Nieuws   Energie  
Afbeelding van iemand die kookt op gasfornuis

Dynamische energie met gas prijsplafond? Deze 5 opties heb je

Spreekt een dynamisch energiecontract je aan, maar vind je het risico van een stijgende gasprijs op dit moment te groot? Dan is het goed om te weten dat je bij 5 leveranciers een dynamisch energiecontract kunt afsluiten met meer zekerheid over de gasprijs. 

De volgende type dynamische energiecontracten bieden meer prijszekerheid dan een volledig dynamisch contract.

Een dynamisch contract met een gas prijsplafond, af te sluiten bij: 

  • Next Energy 
  • Zonneplan

Een dynamisch contract met een vaste gasprijs, af te sluiten bij:

  • Eneco
  • Coolblue Energie
  • Budget Energie

Optioneel gas prijsplafond tegen betaling 

Nieuw met een dynamisch energiecontract voor gas en stroom is dat je bij Zonneplan als NextEnergy een optioneel prijsplafond op gas kunt instellen in de app tegen betaling. Hiermee betaal je maandelijks een maximum tarief voor elke kuub gas. 

 PrijsplafondKosten p.m.
Zonneplan€ 1,65 per m3+- € 5,- (o.b.v. 1100 m3)
NextEnergy€ 1,56 per m3+- € 6,- (o.b.v. 1000 m3)

Het gas prijsplafond van Zonneplan loopt van 1 oktober t/m 31 maart. Bij NextEnergy activeer je het gas prijsplafond direct voor een heel jaar.

Zo werkt het 

Aan het einde van iedere maand kijken beide leveranciers naar je gewogen gemiddelde all-in gasprijs. Dus naar het totaal dat je over de afgelopen maand hebt betaald voor de levering van gas, de inkoopkosten, energiebelasting en btw. 

Als dit gewogen gemiddelde van de hele maand boven het prijsplafond uitkomt, compenseren beide leveranciers het deel dat boven het prijsplafond uitkomt op de factuur, met wat je werkelijk hebt betaald. 

Je blijft met dit vrijblijvende prijsplafond dus wel dagelijks een dynamische gasprijs betalen en ook profiteren van lage gasprijs momenten. Tegelijkertijd heb je de zekerheid van een prijsplafond over je maandelijkse daadwerkelijk gemaakte kosten. 

Is betalen voor een dynamisch gas prijsplafond het waard?

Op jaarbasis kost het actieve prijsplafond je naar schatting zo'n € 25,- tot € 72,-. Hiermee dekken de leveranciers zich in voor extra kosten mocht de gasprijs inderdaad gaan pieken en boven het prijsplafond uitkomen.

Op dit moment ligt de vaste gasprijs gemiddeld op € 1,26 en is dit hele jaar gemiddeld niet boven de € 1,30 uitgekomen. Afgelopen najaar is de gemiddelde gasprijs voor consumenten niet boven de € 1,50 uitgekomen en zakte deze juist terug in de wintermaanden naar onder de € 1,30 per m3 (wat uitzonderlijk was). 

Nu is het verleden geen garantie voor de toekomst en heeft niemand een glazen bol voor de toekomst. Maar op dit moment verwachten energie-experts niet dat we dit najaar te maken zullen krijgen met een flinke gasprijsstijging.

Vraag je dus af of je tot tientallen euro’s per jaar extra wil betalen voor een prijsplafond waarvan je niet zeker weet of je het nodig gaat hebben. 

Let daarbij bovendien op de kleine lettertjes. Wie bij NextEnergy het gas prijsplafond aanzet, doet dit meteen voor een heel jaar. Omdat je dan een vaste prijs vastzet voor een vaste looptijd, is het niet mogelijk om tussentijds (gas of stroom) op te zeggen zonder opzegboete. 

Ideaal is dit dus zeker niet bij NextEnergy, omdat je hiermee in feite een vast contract aan gaat terwijl je een dynamisch contract (dat dagelijks opzegbaar is) afsluit. In mijn ogen is dat het niet waard. 

Zonneplan daarentegen hanteert géén opzegboete als je tussentijds wil overstappen met een actief prijsplafond. Wel stopt dan logischerwijs het prijsplafond. Zonneplan is in dat opzicht een betere keuze als je de afweging wil maken.

Vaste gasprijs met dynamische stroom

Een alternatief voor een prijsplafond op gas tegen betaling is een vast gas dynamisch stroom contract

Hiermee betaal je een vast en vooraf afgesproken gastarief gedurende de looptijd, maar wel een per uur wisselend stroomtarief. In feite heb je hiermee dus ook te maken met een gas prijsplafond.

Op dit moment betaal je de volgende gastarieven met een vast gas dynamisch stroom contract: 

Hoewel je met een vast gas dynamisch stroom contract ook niet je gascontract tussentijds kunt opzeggen zonder opzegboete, is een voordeel van dit type contract dat je niet extra betaalt voor een prijsplafond dat je mogelijk niet nodig hebt. 

Bovendien betaal je een gastarief dat maar een fractie boven het gemiddelde vaste gastarief van € 1,26 per m3 ligt. Daarbij profiteer je op veel momenten van lagere stroomtarieven als je je verbruik slim kan sturen. 

Een nadeel is dat je bij deze gecombineerde contracten vaak minder of geen welkomstkorting ontvangt. Dat maakt dat je op basis van je totale kosten niet het goedkoopste uit bent.

Wil je tot slot een dynamisch energiecontract, maar wel met enige zekerheid? Dan kun je het beste kiezen voor een vast gas met dynamisch stroom contract gezien de voor- en nadelen.

Vind je dat alsnog te veel risico, kies dan een vast energiecontract. Je kunt op dit moment een lagere vaste gasprijs vastzetten van onder de € 1,28 per m3 en bovendien kun je bij veel van de goedkopere leveranciers overstappen met een (hogere) welkomstkorting van méér € 300,-.

Vergelijk vaste energiecontracten

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team