Overstappen

Veel mensen zijn bang om over te stappen, omdat ze denken een boete te kunnen krijgen. Dit is echter niet altijd het geval en is voornamelijk afhankelijk van het contract dat met de oude energieleverancier is afgesloten. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van je rechten en plichten bij het overstappen.

Overstappen zonder boete

Het is mogelijk om kosteloos over te stappen zonder boete of opzegvergoeding te hoeven betalen. Dit hangt van de contractvorm af. Consumenten die een contract voor bepaalde duur hebben afgesloten en tussentijds beëindigen, zijn mogelijk een opzegvergoeding verschuldigd. Om te voorkomen dat ze een opzegvergoeding moeten betalen, is het belangrijk om als consument rekening te houden met de looptijd en opzegtermijn van het huidige contract. Na de looptijd overstappen en tijdig opzeggen voorkomt het krijgen van een boete.

Contracten voor onbepaalde duur

Een contract voor onbepaalde tijd kan opgezegd worden met inachtneming van de opzegtermijn van 30 dagen, zonder dat er verder een bedrag in rekening wordt gebracht. Dit komt omdat er vooraf geen afspraken over de termijn gemaakt zijn en consumenten dus zelf mogen bepalen voor hoelang ze het contract aangaan.

Maximale opzegvergoeding

Mocht een contract toch voor bepaalde duur zijn afgesloten en de consument wil er vanaf zien, dan is de hoogte van de opzegvergoeding afhankelijk van de contractduur en de resterende looptijd bij opzegging. Om te voorkomen dat opzegvergoedingen torenhoge bedragen worden, is er een zogenaamde toezichthouder op de energiemarkt, die een maximale hoogte heeft vastgesteld.

Een leverancier van energie heeft recht op een opzegvergoeding bij contractbreuk als dit in de overeenkomst of algemene voorwaarden is opgenomen. De maximale hoogte hangt vervolgens af van het aantal jaar waarvoor het contract afgesloten is.

 • Bij een 1-jarig contract geldt een maximale opzegvergoeding van 50 euro
 • Bij een 2-jarig contract geldt een maximale opzegvergoeding van 75 euro
 • Bij een 3-jarig contract geldt een maximale opzegvergoeding van 125 euro

Deze bedragen zijn een indicatie en zouden lager kunnen uitvallen als bijvoorbeeld de resterende looptijd minder dan de helft is. Voor exacte aantallen is het dan ook verstandig de energieleverancier waar het contract loopt te raadplegen.

Tips bij het overstappen

Een goede keuze maken in de overvolle markt is altijd erg lastig. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden voor jou als consument. We hebben geprobeerd om de belangrijkste tips op een rijtje te zetten, die je wellicht kunnen helpen in het maken van de juiste keuze. In onderstaande overzicht vind je vragen die je jezelf kunt stellen bij het maken van deze keuze.

 • Wat zijn de voorwaarden van de huidige aanbieder?
  Hoe lang zit je nog aan het huidige contract vast, wat is de opzegtermijn, en geldt er een boete bij tussentijds opzeggen? Allemaal vragen waar je rekening mee moet houden.
 • Kies je voor groene of grijze stroom?
  Er zijn energieleveranciers die op een milieubewuste manier stroom produceren en leveranciers die dit niet als prioriteit stellen.
 • Vergelijk tarieven van diverse aanbieders?
  Maar laat je vooral ook niet alleen maar verleiden voor een goedkoop tarief, lees ook de voorwaarden goed. Hoe lang duurt een eventueel actietarief? Welke prijzen gelden daarna?
 • Wat voor contract zoekt u?
  De keuze voor een bepaalde contractvorm hangt samen met het willen van zekerheid en het kiezen voor een zo goedkoop mogelijke afname van gas en stroom.
 • Kijk niet alleen naar de leveringstarieven voor gas en stroom.
  Naast leveringstarieven zijn er ook kosten als transportkosten, btw, vastrecht en energiebelasting. Bereken zelf de totaalprijs, omdat lagere leveringstarieven niet altijd een goedkoper totaalplaatje geven. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor kosten bij bepaalde betaalwijzen of kosten bij betalingsherinneringen.
 • Zorg dat je zelf de meterstanden doorgeeft aan de nieuwe leverancier.
  In je eigen administratie bewaar je een kopie, om dit later te kunnen controleren.
 • De eindafrekening dient binnen twee maanden door de oude leverancier opgestuurd te worden.
  Controleer goed of de meterstanden op deze afrekening goed zijn.
 • Kies je overstapmoment bewust.
  Het maandbedrag is afgestemd op het jaarverbruik. In de zomer betaal je verhoudingsgewijs te veel en in de winter te weinig. Stap je over tijdens of na de dure wintermaanden, dan is de kans dat je bij moet betalen heel groot. Uiteraard geldt het omgekeerde ook.
 • Pas op voor mooie praatjes
  Energieleveranciers zijn voortdurend bezig nieuwe klanten te werven. Laat je dus niet verleiden tot impulsief accepteren van iets dat te mooi om waar te zijn lijkt. Veel energiemaatschappijen laten verkopers telefonisch of aan de deur aanbiedingen doen, die achteraf gezien wellicht toch niet zo voordelig waren.