Nieuws   Energie  
Afbeelding van elektriciteitsmast

Betalen voor terugleveren stroom: deze 6 leveranciers vragen daar méér voor

Het terugleveren van stroom kost geld. Hoeveel precies, hangt helemaal af van je eigen situatie en wat energieleveranciers in rekening brengen. Maar lever je (veel) méér terug dan je zelf verbruikt, dan wil je even opletten. Bij 6 leveranciers betaal je namelijk meer voor terugleveren vanwege een negatieve terugleververgoeding. Hoe zit dat?

Let op bij hogere opwek dan verbruik

Bij alle energieleveranciers betaal je nu standaard terugleverkosten wanneer je stroom teruglevert, met uitzondering van vrijwel alle dynamische energieleveranciers.

Bekijk hier alle terugleverkosten per energieleverancier

Maar lever je met jouw zonnepanelen netto méér terug (na salderen) dan wat je jaarlijks aan stroom verbruikt, dan krijg je sinds kort bij de volgende zes leveranciers te maken met een zogenaamde 'negatieve terugleververgoeding'.

In de onderstaande tabel zie je hoeveel je gemiddeld per kWh betaalt bij deze 6 energieleveranciers, inclusief terugleverkosten, vergoeding en de uiteindelijke netto vergoeding.

LeverancierTerugleverkostenVergoedingNetto vergoeding
Essent12.99 cent5.50 cent-7.50 cent
EnergieDirect12.99 cent5.00 cent-7.99 cent
Innova10.79 cent5.00 cent-5.80 cent
UnitedConsumers15.63 cent8.00 cent-7.63 cent
Mega8.94 cent6.05 cent-2.89 cent
Frank9.36 cent0.02 cent-9.34 cent

Deze tabel gaat uit van een energieverbruik van 2500 kWh en teruglevering van 3000 kWh

Met een negatieve terugleververgoeding betaal je een paar cent voor elke kWh die je méér teruglevert dan je hebt verbruikt, waar je normaal gesproken zo’n 2 of 3 cent per kWh terugleververgoeding ontvangt voor je teruggeleverde stroom.

Dit negatieve verschil ontstaat doordat bij deze leveranciers de terugleverkosten per kWh hoger zijn dan de teruglevergoeding per kWh.

Deze leveranciers zijn daardoor duurder voor het terugleveren van overtollige stroom in vergelijking met leveranciers die een positieve terugleververgoeding rekenen.

Zo is het betalen voor het terugleveren van stroom nu geregeld per leverancier:

Leverancier

Negatieve terugleververgoeding

Vaste terugleverkosten
Budget EnergieNeeJa
Coolblue EnergieNeeNee*
EnecoNeeJa
EnergiedirectJaJa
EngieNeeJa
EssentJaJa
Frank EnergieJaJa
Gewoon EnergieJaJa
GreenchoiceNeeJa
Innova EnergieJaJa
MegaJaJa
OxxioNeeJa
PowerpeersNeeJa
Pure EnergieNiet meerJa
UnitedConsumers

Ja

Ja
VandebronNeeJa
VattenfallNeeJa

*Bij Coolblue Energie betaal je als enige leverancier nog een hoger vastrecht per maand als je teruglevert met zonnepanelen.

Opvallend is bovendien dat niet alleen kleinere leveranciers een ongunstigere regeling hebben voor het terugleveren van overtollige stroom. Zo rekent Essent als eerste van de top 10 grootste energieleveranciers ook een negatieve teruglevergoeding voor overtollige stroom.

Hoeveel nadeliger zijn deze leveranciers?

Hoeveel duurder huishoudens precies uit zijn bij deze leveranciers, ligt geheel aan de woonsituatie. Maar op jaarbasis mag je uit gaan van gemiddeld een paar tientjes extra. Hoe dat wordt berekend?


Stel je situatie met zonnepanelen is als volgt:

  • Teruglevering 3000 kWh
  • Stroomverbruik 2500 kWh


Je betaalt over de 3000 kWh die je teruglevert, terugleverkosten. Deze ligt rond de 9 cent per kWh. Over de 500 kWh die je méér opwekt dan je verbruikt krijg je een terugleververgoeding, zo'n 5 cent per kWh.

Je komt met de 500 kWh waarvoor je een terugleververgoeding ontvangt dus negatief uit, omdat de terugleverkosten in dit geval 4 cent hoger zijn per kWh. In deze voorbeeldsituatie ‘kost’ het je dus € 20,- (500 x 4 cent) om terug te leveren.


Het terugleveren van overtollige stroom kost een gemiddeld huishouden dus niet meteen flinke bedragen. Maar ligt jouw hele dak vol met zonnepanelen en lever je nou héél veel terug, dan kunnen de kosten flink oplopen. In die situaties kun je beter je zonnepanelen uit zetten.

Totale energiekosten kunnen tóch goedkoper uitpakken

Desondanks kan het gunstig zijn om deze 6 leveranciers niet meteen links te leggen. Wat namelijk ook blijkt is dat sommigen op basis van de totale energiekosten toch goedkoper uit de vergelijking komen, viel ons op met het vergelijken van verschillende prijsscenario's voor het terugleveren van stroom.

Dit is te verklaren door de riante welkomstbonussen van honderden euro's die ze geven bij een nieuw vast energiecontract. Dit kan ze toch interessant maken om mee te nemen in je vergelijking.

Vergelijk energie met zonnepanelen

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team