Nieuws   Energie  
Hoe je het beste je energiecontract kunt vergelijken en afsluiten

Hoe je het beste je energiecontract kunt vergelijken en afsluiten

Ga je binnenkort verhuizen? Dan zul je een nieuw energiecontract moeten regelen op je nieuwe adres. Maar ook als je huidige contract binnenkort afloopt is het slim om je te oriënteren op een nieuw energiecontract. Een nieuw energiecontract heb je in een paar stappen geregeld.


Waar moet je rekening mee houden? Bij het kiezen van een energiecontract is het belangrijk te letten op welke contractduur je wil aangaan en wat je gaat betalen. Een vast contract voor één jaar is vrijwel altijd het goedkoopste. Bij de energiecontracten in de vergelijker vind je meteen de belangrijkste voorwaarden terug bij het contract en weet je precies wat je afsluit.

Een nieuw energiecontract

Een nieuw energiecontract aanvragen kan in de volgende situaties:

1. Wanneer je huidige contract bijna afloopt

2. Wanneer je gaat verhuizen

1. Wanneer je huidige energiecontract bijna afloopt

Loopt je huidige energiecontract voor bepaalde tijd binnenkort af? Dan wordt je contract na de einddatum automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.

Leveranciers mogen bepaalde tijd contracten namelijk niet stilzwijgend verlengen, maar wel omzetten naar een direct opzegbaar energiecontract voor onbepaalde tijd, ofwel variabel contract.

Een goed moment om een nieuw energiecontract te nemen

Dit is vaak een goed moment om een nieuw energiecontract te overwegen, omdat je met een onbepaalde tijd contract vrijwel altijd duurder uit bent. De tarieven wijken namelijk af van de vaste tarieven die je betaalde tijdens je contract.

Nieuw energiecontract of verlengaanbod?

Het komt nogal eens voor dat leveranciers een verlengaanbod doen als je huidige contract bijna afloopt. Is het slim om over te stappen op een nieuw contract met een verlengaanbod van je leverancier?

Vaak betere voorwaarden bij een nieuw contract

Wij raden je aan niet te snel te kiezen voor een verlengaanbod, en eerst even energiecontracten te vergelijken van andere leveranciers. De kans is behoorlijk groot dat er een beter energiecontract voor je te krijgen is met een aanbod voor nieuwe klanten, dan met een verlengaanbod. Met een aanbod voor nieuwe klanten bespaar je doorgaan méér, en sluit je betere voorwaarden af.

Nieuwe klanten profiteren van hogere kortingen

Heb je bijvoorbeeld bij je huidige contract een welkomstkorting gekregen? Dan krijg je die niet nog een keer bij een verlengaanbod. Als je al een korting krijgt, is dat meestal een lager bedrag. Nieuwe klanten profiteren daarom van betere energie aanbiedingen met hogere kortingen en gunstigere voorwaarden.

Maar ben je helemaal tevreden met je huidige leverancier, dan kun je natuurlijk besluiten om gebruik te maken van een verlengaanbod. Een nieuw contract afsluiten levert je altijd méér op dan niets doen.

2. Wanneer je gaat verhuizen

Een andere situatie waarin je een nieuw energiecontract kunt aanvragen is wanneer je gaat verhuizen Ga je groter wonen, of juist kleiner en ben je contractvrij? Dan is overstappen op een nieuw energiecontract, vaak een betere keuze.


Hoe kan ik het beste energiecontract vergelijken?

Wanneer je gaat oriënteren op een nieuw energiecontract, is het slim op een aantal zaken te letten. Zo maak je de beste keuze.

Belangrijk om op te letten met energiecontracten vergelijken:

1Looptijd contract2Energietarieven3Contractvoorwaarden

1. Looptijd energiecontract

Een belangrijke overweging bij het kiezen van een nieuw energiecontract is of je gaat voor een:

  • Vast contract, of
  • Variabel contract

Beide type energiecontracten hebben hun voor – en nadelen. Bedenk je daarom wat het beste bij jou past.

Meer keuze in vaste contracten

Nu is de keuze in variabele contracten maar beperkt en worden de meeste nieuwe energiecontracten met aangeboden een vaste looptijd van 1 tot 3 jaar.

Dat is met een reden:

Overstappen op een vast contract levert je doorgaans het meeste voordeel op omdat je lagere energietarieven laat vastzetten voor een bepaalde periode. Daarmee voorkom je tussentijdse prijsstijgingen.

