Energieleveranciers vergelijken
Bij ons vergelijk je energie bij alle grote energieleveranciers.
Vergelijk energieleveranciers en ontdek welke energieleverancier de beste keuze is voor jou.
Uit het jaarlijkse onderzoek van Keuze.nl naar de beste energieleverancier zijn de volgende leveranciers als beste naar voren gekomen:
Benieuwd naar de volledige top 3 per categorie? Bekijk hier alle winnaars en vind de beste energieleverancier voor jou.
Ondanks dat wij Essent, Vattenfall en Eneco als meest betrouwbaar aanmerken op basis van hun financiële positie, zijn de meeste energieleveranciers financieel stabiel.
Dat geldt in ieder geval ook voor hun dochterleveranciers Oxxio, Greenhoice, Powerpeers, Vandebron en Energiedirect. Maar daarnaast zijn ook Budget Energie, ENGIE en Delta, met allemaal meer dan 10.000 klanten, veilige keuzes.
Goed om te weten is dat sinds 2022 de Autoriteit Consument & Markt verscherpt toezicht houdt op alle energieleveranciers. Zo stelt de ACM aan leveranciers bijvoorbeeld extra controlevragen over hun financiële positie en inkoopstrategie.
Naast de ACM kijken wij zelf kritisch naar de energieleveranciers waar we wel en niet mee samen werken. Op deze site zul je met energie vergelijken alleen leveranciers tegenkomen die wij als voldoende betrouwbaar beoordelen en waar we zelf achter staan.
Vanwege de reputatie van HEM Energie, raden we deze leverancier sterk af en zul je deze ook niet op onze site terugvinden.
Leveranciers met een slechte betrouwbaarheid en die meermaals in opspraak zijn gekomen, zijn HEM Energie en DGB Energie. Beide leveranciers staan onder verscherpt toezicht van de ACM. Deze laatste stopt vanaf mei als energieleverancier en wordt overgenomen door Kikker Energie en Volti.
Van HEM is bekend dat het vreemde (maar legale) contracten van vijf jaar met een variabel tarief aanbiedt. De ACM heeft veel klachten over deze leverancier gehad en heeft ze onlangs stevig beboet voor hun dubieuze handelswijze (misleiding van klanten). Eerder schreven Kassa en Follow the Money kritische rapportages over deze leverancier.
Door de aangescherpte controles van de ACM en uit het solvabiliteitsonderzoek van 2023 blijkt dat er geen energieleveranciers op omvallen staan, of een solvabiliteit hebben onder de 20%.
Wel staan er nog een aantal energieleveranciers onder verscherpt toezicht van de ACM sinds vorig jaar. Deze leveranciers moeten verbeteringen laten zien en hun financiële administratie beter op orde brengen, zoals het op tijd verwerken van de jaar- of eindafrekening.
De goedkoopste energieleverancier is per verbruik en per huishouden anders. Het tarief wordt namelijk bepaald door het stroomverbruik, gasverbruik en het aangeboden contract van de energieleverancier.
Energieleveranciers hebben de vrijheid om hun tarieven te veranderen op basis van verbruik, adres en bijvoorbeeld of iemand al eerder klant is geweest. Ook hebben vergelijkers goedkopere contracten van dezelfde leverancier dan deurverkopers of telefonische verkopers.
Welke energieleverancier het goedkoopste is voor jouw situatie, zie je door te vergelijken. Je kunt inmiddels naast een een variabel- en dynamisch energiecontract ook weer vaste energiecontracten vergelijken. Het aanbod is nog beperkt, maar de komende tijd zullen steeds meer leveranciers ook weer met een vast energiecontract komen.
Energieleveranciers met op dit moment relatief goedkope tarieven zijn:
De tarieven en goedkopere contracten die online beschikbaar zijn kun je in onze vergelijker zien. Bekijk het live aanbod op onze goedkoopste energieleverancier pagina.
Ik ga naar een nieuwe woning en heb nog geen energiecontract
Voor je eerste energiecontract kun je hebt beste onze energievergelijker gebruiken. Hiermee zie je snel het beschikbare aanbod op jouw adres. De tarieven en leveranciers veranderen bijna dagelijks. Dus mocht je nog even de tijd hebben voordat je huis wordt opgeleverd, dan kun je ook nog even wachten met een energieleverancier uitkiezen.
Ik heb al een energiecontract
Waarschijnlijk is je huidige energiecontract iets duurder dan wat er nu op de markt is. Je energieleverancier is verplicht om 30 dagen van tevoren eventuele prijsveranderingen door te geven. Meer dan de helft van de huishoudens heeft een variabel energiecontract waarvan de tarieven regelmatig veranderen. Met zo'n contract is goed om regelmatig te blijven vergelijken of je een goedkoper contract kunt krijgen en om over te stappen op een 1-jarig vast energiecontract.
Check hier wanneer een nieuw energiecontract afsluiten mogelijk is.
Als je zonnepanelen hebt dan is je energierekening net wat ingewikkelder dan een huishouden zonder zonnepanelen.
Als je zonnepanelen hebt zijn de volgende tarieven van belang:
Het grootste deel van de opbrengst van je zonnepanelen wordt ‘gesaldeerd’. Met salderen wordt de opwekking van je zonnepanelen afgetrokken van je verbruik. Je betaalt hierdoor veel minder stroomkosten. Mocht je meer opwekken dan je in een jaar verbuikt, dan krijg je een terugleververgoeding.
Het teruglevertarief is niet het belangrijkste
De meeste huishoudens hebben zonnepanelen laten installeren die ongeveer overeenkomen met hun jaargebruik. Dit omdat heel veel opwekken en daarmee terugleveren per kWh stroom minder gunstig is dan salderen.
Het is dus belangrijk niet zomaar de leverancier met het hoogste teruglevertarief te nemen, de andere tarieven (met name terugleverkosten) zijn vaak belangrijker. Omdat de tarieven en de verbruiksituatie in elk huishouden anders is, is het belangrijk om een vergelijker ter gebruiken. Deze rekent met de salderingsregeling, het stroomtarief, het teruglevertarief, terugleverkosten en het vastrecht uit welke energieleverancier je het beste kunt kiezen met zonnepanelen.
Kom meer te weten over de beste energieleverancier met zonnepanelen.
Er zijn in 2024 ruim 50 energieleveranciers die een leveringsvergunning van de ACM hebben in Nederland.
Deze leveranciers mogen daarmee energie aanbieden aan Nederlandse huishoudens. Een deel van deze leveranciers levert alleen aan zakelijke klanten, of biedt niet actief contracten aan. Om inactieve leveranciers en energieleveranciers die zich op een beperkte groep richten uit te sluiten hebben we gekeken welke energieleveranciers ten minste 10.000 klanten hebben.
Energieleveranciers die een flexibel- en/of vast energiecontract leveren met ten minste 10.000 huishoudens als klant in 2024 zijn:
Bekijk hier het complete overzicht van alle actieve energieleveranciers van Nederland voor consumenten in 2024, inclusief dynamische energieleveranciers.