eenvoudig het was om honderden euro’s te besparen toen ik dit ging doen voor mijn eigen situatie. In dit artikel leg ik uit hoe ik ruim €550,- op mijn vaste lasten bespaar.

Mijn belangrijkste bespaartips:

  • De energieleverancier die mij werd aangeraden bij het verhuizen was bijna € 150,- per jaar duurder dan wat ik uiteindelijk koos. Vergelijk dus altijd wat er beschikbaar is op jouw adres.
  • Kijk wanneer je internet contract afloopt en stap direct over. Ik kon hierdoor opnieuw gebruik maken van een aanbieding. Hiermee bespaar ik wel € 350,- euro.
  • Combi-voordeel met een sim only en internet provider leverde mijn €60,- op zonder dat ik hier actief naar moest zoeken.


Energie

Totale besparing: 144,- euro

Mijn appartement heeft geen gas en is aangesloten op stadsverwarming van Eneco. Daar valt helaas dus weinig te vergelijken. Bij de oplevering van mijn woning werd sterk aangeraden om ook mijn stroomcontract bij Eneco af te sluiten. Dit zou echter geen enkel voordeel opleveren. Sterker nog, in mijn geval was Eneco een van de duurdere opties voor een stroomcontract.

In plaats daarvan koos ik voor een dynamisch energiecontract. Ik houd mijn stroomverbruik redelijk goed in de gaten. Daarnaast vond ik het aantrekkelijk om niet meteen een jaar vast te zitten, maar na een paar maanden weer over te kunnen stappen van leverancier.

Aanvankelijk koos ik voor een dynamisch energiecontract bij ANWB Energie. Het dynamische contract beviel, maar ik ben vanwege lagere tarieven na een half jaar overgestapt naar NextEnergy.

Prijsverschil met een vast contract

Over één jaar heb ik gemiddeld € 20,- per maand betaald voor stroom. Als ik een jaarcontract bij Eneco had afgesloten, was dit voor mijn verbruik op € 32,- per maand uitgekomen. Over een jaar heb ik hiermee dus € 144,- bespaard.

Ook als ik wel een vast contract had gewild, zou ik bij een andere leverancier een stuk goedkoper uit zijn geweest dan bij Eneco. Volgens onze energievergelijker, scheelt dit voor mijn verbruik wel € 176,- per jaar tussen de goedkoopste leverancier en het goedkoopste contract van Eneco.

Het verschil in jaarprijs tussen Eneco en de goedkoopste leverancier

*De resultaten in onze energievergelijker op basis van mijn verbruik: een tweepersoons huishouden met alleen stroom.

Deze berekeningen gaan uit van het meest voordelige tarief van Eneco. Wanneer je contractperiode afgelopen is en je klant blijft, betaal je soms nog een stuk meer.

Vergelijk energiecontracten

Internet

Totale besparing: 350,- euro

Bij de oplevering van mijn appartement werd voor een internetabonnement zwaar gestuurd richting KPN glasvezel of Ziggo 1000 Mbit. Het leek zelfs alsof je alleen kon kiezen tussen deze twee providers. Dit is meestal niet het geval. Vaak zijn er veel meer providers beschikbaar op jouw adres. Via onze internetvergelijker kon ik eenvoudig het aanbod op mijn adres zien.

Het eerste jaar koos ik alsnog voor Ziggo vanwege een goede aanbieding. Ik vond 200 Mbit/s snel genoeg en dat scheelde al een paar euro ten opzichte van het snelste pakket. Ik kreeg destijds de eerste 9 maanden 50% korting op een abonnement dat normaal € 65,- per maand was.

Zodra dit jaarcontract was afgelopen, ben ik overgestapt naar Odido. Hier kreeg ik een snellere internetverbinding (400 Mbit/s) en ook nog eens een glasvezelaansluiting. Ook bij Odido kon ik gebruik maken van een goede aanbieding. Nu betaal ik de eerste 10 maanden € 30 in plaats van € 65,- per maand.

Besparing door over te stappen van internetprovider

Zou ik na een jaar niet zijn overgestapt en nu nog steeds bij Ziggo klant zijn, dan zou ik € 65,- per maand betalen. Op jaarbasis is dit € 780. Ten opzichte van de € 430,- die ik nu voor het hele jaar betaal, bespaar ik op mijn internetabonnement dus € 350,-.

Vergelijk internet abonnementen

Sim only

Totale besparing: € 60,-

Ik stap meestal elk jaar of elke twee jaar over van sim only abonnement. In principe bespaar ik met zo’n overstap sowieso al wat geld. Nu was ik toevallig een tijdje terug al overgestapt naar sim only provider Ben. Maar door voor internet klant te worden bij Odido, profiteer ik nu ook nog eens van combivoordeel. Niet alleen krijg ik bij Ben een grotere bundel, ook krijg ik nog eens 5 euro extra korting per maand op mijn internet factuur bij Odido. Deze korting is bovenop de bovengenoemde aanbieding van de eerste tien maanden.

Met combivoordeel bespaar ik dus nog eens € 60,- extra per jaar.

vergelijk sim only abonnementen

Totaal Bespaard

Door mijn energie, internet en sim only abonnementen na een jaar opnieuw te vergelijken, ga ik komend jaar in totaal wel € 554,- besparen. Hoewel deze besparing specifiek is voor mijn situatie en timing afhankelijk zijn, laat het wel zien dat je flink kunt besparen door regelmatig over te stappen. Vooral als je al een tijdje op hetzelfde adres woont, kan vergelijken al gauw veel opleveren.

Bron: Keuze.nl
Internet
Foto van Jan

Geschreven door

Jan Goessens

Internet expert

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team