Meeste aanbod in éénjarige- of driejarige contracten

De meeste keuze uit contracten heb je in éénjarige contracten, gevolgd door driejarige contracten. Met een éénjarig contract ben je eigenlijk altijd het goedkoopste uit.

Contracten voor één jaar en drie jaar worden het vaakst aangeboden in combinatie met een energie aanbieding, zoals een hoge korting of welkomtcadeau. Die korting maakt dat je het je voordeligste uit bent onder aan de streep.

TIP: een kortlopend energiecontract kiezen heeft vele voordelen

Wij raden je aan te kiezen voor een éénjarig energiecontract. Niet alleen ben je daarmee bijna altijd het goedkoopste uit, je bent ook sneller vrij om weer over te stappen op een nieuw energiecontract. Dit is ook handig wanneer je bijvoorbeeld weet in de toekomst te zullen verhuizen. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld de resterende looptijd van je contract moet afbetalen in de vorm van een overstapboete.

2. Energietarieven

Met energiecontract vergelijken is het daarnaast belangrijk om te letten op wat je aan energietarieven gaat betalen voor het afnemen van energie. Let daarbij op de vaste – en variabele leveringskosten voor gas en stroom. Deze verschillen onderling tussen leveranciers. Maar staar je niet blind op alleen de tarieven.

Eenmalige korting maakt het grootste verschil

Wanneer leveranciers een korting geven, maakt dit het grootste verschil. Zo kunnen je leveringskosten dan wel iets hoger liggen, toch kun je met dat contract toch het goedkoopste uit zijn vanwege een hoge eenmalige welkomstkorting.

Kijk bij de energietarieven dus vooral naar wat je per maand of jaar gaat betalen in de energievergelijker. Dat is je geschatte termijnbedrag. Daarin zijn álle kosten verrekend en geeft je een totaalplaatje van je energiekosten. Het goedkoopste contract op basis van je geschatte verbruik en je postcode staat bovenaan in de vergelijker.

3. Contractvoorwaarden

Verder is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat je precies geleverd krijgt bij je contract. Maak je gebruik van een energie aanbieding met bijvoorbeeld 100% groene stroom? Neem dan altijd even de contractvoorwaarden door.

Dan weet je meteen of een aanbieding ook geldt voor bestaande klanten, en wat de spelregels zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Belangrijkste contractvoorwaarden zie je meteen in de vergelijker

Om energiecontract vergelijken voor jou zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij bij alle energiecontracten de belangrijkste contractvoorwaarden al voor je uitgeplozen en beknopt bij het contract vermeld. Die informatie heb je dus meteen bij de hand in de vergelijker, wel zo makkelijk en het scheelt jou een hoop uitzoekwerk. Handig!

Je ziet meteen bij alle energiecontracten in onze vergelijker:

  • Uit welke energiebron(nen) de stroom wordt opgewekt
  • Wat de groenscore van de leverancier is
  • Of de aanbieding ook geldt voor bestaande klanten

Hoe kan ik een nieuw energiecontract afsluiten?

Heb je het best passende energiecontract voor jou gevonden? Dan is de laatste stap het energiecontract afsluiten. Een nieuw energiecontract afsluiten stelt tegenwoordig echt niet veel meer voor en heb je in korte tijd geregeld.

Zo sluit je een nieuw energiecontract af:

1Vergelijk energiecontracten2Kies je energiecontract3Meld je aan

Wat kun je daarna verwachten?

  • Na je aanmelding kun je een bevestiging van je aanmelding verwachten binnen 2 werkdagen. Vaak krijg je deze dezelfde dag nog per e-mail.
  • Dat is het moment waarop je 14 kalenderdagen bedenktijd hebt en nog eens rustig kunt nadenken of je dit nieuwe contract ziet zitten.

Hoort de leverancier binnen die 14 dagen niets van jou, dan gaat deze meteen aan de slag voor je.

Je maakt automatisch gebruik van de overstapservice

Samen met je oude leverancier regelt je nieuwe leverancier dat je huidige contract wordt stopgezet op de datum dat je nieuwe contract in gaat. Je contract gaat altijd maximaal 30 kalenderdagen vanaf de datum van je aanvraag in.

Zo gaan je oude en nieuwe contract naadloos in elkaar over en betaal je geen dubbele kosten (*behoudens een vooruitbetaling van de eerste incassodatum) en kom je nooit zonder energie te zitten thuis.

Jij hoeft zelf niks op te zeggen. Wel zo makkelijk. Daarom is een overstap in feite niets meer dan een administratieve handeling tussen twee leveranciers. Jij kunt lekker achterover leunen!

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team