Preventie

Schadepreventie: Tips voor lagere premie inboedelverzekering

Net zoals met iedere andere verzekering, geldt natuurlijk ook voor een inboedelverzekering dat je deze afsluit in de hoop dat je er nooit gebruik van hoeft te maken.Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

Als het gaat om je inboedelverzekering, dan kan het zeker de moeite lonen om goed te investeren in schadepreventie. Want hoe kleiner de kans op schade aan je woning, hoe meer dit zal schelen in de premie die je voor je inboedelverzekering betaalt. Je kunt hierbij een hoop zelf doen door goed te letten op de risico’s van alledaagse dingen. Een ongelukje zit per slot van rekening vaak in een klein hoekje. Om je op weg te helpen geven we je enkele tips mee om de kans op schade aan je woning en inboedel te verkleinen en om zo te besparen op de premie van je inboedelverzekering.

Advies van een specialist in schadepreventie: vraag een preventiecheck aan voor je woning
Veel verzekeraars bieden een zogenaamde preventiecheck aan voor je woning. Hierbij inspecteert een specialist op het gebied van schadepreventie en beveiliging nauwkeurig je woning. Je krijgt hiervan een verslag waarin staat vermeld op welke punten je verbetering kunt aanbrengen op het gebied van schade- en inbraakpreventie. Tevens krijg je een overzicht van de kosten die je zou moeten maken indien je alle adviezen wilt doorvoeren.

In veel gevallen betaal je een dergelijke preventiecheck in de eerste in stantie zelf. Besluit je uiteindelijk om alle adviezen op te volgen en je woning te laten aanpassen en beveiligen door de preventiespecialist, dan krijg je de kosten van de preventiecheck vaak terug.

Is je woning uiteindelijk volledig volgens de preventiecheck beveiligd, dan bieden veel verzekeraars je een korting op de jaarpremie van je inboedelverzekering aan.

Het voordeel van het laten doen van een preventiecheck is onder meer dat je bij schade altijd kunt aantonen dat jij als verzekeringnemer je uiterste best hebt gedaan om de geleden schade te voorkomen. Daarbij hoef je, wanneer je de beveiliging van je woning wilt optimaliseren, het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden.

Inbraakpreventie: Voorkom schade door diefstal uit je woning

Uit onderzoek blijkt dat de kans op woninginbraak in Nederland relatief hoog is. Een verontrustende gedachte misschien, maar gelukkig kun je veel zelf doen om deze kans aanzienlijk te verkleinen. Zoveel zelfs dat je de kans op een inbraak in je woning kunt reduceren met wel 90%. Maak hierbij gebruik van de volgende tips voor inbraakpreventie:

 • Heb je SKG-gekeurde sloten op je voor- en achterdeur?
  Wanneer je sloten gebruikt met een SKG-keurmerk dan weet je dat je in ieder geval degelijk sluitwerk hebt. Hebben je huidige sloten dit keurmerk niet, dan is het raadzaam om deze te vervangen. Let op: vervang hierbij zowel het slot als ook de sluitkolom. Ook de sluitkolom (het deel in de deurpost/het kozijn waar het slot in valt) moet dan SKG-gekeurd zijn.
 • Heb je één of meerdere sloten op je voor- en achterdeur?
  Een tweede slot onder het ‘hoofd’ slot is ook aan te bevelen. Uiteraard kies je ook hier voor sloten met een SKG-keurmerk. Een dergelijk tweede slot plaats je op kniehoogte en moet van buiten maar ook van binnen uit geopend en gesloten kunnen worden.
 • Beveiliging van deuren, anders dan de voordeur en achterdeur
  Je hebt misschien behalve je voor- en achterdeur ook nog andere deuren in je woning. Vaak zijn dit deuren die alleen worden gebruikt als je zelf thuis bent. Denk bijvoorbeeld aan een balkondeur. Deze deuren hoeven niet van buiten geopend te kunnen worden. Kies daarom in dit geval voor twee oplegsloten per deur. (Een oplegslot wordt op de deur geplaatst, in tegenstelling tot een gewoon slot dat in de deur wordt verwerkt.) Een andere optie in plaats van een oplegslot is een raamboom; een handgreep waarmee je een deur of een raam kunt afsluiten en openen. Met een raamboom en/of oplegslot kun je een deur (of een raam) alleen van binnenuit openen en sluiten. Beide sloten moeten uiteraard voorzien zijn van een SKG-keurmerk. Beide sloten worden op ongeveer 40 centimeter van de onder- en bovenzijde van de deur geplaatst.
 • Heb je SKG-gekeurde sloten op je ramen?
  Net als voor de deuren in je woning, geldt ook voor ramen die open en dicht kunnen (geen schuiframen), dat deze het beste beveiligd kunnen worden met SKG-gekeurde sloten. Zijn de ramen in je woning nog niet uitgerust met gekeurde sloten, dan kun je kiezen voor de volgende twee opties:

  1. Je vervangt de bestaande sloten volledig door twee sloten met een SKG-keurmerk.
  2. Je behoudt de bestaande sloten en voegt daar twee oplegsloten met SKG-keurmerk aan toe.

  Uiteraard is het moeilijker om zelf de sloten van je ramen te vervangen als deze met metalen of kunstof frames zijn uitgerust. In zo’n geval doe je er dan ook verstandig aan om contact op te nemen met een specialist op het gebied van beveiliging.

