Wij krijgen regelmatig de vraag of een dynamisch energiecontract met zonnepanelen wel zo slim is. In de meeste gevallen is een dynamisch contract met zonnepanelen niet meteen de meest voordelige keuze. Toch zijn er situaties waar dit aantrekkelijk kan zijn. In dit artikel kijken we wanneer het wel of niet verstandig is om een dynamisch energiecontract met zonnepanelen te nemen.
Salderen onvoordeliger met een dynamisch energiecontract
Als je een dynamisch energiecontract overweegt met zonnepanelen is het in de eerste plaats goed om te weten dat salderen net even anders werkt dan met een vast- en variabel contract. In tegenstelling tot een vast of variabel energiecontract, saldeer je met een dynamisch energiecontract per uur in plaats van jaarlijks. En dat is niet geheel voordelig.
De stroomprijs is bijvoorbeeld op het moment dat je zonnepanelen veel leveren (-0,02 cent) terwijl wanneer je op het tijdstip dat je meeste stroom gebruikt (zoals rond etenstijd/avond) het 0,10 per kWh is. Hierbij is de stroomprijs wel 5x zo duur geworden.
Salderen met een dynamisch energiecontract is ongunstiger omdat:
- Er een prijsverschil ontstaat in jouw nadeel tussen de geleverde- en teruggeleverde stroomkosten
- Je vaker stroom teruglevert waarvoor je moet betalen als de stroomprijs negatief is
De stroomprijzen variëren per uur en worden bepaald door vraag en aanbod op de energiemarkt.
De stroom die je teruglevert in het voorjaar en de zomer, is doorgaans goedkoper dan in de winter. Dit komt omdat er in de warmere maanden minder gas en kolen nodig zijn om stroom te produceren. Ook wordt er juist in die maanden heel veel zonne- en windstroom opgewekt.
Dat leidt tot lagere- en zelfs negatieve dynamische tarieven in de warmere maanden. In de winter, wanneer zonnepanelen minder opleveren en je meer elektriciteit verbruikt, liggen de tarieven juist hoger.
Dit betekent dat de stroom die je in de zomer goedkoop teruglevert, wordt verrekend met de duurder afgenomen stroom in de winter. Hierdoor ontstaat er een prijsverschil in jouw nadeel tussen de gemiddelde prijs van de door jou geleverde elektriciteit en de prijs voor de elektriciteit die aan jou is geleverd.
Bovendien kun je tijdens een overschot aan elektriciteit (wanneer je zonnepanelen overdag het meest opwekken) te maken krijgen met een negatieve stroomprijs bij dynamische contracten. Dit komt vooral voor in de maanden april tot en met juli. In die situaties kost het je geld om stroom terug te leveren, als je deze stroom niet direct zelf verbruikt.
Soms toch terugleverkosten met een dynamisch energiecontract
Met zonnepanelen wil je daarnaast ook letten op de terugleverkosten. Dit zijn extra kosten die je moet betalen aan je energieleverancier wanneer je de overtollige stroom die je zonnepanelen opwekken en die je niet zelf direct verbruikt, teruglevert aan het elektriciteitsnet. Vrijwel elke energieleverancier rekent deze kosten, behalve met dynamische energiecontracten en modelcontracten.
Toch blijkt daar ook een uitzondering op te gelden. Bij Frank energie betaal je namelijk 3,5 cent per kWh terugleverkosten. Let daar dus wel op als je overweegt om dynamische energie te vergelijken.
Je ziet op dit moment dat veel dynamische energieleveranciers advertenties tonen met "wij rekenen geen terugleverkosten". Dat klopt dus ook, behalve bij Frank Energie. Maar wat goed is om te weten, is dat het alsnog niet goedkoper is dan een vast contract. Wanneer je zonnepanelen stroom opwekken, is de stroom vrijwel niets waard. Wanneer je zonnepanelen niets opwekken maar je stroom nodig hebt, is de stroom duur. Hierdoor ben je alsnog minder voordelig uit met een dynamisch energiecontract.
Bekijk alle terugleverkosten van alle leveranciers
Hogere kosten: twee voorbeeldsituaties
Hoewel je dus geen terugleverkosten hoeft te betalen bij de meeste dynamische energieleveranciers, betekent dat niet dat je per definitie voordeliger uit bent.
