Nieuws   Energie  
Afbeelding van gefrustreerde vrouw achter laptop

Energieleverancier stopt ermee: wat moet je doen?

Afgelopen tijd hebben een aantal energieleveranciers aangekondigd om ermee te stoppen. Neem bijvoorbeeld Shell Energy, dat na ongeveer een jaar alweer besloot om te stoppen. Andere voorbeelden zijn Qwint Energie en Total Energies.

Wat moet je doen als je een contract hebt met een leverancier die gaat stoppen? En wat zijn je rechten? We zetten het voor je op een rij.

Mag een energieleverancier je contract opzeggen?

Zolang je een overeenkomst hebt met een energieleverancier zullen ze gas en stroom aan je moeten leveren. Normaal gesproken kan een energieleverancier niet zomaar een overeenkomst opzeggen. Wel kunnen ze je contract doorverkopen aan een andere leverancier tegen dezelfde voorwaarden als je nu hebt. Je mag er dan niet op achteruit gaan.

Overstapboete

Heb je een contract voor 1 jaar, 2 jaar, 3 jaar of langer afgesloten, dan heb je normaal gesproken te maken met een overstapboete als je over wilt stappen voordat je contract afloopt.

Shell Energy heeft aangegeven dat ze geen overstapboete rekenen als je vroegtijdig je contract opzegt. Je kunt dus kosteloos naar een andere energieleverancier, ook als je nog een vast contract hebt. Qwint is hier minder duidelijk over en geeft volgende maand meer informatie.

Moet ik verplicht over naar een andere leverancier?

Als jouw contract wordt doorverkocht aan een andere leverancier, met dezelfde voorwaarden als voorheen, dan moet je mee gaan naar de nieuwe leverancier. Omdat de voorwaarden exact gelijk zijn heb je in dit geval geen nadeel van de overstap.

Wat vaker voorkomt, is dat een leverancier die stopt de oude contracten niet weet door te verkopen. Dit is bij Qwint bijvoorbeeld niet gelukt. Wel kan het zijn dat een leverancier een speciaal aanbod van een andere energieleverancier selecteert. Of dit een gunstig aanbod is, hangt af van je persoonlijke situatie, maar meestal is het in deze gevallen verstandiger om alle energiecontracten te vergelijken. Dan weet je zeker dat je niet te veel betaalt en heb je de grootste keuzevrijheid.

Kom ik zonder gas en stroom te zitten?

Nee, je komt niet zomaar zonder gas en stroom te zitten. Een netbeheerder kan je alleen afsluiten als je helemaal geen contract meer hebt, en voordat het zover is sturen ze je meerdere herinneringen. Wanneer dit gebeurt kun je het beste zo snel mogelijk een nieuw energiecontract afsluiten.

Wat kan ik het beste doen?

Als je energieleverancier heeft aangegeven geen overstapboete te rekenen, of wanneer je geen vast contract meer hebt, raden we je aan om energiecontracten te vergelijken en de meest voordelige optie voor jouw situatie te kiezen. De overstap wordt door de nieuwe leverancier in orde gemaakt en je krijgt alleen nog een eindafrekening van de oude leverancier.

Als je nog een vast contract hebt en een overstapboete moet betalen, dan is wat de oude leverancier heeft geregeld belangrijk. Mogelijk wordt je contract nog doorverkocht aan een nieuwe leverancier onder dezelfde voorwaarden: in dat geval hoef je niets te doen. Geeft je leverancier aan dat dit niet mogelijk is, dan zul je ook in dit geval een nieuw contract moeten afsluiten.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team