Energiecontract voor een eerste woning
Ga je verhuizen naar je eigen eerste woning? Gefeliciteerd! Je hebt een energiecontract nodig vanaf het moment dat je de sleutel krijgt. Het is slim om dit alvast te regelen voordat je de sleutel krijgt van je nieuwe woning.
Hoe ver van te voren kun je een energiecontract afsluiten?
Bij de meeste leveranciers kun je al drie maanden tot twee weken voordat je de sleutel krijgt een contract afsluiten. Bij sommige leveranciers kan dit nog eerder. Duurt het nog lang voordat je de sleutel krijgt? Zet dan een reminder in je agenda.
Wacht liever niet te lang met het regelen van je nieuwe contract, want als je binnen korte tijd een nieuw contract moet regelen moet je een spoedaanvraag doen of krijg je te maken met dure kosten van de netbeheerder.
Check wanneer je je eerste contract kunt afsluiten
Energiecontract bij een verhuizing
Als je gaat verhuizen heb je voor je nieuwe adres een energiecontract nodig. Afhankelijk van je situatie zijn er verschillende opties:
- Je hebt een vast energiecontract en neemt dit mee naar je nieuwe huis.
- Je hebt een variabel contract en sluit een nieuw contract af.
- Je gaat voor het eerst een energiecontract afsluiten.
Lees verderop meer over het regelen van een energiecontract bij een verhuizing.
Bij de meeste leveranciers kun je al drie maanden tot twee weken voordat je de sleutel krijgt een contract afsluiten. Bij sommige leveranciers kan het nog eerder. Duurt het nog lang voordat je de sleutel krijgt? Zet dan een reminder in je agenda.
Wacht niet te lang met het regelen van je nieuwe contract, want als je dit vergeet moet je in korte tijd een nieuw contract regelen (met een spoedaanvraag). Anders krijg je te maken met hoge kosten van de netbeheerder.
Check wanneer je een nieuw contract kunt afsluiten
Overstappen van energieleverancier
Wil je overstappen van energieleverancier? Bij de meeste leveranciers kun al 3 maanden voordat je oude contract afloopt een nieuw contract aanvragen. Dit verschilt echter wel per leverancier. Vul hieronder het einddatum in van je lopende contract en je ziet gelijk of je al kunt overstappen.
Zorg dat je bij je aanvraag duidelijk de overstap datum aangeeft. Het voortijdig opzeggen van een vast contract kan namelijk zorgen voor een hoge opzegboete. Als je momenteel een variabel contract hebt, is de opzegtermijn hiervan slechts 30 dagen.
Check of je kunt overstappen
Overstappen van energieleverancier is heel eenvoudig online te regelen en het kan je tientallen euro's per maand besparen. Lees alles over het overstappen van energieleverancier op onze pagina overstappen energie. Door het invullen van je postcode en huisnummer kom je er ook gelijk achter welk energiecontract voor jou de beste keuze is.
Energiecontract afsluiten bij een eerste woning
Op het moment dat je gaat verhuizen naar een eerste woning, heb je een energiecontract nodig. Dit moet je in de meeste gevallen zelf regelen door je aan te melden bij een energieleverancier als nieuwe klant. Gebruik de vergelijker om te zien bij welke energieleveranciers je je kan aanmelden en wat je per maand gaat betalen.
Energiecontract in nieuwbouw woning
Voor een nieuwbouwwoning kun je een energiecontract aanvragen zodra het adres bekend is bij de energiebedrijven. Meestal is dat al ruim voor de oplevering, maar het is slim om dat even bij de aannemer of verhuurder te controleren. Als het adres nog niet bekend is kun je namelijk nog geen energiecontract afsluiten.
Ga je verhuizen naar een bestaande woning, dan is dit geen probleem. Je nieuwe adres is dan al lang bekend bij de energiebedrijven en je kunt ruim voor de datum waarop je de sleutel krijgt een nieuw energiecontract regelen.