Vanwege negatieve stroomprijzen of het seizoen waarin je zit, kun je soms toch duurder uit zijn dan bij een leverancier met terugleverkosten. Dat laten de volgende twee situaties hieronder goed zien.
Scenario 1: Duurzaam huishouden (gasvrij)
4-persoonshuishouden met 12 zonnepanelen en warmtepomp
Stroom
- 5000 kWh opwek
- 2900 kWh verbruik
- 2100 kWh terugleveren
- Nemen 1600 kWh af van het net
Stroomgebruik en teruglevering
- Elektrische auto: Wordt voornamelijk 's avonds en 's ochtends opgeladen.
- Warmtepomp: Wordt in de winter vooral 's avonds en 's ochtends gebruikt.
Dit huishouden loopt de lage of negatieve tarieven mis doordat ze voornamelijk 's ochtends en 's avonds stroom verbruiken. Ook leveren ze te veel stroom terug aan het net tijdens piekuren met lage teruglevertarieven.
Hierdoor betalen ze hoge tarieven voor de afgenomen stroom en vaker negatieve tarieven voor de teruggeleverde stroom. Het aanpassen van hun stroomverbruik, zoals het overdag opladen van de elektrische auto, kan helpen deze kosten te verminderen. Toch is het voor dit huishouden minder gunstig om een dynamische energiecontract te combineren met zonnepanelen.
Scenario 2: Huishouden met gas en zonnepanelen
2-persoonshuishouden met tussenwoning en 8 zonnepanelen
Stroom
- 4500 kWh opwek
- 2500 kWh verbruik
- 2000 kWh terugleveren
- Nemen 1500 kWh af van het net
Gas:
- 1000 m³ verbruik
Stroomgebruik en teruglevering
- Huishouden: Energie wordt voornamelijk 's ochtends en 's avonds gebruikt.
- Gas: Wordt in het najaar vooral 's avonds en 's ochtends gebruikt.
Dit huishouden heeft net als in het eerste voorbeeldscenario te maken met hogere kosten vanwege hun energieverbruik 's ochtends en 's avonds, en de teruglevering van stroom tijdens lage beursprijzen. Daarnaast lopen de gasprijzen op de energiemarkt in het najaar vaak op, waardoor de kosten in totaal verder oplopen.
Door de combinatie van hoge tarieven voor de afgenomen stroom, het soms moeten betalen voor teruggeleverde stroom, en dure gasprijzen, is een dynamisch energiecontract met zonnepanelen voor dit huishouden duurder dan een vast energiecontract.
Wanneer kun je wel voordeliger uit zijn?
Ondanks dat een dynamisch energiecontract met zonnepanelen in veel gevallen nadeliger is, kun je met de volgende 2 scenario's wel besparen op je energiekosten of kan een dynamisch energiecontract toch een aantrekkelijk alternatief zijn.
1. Met een oost-west opstelling
Met een dynamisch energiecontract is een oost-west opstelling financieel voordeliger. Dit komt doordat de panelen al in de ochtend op het oosten beginnen met opwekken en tot in de avond op het westen daarmee doorgaan. Hierdoor profiteer je optimaal van de tijden waarop de vraag naar stroom hoog is en de prijzen hoger liggen. Dit levert je toch een kleine besparing op met een dynamisch energiecontract met zonnepanelen.
2. Met een thuisbatterij
Een thuisbatterij kan een dynamisch energiecontract met zonnepanelen ook voordelig maken. Met een thuisbatterij kun je de stroom die je overdag opwekt opslaan en gebruiken tijdens momenten wanneer de prijzen hoog zijn. Het nadeel is dat thuisbatterijen momenteel nog een heel dure investering zijn.
Conclusie: meestal niet het voordeligste
In de meeste gevallen is een dynamisch energiecontract met zonnepanelen onvoordeliger. De onvoordelige manier van salderen, de schommelingen in stroomprijzen en de vaker voorkomende negatieve stroomprijzen kunnen ervoor zorgen dat je meer betaalt dan je terugverdient.
In specifieke situaties, zoals met een oost-west opstelling of een thuisbatterij, kan een dynamisch contract met zonnepanelen wel een aantrekkelijk alternatief zijn.
Maar voor de meeste huishoudens met zonnepanelen is een vast energiecontract (of variabel contract) de meest verstandige keuze.