Vragen over inboedelverzekering

Algemene vragen over de inboedelverzekering

 1. Wat is een inboedelverzekering?

  Een inboedelverzekering is een schadeverzekering: het dekt schade aan de inboedel in de woning waarvoor de verzekering is afgesloten. Binnen de schadeverzekeringen wordt de inboedelverzekering tot de brandverzekeringen gerekend.

 2. Wat is het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering?

  Zoals de naam al aangeeft verzeker je met een inboedelverzekering de inboedel van je huis. Dat wil zeggen dat alle goederen die je op kunt pakken en mee kunt nemen zonder beschadiging van betekenis, verzekerd zijn. In tegenstelling tot de inboedelverzekering, dek je met een opstalverzekering schade aan zaken die juist vast zitten aan het huis en die je dus niet op kunt pakken en mee kunt nemen zonder beschadigen (alles wat aard- en/of nagelvast aan het huis bevestigd is.)

 3. Wat is het verschil tussen een inboedelverzekering en een woonhuisverzekering?

  Een woonhuisverzekering is het zelfde als een opstalverzekering. Het verschil met een inboedelverzekering is dus dat een inboedelverzekering alle roerende zaken die tot het huishouden behoren dekt, terwijl de woonhuisverzekering de woning zelf (en dus alles wat aard- en/of nagelvast daaraan bevestigd is) dekt.

Wat dekt de inboedelverzekering

 1. Is het van belang voor de dekking via inboedelverzekering of opstalverzekering hoe de schade is ontstaan?

  Ja. Voor zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering geldt dat schade is gedekt als veroorzaakt is door:

  • weersomstandigheden (storm, neerslag, vorst, blikseminslag)
  • brand
  • brandblussing
  • inbraak
  • diefstal
  • ontploffing

  Schade met een andere oorzaak dan bovenstaand vermeld vallen dus niet onder de dekking van een inboedelverzekering of opstalverzekering.

 2. Ik bewaar geld en waardepapieren in mijn huis. Is dit ook gedekt door de inboedelverzekering?

  Nee, geld en waardepapieren vallen niet onder de dekking van een inboedelverzekering.

Bijzondere situaties

 1. Mijn woning maakt deel uit van een appartementencomplex. Hoe moet ik in dit geval mijn inboedelverzekering regelen?

  Woon je in een appartement dat deel uitmaakt van een appartementencomplex, dan is de inboedel-/woonhuisverzekering in veel gevallen collectief geregeld via de V.V.E. Nu kan het echter zo zijn dat jouw appartement veel duurder is afgewerkt dan de andere appartementen in het complex. Bijvoorbeeld omdat je een duurdere badkamer en/of keuken hebt laten inbouwen. In dat geval is het aan te raden om na te gaan of het wellicht verstandig is om toch een eigen woonhuis-/inboedelverzekering af te sluiten.

 2. Ik wil een grote verbouwing doen aan mijn woning. Heeft dit gevolgen voor de inboedelverzekering?

  Jazeker. Wanneer je een verbouwing aan je woning uitvoert, dan is de kans groot dat daarmee de totale waarde van je woning stijgt. De woning is meer waard dan op het moment dat je je oorspronkelijke inboedelverzekering afsloot. Je bent nu onderverzekerd. Geef daarom altijd aan de verzekeraar door welke aanpassingen en toevoegingen je aan je woning hebt gedaan. Op deze manier kan er een nieuw verzekerd bedrag worden vastgesteld voor je inboedelverzekering en voorkom je dat je bij schade niet genoeg uitgekeerd krijgt om alles te vervangen.