Je eerste woning is een huurwoning of je gaat op kamers
Ook als je eerste woning een huurwoning is of wanneer je op kamers gaat heb je een energiecontract nodig. Hiervoor vraag je een energiecontract aan als nieuwe klant. Soms is energie inbegrepen in de huurkosten (all-in huur): in dat geval regelt de verhuurder het energiecontract.
Energiecontract afsluiten bij een verhuizing
Als je gaat verhuizen zijn er meerdere opties mogelijk. Zo kun je een bestaand energiecontract meeverhuizen of sluit je juist een nieuw energiecontract af.
Vast contract meeverhuizen
Als je nu een vast energiecontract hebt, waarvan de looptijd nog niet voorbij is, kan je dit energiecontract meeverhuizen naar je nieuwe woning. Een energiecontract is namelijk persoonlijk en niet gekoppeld aan je woning. Bij je energieleverancier kun je aangeven dat je gaat verhuizen en je nieuwe adres doorgeven. Wanneer je vaste contract afgelopen is kun je een nieuw vast contract uitzoeken. De looptijd van je bestaande contract verandert niet.
Tip: Als je nog in de looptijd van een vast contract zit, is het niet slim om je bestaande contract op te zeggen: je betaalt dan een overstapboete. In alle andere situaties is het slim om een nieuw vast contract af te sluiten.
Variabel contract: sluit nieuw vast contract af
Heb je nu een variabel energiecontract, bijvoorbeeld omdat je vaste energiecontract is afgelopen? Dan kan je deze meenemen naar je nieuwe huis, echter is het afsluiten van een vast energiecontract vaak een betere keuze. De tarieven van vaste energiecontracten zijn vaak lager dan die van variabele contracten. Daarnaast worden er bij vaste contracten vaak welkomstbonussen aangeboden voor nieuwe klanten.
Je oude variabele contract heeft een opzegtermijn van 1 maand. Neem zelf contact op met je oude energieleverancier om je oude contract op te zeggen, dit wordt bij een verhuizing niet geregeld door je nieuwe energieleverancier. Houd als opzegdatum de datum aan waarop je de sleutel van je oude huis inlevert.
Nog geen energiecontract: sluit een nieuw contract af
Heb je nog geen energiecontract? Bijvoorbeeld omdat je all-in huurt of omdat je vanuit het buitenland naar Nederland verhuist? Dan kun je voor je nieuwe woning een energiecontract afsluiten. Dit kun je drie maanden voordat je de sleutel van je nieuwe woning krijgt regelen.
Tijdens het aanmelden geef je aan dat je de aanvraag doet voor een verhuizing. Bij de ingangsdatum vul je de datum in waarop je de sleutel krijgt van je nieuwe woning. Een voordelig energiecontract vind je in de energievergelijker.
Wat gebeurt er als ik vergeet om een nieuw contract af te sluiten?
Geen paniek! Je komt niet zomaar zonder gas of stroom te zitten. Je krijgt een brief van de netbeheerder (zoals Stedin, Liander of Enexis). In die brief staat dat je zo snel mogelijk een nieuwe energieleverancier moet zoeken, in de tussentijd betaal je een extra duur tarief rechtstreeks aan de netbeheerder. Het is dus belangrijk dat je wel snel in actie komt.
Spoedaanvraag energie
Bij sommige leveranciers kun je een spoedaanvraag doen. Bij een spoedaanvraag kan de levering van energie eerder starten dan de gebruikelijke termijn van minstens 14 dagen. Niet alle energieleveranciers bieden deze mogelijkheid aan.
Vul de verhuisdatum in en check in onze tool bij welke energieleveranciers je een spoedaanmelding kunt doen. Met een spoedaanvraag kan energie al binnen twee dagen worden geleverd. Het doen van een spoedaanvraag zelf is kosteloos. Wel kan het zijn dat de energieleverancier je om een waarborgsoms vraagt.
Hoe doe je een spoedaanvraag?
Een spoedaanvraag kun je regelen door je aan te melden, en vervolgens in het klantportaal de startdatum aan te passen. Je kunt ook contact opnemen met de klantenservice die dan de startdatum eerder in laat gaan. Bij een spoedaanvraag zie je wel af van de wettelijke bedenktijd van 14 dagen.