Nieuws   Energie  
Afbeelding van windturbines voor dynamische energie

Betaal je een vast- of variabel termijnbedrag met dynamische energie?

Bij dynamische contracten is het niet vanzelfsprekend dat je een vast maandelijks voorschotbedrag betaalt. Afhankelijk van de leverancier, heb je soms te maken met wisselende termijnbedragen waardoor je de ene maand (fors) meer betaalt dan de andere maand. De volgende leveranciers werken met een vast- of juist wisselend termijnbedrag.

Bij deze dynamische leveranciers betaal je een vast voorschot

  • Next Energy
  • Tibber
  • ANWB Energie
  • Budget Energie
  • Eneco
  • Zonneplan (optioneel)

Het vaste voorschotbedrag wordt bepaald op basis van je geschatte jaarverbruik en kun je maandelijks zelf aanpassen. Dit geeft de meeste grip op je maandelijkse energiekosten. Wel kun je nog een naheffing achteraf krijgen, als te weinig aan voorschotten hebt betaald.

Bekijk deze leveranciers in de dynamische energievergelijker

Zo werkt een wisselend termijnbedrag

In tegenstelling tot dynamische leveranciers met een vast voorschotbedrag, zijn er ook een aantal die werken met een wisselend voorschotbedrag. Je betaalt bij hen direct per maand voor wat je hebt verbruikt. Het voordeel hiervan is dat je geen naheffing achteraf krijgt.

Deze dynamische leveranciers werken met een flexibel maandbedrag:

  • Zonneplan (optioneel)
  • Frank Energie
  • Coolblue Energie
  • Vandebron
  • Innova Energie

Dit betekent wel dat je in de koudere maanden een hoger termijnbedrag betaalt dan in de warmere maanden, omdat je verbruik dan ook hoger ligt. Dit is iets om rekening mee te houden. 

Daarnaast is het goed om te weten is dat je een flexibel dynamisch termijnbedrag niet zelf kan aanpassen in tegenstelling tot bij een vast termijnbedrag, je betaalt dus de daadwerkelijk gemaakte kosten van iedere maand.

Kiest wat bij je past

Hoewel je met een wisselend termijnbedrag geen narekening kan krijgen, is dit niet voor iedereen weggelegd. Je moet er wel een financiële buffer voor hebben en het moet passen binnen je maandbudget. 

Bij een vast termijnbedrag betaal je over het hele jaar hetzelfde per maand, dat geeft meer zekerheid. Maar, je kunt wel een naheffing achteraf krijgen, dus ook hiervoor zul je een financiële buffer moeten hebben. 

Uiteindelijk is het een kwestie van welke manier van betalen je fijn vindt. Je bent met het een niet duurder of goedkoper uit, het is slechts een andere manier van de daadwerkelijk gemaakte kosten in rekening brengen.

Kies daarom wat bij je past en kies op basis daarvan je dynamische leverancier.

Zijn de risico's van een dynamisch energiecontract voor jou te groot? Kies dan voor een vast energiecontract met meer zekerheid, waarbij zowel je termijnbedrag vaststaat als de leveringstarieven.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team