Nieuws   Energie  
Afbeelding van lachende man met dynamisch energiecontract

Dynamisch energiecontract ervaringen met met gas en stroom: onze energie-expert deelt zijn ervaring

Nu bijna een half miljoen huishoudens een dynamisch energiecontract kiezen, merken wij dat er ook steeds meer behoefte is aan het delen van ervaringen met dit betrekkelijk nieuw type energiecontract. Daarom vertelt collega energie-expert Geert over zijn persoonlijke ervaringen met een dynamisch energiecontract.

💡 Update!
Benieuwd wat Geert zijn ervaringen een half jaar later zijn? Lees zijn ervaringen na een half jaar dynamisch energiecontract!


Geert heeft op dit moment een dynamisch energiecontract en woont in een oude jaren ’30 woning met een gas en stroom aansluiting. Hij heeft dus dagelijks te maken met wisselende gas en stroom tarieven.

Geert, voor welke dynamische energieleverancier heb jij gekozen en waarom?

Ik heb een dynamisch energiecontract bij ANWB Energie. Zij hebben in vergelijking met andere dynamische leveranciers lage inkoopvergoedingen, wat ik belangrijk vind. Wat ik ook waardeer is dat ze een gemiddeld termijnbedrag gebruiken, waardoor ik niet een enorm wisselend bedrag per maand betaal.

Waarom koos je in jouw situatie met een oude woning uit de jaren ’30 voor een dynamisch contract. Vond je dat niet riskant met een dagelijks wisselende gasprijs?

“Ondanks dat mijn woning uit de jaren ’30 stamt, is het een redelijk geïsoleerde woning. Maar het is zeker niet perfect. Ik heb wel gevel- en dakisolatie, maar bijvoorbeeld geen vloer- of spouwmuurisolatie. Nu de tarieven in de zomer laag zijn en omdat ik een slimme thermostaat heb, ben ik niet veel kosten kwijt om mijn woning te verwarmen.

Het scheelt daarnaast ook dat ik in de woonkamer een pelletkachel heb staan die ik op echt koude dagen kan gebruiken. Dat drukt voor mij wel het risico van een hoge gasprijs.”

Je dynamische energiecontract pakt tot nu toe dus gunstig uit voor jou, als ik je goed begrijp?

“Ja, tot nu toe is het voordeliger voor mij. Ik verbruik ook minder energie dan ingeschat was. Ik heb dit contract sinds mei van dit jaar en moet nog wel meemaken hoe de winter zal verlopen. Dat zal natuurlijk wat spannender zijn dan bij een vast energiecontract.”

Gebruik je de app van je leverancier ook actief om je stroomverbruik slim te sturen?

“Nu gebruik ik de ANWB Energie app minder dan in het begin. Maar zeker in de zomermaanden is stroom vaak goedkoop vanaf ongeveer 13:00, en soms zelfs negatief. Dus we zijn de was en de vaatwasser ’s middags gaan gebruiken in plaats van op andere momenten van de dag. Op die momenten profiteren we van goedkope stroom, of krijgen we zelfs geld toe.”

Dan heb ik nog een laatste vraag aan je: Overweeg je om over te stappen naast een vast energiecontract als de gasprijs deze winter omhoog gaat?

“Ik ben me ervan bewust wat de verwachting van de energieprijzen in 2024 is. Maar ik ben er eerlijk gezegd nog niet helemaal over uit of ik blijf zitten of ga overstappen. Het is in ieder geval wel een interessante optie omdat ik elke maand kan opzeggen.”

Wil je meer weten over hoe een dynamisch energiecontract werkt en welke leveranciers dit aanbieden? Bekijk dan onze dynamisch energiecontract pagina.

Update: Benieuwd naar Geert z'n ervaringen met een dynamisch energiecontract na ruim een halfjaar? Hij deelt opnieuw zijn ervaringen.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team