Inboedelverzekering voor studenten

Wanneer je als student op kamers gaat wonen is het verstandig om voor je studentenwoning een goede inboedelverzekering af te sluiten. Er wordt verhoudingsgewijs vaak ingebroken in studentenwoningen waardoor het risico op schade relatief groot is in vergelijking tot gewone woningen.

Waarom zijn studentenkamers zo aantrekkelijk als doelwit voor inbrekers?

Het zijn de cliché’s van het studentenleven die het voor inbrekers zo ontzettend aantrekkelijk maken om zich te richten op studentenkamers. Als student ben je waarschijnlijk vaak bezig met andere zaken dan de beveiliging van je kamer. Druk in het hoofd met studeren, nevenactiviteiten en feesten; De wereld ligt voor je open en the sky is per slot van rekening the limit! Je zal dan ook zeker niet de eerste student zijn die, verzonken in de gedachten van het moment, regelmatig een deur of raam open laat staan. En hoeveel studentenkamers ken jij waar bij afwezigheid van de bewoner een degelijke alarminstallatie ingeschakeld staat? Daarbij zijn veel studentenkamers zijn gedurende het weekend en in vakantieperioden onbewoond. Ook inbrekers weten dit…

Een extra risicofactor is het gegeven dat studentenwoningen in veel gevallen gedeeld worden door meerdere studenten. Jij bent misschien zelf wel scherp op het goed afsluiten van ramen en deuren, maar wie zegt dat jouw huisgenoten dat ook zijn? Afgezien van het verhoogde risico op inbraak, kan het niet goed afsluiten van ramen en deuren ook een extra probleem opleveren bij de uitkering door de inboedelverzekering: Als het gaat om schade door diefstal, moet er namelijk altijd sprake zijn van braaksporen. En deze zullen niet achtergelaten worden wanneer een inbreker gewoon je kamer kan binnenwandelen.

Meerdere bewoners in één wooncomplex betekent ook meer spullen in de inboedel. Zeker als het gaat om studenten. Deel jij je studentenwoning met twee medestudenten? Dan is de kans groot dat er zich ook drie laptops, drie smartphones, drie muziekinstallaties en drie televiesies in de woning bevinden. Een potentieel grote buit voor inbrekers dus.

Andere risico’s voor inboedels in studentenkamers

Naast de verhoogde kans op inbraak, levert het delen van een studentenwoning met meerdere huisgenoten ook andere risico’s op. Denk aan brand die ontstaat doordat je kamergenoot de frituurpan vergeet uit te zetten of door de brandende sigarettenpeuk die per ongeluk in de prullenbak verdwijnt. Of waterschade doordat een medestudent de kraan van het bad aan laat staan als hij/zij tussendoor de telefoon aanneemt. Met andere woorden: hoe hoe meer bewoners in één studentencomplex, hoe groter de kans op schade door ongelukken en/of onachtzaamheid.

Tips voor het afsluiten van een inboedelverzekering voor studenten

Een goede inboedelverzekering voor studenten is dus belangrijk wanneer je op kamers gaat. Enkele tips voor het kiezen van een goede inboedelverzekering voor studentenkamers:

  • Vraag bij de verzekeraar van je keuze na of er een speciale inboedelverzekering voor studenten wordt aangeboden. Verschillende verzekeraars bieden dit aan. Een inboedelverzekering voor studenten kan door de korting goedkoper zijn dan een reguliere inboedelverzekering
  • Vraag bij de verhuurder/huisbaas van je studentenwoning of er misschien sprake is van een collectieve inboedelverzekering voor alle bewoners. Je bent als huurder dan al verzekert via de huur die je betaalt. Dit voorkomt onnodige kosten door dubbele dekking.
  • Heb je een baan naast je studie? Vraag dan bij je werkgever of er misschien afspraken zijn gemaakt met bepaalde verzekeraars over gunstige voorwaarden voor een woonverzekering. Je kunt dan mogelijk gebruik maken van de bedongen collectiviteitskorting.
  • Controleer of de inboedelverzekering van je keuze ook een goede buitenshuisdekking biedt. Als student zul je vaak op pad zijn met je laptop en/of smartphone. Zonder buitenshuisdekking wordt de schade niet gedekt wanneer je spullen bijvoorbeeld gestolen worden terwijl je je in het openbaar vervoer bevindt.

Inboedelverzekering voor studenten altijd nodig?

Uiteraard is het altijd slim om een goede inschatting te maken in hoeverre je als student een inboedelverzekering nodig hebt. Bewaar je veel waardevolle spullen in je studentenwoning, dan is het zeker de moeite waard om de premie voor een inboedelverzekering te betalen. Gebruik je je studentenkamer echter bij wijze van spreken alleen om in te slapen en bewaar je er niets van waarde, dan kun je overwegen om de inboedelverzekering achterwege te laten. Je spaart dan iedere maand het premiebedrag uit dat je anders aan de inboedelverzekering kwijt zou zijn.