Nieuws   Energie  
Elektriciteitsmast voor paarse lucht

Dit is de top 10 grootste energieleveranciers

Betrouwbaarheid is voor veel consumenten een belangrijk element bij het kiezen van een energieleverancier. Hierbij speelt de grootte van een energieleverancier vaak een belangrijke rol. Maar wat zijn nu eigenlijk de 10 grootste energieleveranciers in Nederland op basis van klantaantallen? Dat zochten wij uit.

Top 10 grootste energieleveranciers

Enkele grote en bekende namen voeren al jaren de lijst aan van de grootste energieleveranciers. Maar naast de grootste 4 energieleveranciers zijn er nog tal van energieleveranciers die inmiddels een aardige reputatie en klantenbestand hebben opgebouwd. Sommigen leveren aan honderdduizendenden huishoudens energie.

Top 10 grootste energieleveranciers op basis van aantal particuliere klanten:

EnergieleverancierAantal klanten
1. Vattenfall1,7 miljoen
2. Essent

1,5 miljoen

3. Eneco1,3 miljoen
4. Budget Energie750 duizend
5. Energiedirect600 duizend
6. Greenchoice600 duizend
7. Engie300 duizend
8. Oxxio250 duizend
9. Vandebron200 duizend
10. ANWB Energie132 duizend

Bron: Energiemonitor ACM, gegevens juni 2024.

Naast de 10 grootste energieleveranciers, zijn er nog tal van kleinere energiemaatschappijen, waaronder ook een groot aantal dynamische energieleveranciers.

Een volledig overzicht van alle actieve energieleveranciers met meer dan 10.000 particuliere klanten vind je in ons blog over alle energieleveranciers in Nederland.

Klantaantallen op basis van Energiemonitor ACM

Het antwoord op de vraag hoeveel klanten elke energieleverancier heeft, bleek niet zo eenvoudig. Lang niet alle energieleveranciers vermelden deze aantallen op hun site. En als ze dit al wel doen, is het vaak niet duidelijk of het om alleen huishoudelijke klanten gaat of ook zakelijke klanten.

Bovendien is vaak onduidelijk of eventuele klanten van dochterondernemingen ook nog worden meegerekend en op 'een hoop' worden gegooid. Andere (vergelijkings)sites gaven hierover geen uitsluitsel, aangezien ook daar de aantallen vaak weer anders waren dan die op de website van de leverancier.

Om toch een zo goed mogelijk antwoord te geven, hebben wij gebruik gemaakt van de energiemonitor van de Autoriteit Consument & Markt. De ACM is de autoriteit in de consumentenmarkt en gebruikt data die direct wordt verkregen vanuit de energieleveranciers.

De energiemonitor wordt maandelijks bijgewerkt, waardoor er altijd een actueel overzicht te vinden is. Deze data toont bovendien alleen de Nederlandse huishoudelijke markt.

Realistische schatting en navraag

Uit de energiemonitor blijkt dat er 7,5 miljoen leveringscontracten zijn voor elektriciteit op de huishoudelijke markt. Door dit aantal te vermenigvuldigen met de gemiddelde percentages van het marktaandeel, kwamen we tot een realistische schatting van het aantal huishoudelijke klanten voor de top 5 grootste energieleveranciers. Deze aantallen zijn waar nodig bijgesteld op basis van verificatie vanuit de perswoordvoerders van de energieleveranciers.

Voor nummers 6 tot en met 10 hebben we gebruik gemaakt van informatie op de website van de leverancier, in combinatie met een bevestiging van de leverancier (via de perswoordvoerder).

Marktaandeel van de grootste energieleveranciers

De top 3 grootste energieleveranciers, bestaat uit de meest bekende namen: Vattenfall, Essent en Eneco. Samen hebben zij een marktaandeel van ongeveer 60% in Nederland.

Maar omdat al deze energieleveranciers ook nog dochterondernemingen hebben, zouden ze zelfs uitkomen op een marktaandeel van ongeveer 80%.

Zouden de dochterondernemingen tot slot meegerekend worden, dan zou de top 3 er ook nog iets anders uit zien. In dat geval zou Essent de lijst van grootste energieleveranciers aanvoeren. Zij hebben buiten hun eigen label namelijk ook nog energieleveranciers Energiedirect en Vandebron in hun bestand.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team