 • Beveiliging van schuiframen en schuifpuien
  Het is een misvatting dat een schuifraam of schuifpui beveiligd kan worden door enkel een losse lat onderin de rails te leggen. Wil je je schuifpui of -raam voldoende beveiligen dan dient er ten minste één SKG-gekeurd hoofdslot te zijn aangebracht. Twee gekeurde bijzetsloten in plaats van één gekeurd hoofdslot is eveneens een optie. Indien beiden niet aangebracht (kunnen) worden, kies dan voor een afsluitbare schuifraam-/schuifpuibalk. Let op: deze balk dient wel speciaal gemaakt te zijn voor de beveiliging van schuifpuien en schuiframen.
 • Beveiliging van kleine(re) ruiten in ramen en deuren
  Bij ramen en deuren waarin kleinere ruiten verwerkt zijn, is het verstandig om ook extra aandacht te besteden aan beveiliging. Het gaat dan met name om ruiten die per stuk kleiner zijn dan 1,2 m2 en waarbij de glaslatten (de latten die het frame vormen van de individuele ruiten) zich aan de buitenzijde van het raam of de deur bevinden. Deze glaslatten moeten goed gefixeerd worden. Dit kan door middel van het gebruik van kit of door bevestiging van schroeven (om de 20 centimeter) in de verticale glaslatten.
 • Beveiliging van kelderramen/-luiken en openstaande ramen voor ventilatie
  Uiteraard is het prettig om frisse lucht je woning binnen te laten. Als je daarvoor een raam of lichtkoepel op een kier zet en deze ook open laat staan wanneer je je woning verlaat, dan kun je ter beveiliging een tralierek plaatsen waarbij de ruimte tussen de tralies niet groter is dan 15 centimeter. Ditzelfde geldt voor ramen en luiken die toegang bieden tot de kelder.
 • Beveilig ramen en deuren die toegang geven tot je woning maar die je nooit gebruikt
  Ongebruikte ramen en deuren. Je staat er misschien niet bij stil, maar de kans is groot dat je woning beschikt over ramen, deuren of luiken die wel open en dicht kunnen, maar die je als bewoner eigenlijk nooit open maakt. Dit zijn echter wel toegangspunten tot je woning die gevoelig kunnen zijn voor inbraak. Je kunt bij de beveiliging van je huis dan ook overwegen om deze ramen, deuren en luiken permanent dicht te schroeven.
 • Beveiliging van een garage die tevens direct toegang biedt tot de woning
  Indien je vanuit de garage direct toegang hebt tot de woning, dan is het uiteraard ook van belang dat de toegang tot de garage zelf goed beveiligd kan worden. Kanteldeuren zonder loopdeur kunnen gemakkelijk voorzien worden van een garagedeurbeveiliger. Hiermee worden de wielen in de bovenrails geblokkeerd waardoor de kanteldeur niet open kan. Kies uiteraard ook hier voor materiaal dat SKG is goedgekeurd.

  Is er in de kanteldeur ook een loopdeur verwerkt, dan heeft het enkel beveiligen van de kanteldeur uiteraard geen nut. Zorg er in ieder geval voor dat deze loopdeur goed afgesloten kan worden. Tevens is het dan van groot belang dat de tussendeur die vanuit de garage toegang biedt tot de woning eveneens wordt beveiligd. Kies hierbij voor sloten die ook gebruikt worden voor gewone voor- en achterdeuren.

 • Gebruik dievenklauwen voor de beveiliging van ramen en deuren
  Het gebruik van de juiste sloten is natuurlijk een goed begin voor de beveiliging van ramen en deuren. Helaas is ook dit nog niet genoeg. Sloten kunnen namelijk alsnog ‘omzeild’ worden wanneer onbeveiligde scharnieren worden verwijderd. Om dit te voorkomen gebruik je de zogenaamde ‘dievenklauwen’. Bij dit systeem vallen extra pallen/pinnen in speciale uitsparingen in het kozijn zodra het raam of de deur gesloten wordt. Hierdoor kan een deur of raam na verwijdering van de scharnieren alsnog niet geopend worden.

  Dievenklauwen worden geplaatst aan de scharnierzijde van het raam of de deur. Dit systeem kan worden toegepast op alle ramen en deuren met een houten frame. Dievenklauwen worden aangeraden als extra beveiliging voor alle gemakkelijk bereikbare toegangspunten van de woning en waarbij het raam of de deur naar buiten toe open draait. Per raam wordt het gebruik van 2 dievenklauwen geadviseerd. Bij deuren gebruik je 3 dievenklauwen.

 • Buitenverlichting en overzicht als preventief middel tegen inbraak
  Het is misschien een ‘open deur’ maar inbrekers houden er niet van om gezien te worden. Ze opereren bij voorkeur op plekken waar zij uit het zicht van eventueel passerend publiek blijven. Afgeschermde en donkere plekken dus. Voorkom dan ook dat je de inbreker hierin faciliteert. Wanneer je alle makkelijk toegankelijke ramen en deuren goed verlicht en zichtbaar houdt, dan maak je je woning direct een stuk minder aantrekkelijk als doelwit voor inbrekers.

  Zorg er dus voor dat de belangrijkste deuren en ramen enigszins zichtbaar blijven vanaf de straat en/of voor de buren. Maak gebruik van goede, sterke buitenverlichting die door middel van een sensor automatisch aanschakelt wanneer het buiten donker wordt. Op deze manier kun je ook niet vergeten de buitenverlichting aan te zetten. Wil je niet dat ’s avonds en ’s nachts de buitenverlichting continu brandt? Maak dan gebruik van een benaderingsschakelaar. Met dit systeem schakelt de verlichting aan op het moment dat er beweging plaatsvindt in de buurt van de deur of het raam.