Vanaf 1 juni zullen in ieder geval Vattenfall, Eneco, Essent en Budget Energie weer een 3-jarig energiecontract aanbieden, hebben zij eerder deze week bekend gemaakt. Goed nieuws voor wie toe is aan lange termijn-zekerheid rondom zijn energiecontract. Dit kon alleen als de opzegboeteregeling zou worden gewijzigd. De definitieve regels zijn nu bekend, wat gaat er veranderen?
Dit verandert er aan de energie opzegvergoeding
Sluit je vanaf 1 juni 2023 een nieuw vast energiecontract af dan gelden daarvoor de nieuwe opzegboeteregels. Even opletten dus voor wie vanaf die datum een nieuw vast energiecontract afsluit, of zijn bestaande vaste contract tussentijds wil afbreken.
Vanaf 1 juni wordt een vast contract dat vanaf die datum wordt afgesloten namelijk ook echt 'vast', en het zal een stuk duurder worden om daar tussentijds vanaf te komen.
De nieuwe opzegvergoeding regels gelden alleen voor alle vaste (meerjarige) energiecontracten die zijn afgesloten vanaf 1 juni 2023.
Wie vanaf 1 juni tussentijds overstapt van leverancier vóór de einddatum van zijn contract zal zijn huidige leverancier moeten compenseren.
De nieuwe compensatie bestaat niet meer uit een vast boetebedrag zoals nu het geval is, maar zal per situatie berekend worden. In vergelijking met de huidige boeteregeling zal de opzegboete flink hoger uitvallen, zeker met een meerjarig contract.
De overstapboete wordt vanaf 1 juni 2023 berekend aan de hand van:
- De resterende hoeveelheid (gas en) stroom aan de hand van je geschatte jaarverbruik
- Het referentietarief; het tarief dat geldt op het moment van overstappen van het contract dat jij ooit hebt aangevraagd
- De tarieven waarvoor jij ooit het contract hebt aangevraagd
💡 Uitzondering op de overstapboete
Belangrijk om te weten: als de referentietarieven hoger liggen dan het tarief van je huidige contract, dan betaal je géén overstapboete.
Welke plichten hebben energieleveranciers?
Energieleveranciers hebben ook een aantal plichten naar hun vaste energieklanten toe vanaf 1 juni.
Energieleveranciers moeten vooraf de hoogte van de opzegboete bekendmaken, binnen 3 werkdagen na je aanvraag.
Je moet als klant weten óf je een boete krijgt en zo ja, hoe hoog deze is zodat je nog kan bedenken of je dit wil. Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd bij het aanvragen van een nieuw vast contract waarbinnen je van de overstap kan afzien.
De ACM zal de komende tijd de controle naleven
De Autoriteit Consument & Markt gaat de komende tijd controleren of energieleveranciers de overstapboete juist berekenen en zich aan de regels houden.
Daarbij waarschuwt de ACM ook om je telefonisch geen vast contract te laten opdringen, mocht je gebeld worden (namens iemand die zich voordoet als medewerker van een energiemaatschappij).
Vraag altijd om informatie per mail, of vraag waar je het aanbod online kunt checken zodat je op eigen gelegenheid een besluit kunt nemen.
Gebruik maken van een prijsvergelijkingswebsite, zoals Keuze.nl is de beste manier voor een eerlijke en ongedwongen overstap. Zo zie je het aanbod ook naast het aanbod van andere energiecontracten en kun je een weloverwogen beslissing maken.
Stap vóór 1 juni nog over van je huidige vaste contract tegen een lagere boete
Wil je op dit moment nog graag van je huidige vaste contract af? Stap dan vóór 1 juni nog over als dat opweegt. Je betaalt nu nog de relatief lage opzegboete, die in veel gevallen lager is dan de besparing van je overstap.