Energiecontract opzeggen bij overstappen

Stap je over naar een nieuwe energieleverancier? Dan is het in Nederland zo geregeld dat je je huidige contract niet zelf hoeft op te zeggen. 

  • Je maakt automatisch gebruik van de gratis overstapservice: je nieuwe- en huidige leverancier regelen onderling je overstap.
  • Je oude contract wordt automatisch voor je opgezegd op de overstapdatum.
  • Ongeveer zes weken na de opzegging ontvang je van de oude leverancier de eindafrekening.

Vergelijk energiecontracten

Kosten opzeggen energiecontract

Overstappen van energieleverancier is geheel gratis wanneer je contractvrij bent. Je betaalt voor het laten opmaken van je nieuwe contract geen (administratie)kosten.

Let op: Heb je nog een vast contract lopen en zeg je op vóór de einddatum? Dan kun je te maken krijgen met een opzegboete

Opzegtermijn energiecontract

Met overstappen van energieleverancier heb je altijd een opzegtermijn van maximaal 30 dagen. Je nieuwe contract gaat dus uiterlijk 30 dagen na de aanvraagdatum in. 

Boete bij opzeggen energiecontract

Je krijgt nooit te maken met een overstapboete als je je energiecontract opzegt ná de einddatum van je huidige vaste contract. 

Met een maandelijks opzegbaar energiecontract - variabel of dynamisch - heb je geen einddatum en zul je dus ook geen boete krijgen.

Let op energiecontract opzeggen vóór de einddatum

Zorg er met overstappen voor dat de ingangsdatum van je nieuwe contract ná de einddatum je huidige contract ligt. Omdat je je einddatum tegenwoordig zelf moet doorgeven, is het is het belangrijk dat de juiste einddatum doorgeeft. 

Geef je de verkeerde ingangsdatum door waardoor je nieuwe contract te vroeg ingaat? Dan krijg je meestal wel te maken met een opzegboete - dit is dus te voorkomen

Zo wordt de energie overstapboete berekend:

  • De leverancier kijkt naar je huidige contracttarieven;
  • En houdt ook rekening mee de referentietarieven: de tarieven van een soortgelijk vast contract op de datum dat je opzegt;
  • Ook wordt het verschil meegewogen tussen het geschatte- en werkelijke verbruik over de volledige looptijd van je contract: het resterende bedrag dat je leverancier misloopt.


Afzien van opzegboete

Mocht je te maken krijgen met een overstapboete, dan dient de leverancier je hier op voorhand van op de hoogte te stellen. Je kan dan alsnog afzien van je nieuwe contract, of de datum wijzigen.

Energiecontract opzeggen bij verhuizen

Verhuis je naar een ander adres in Nederland en staat het energiecontract op jouw naam? Dan verhuis je het energiecontract mee naar je nieuwe adres. Een energiecontract is namelijk persoonsgebonden. 

Je energiecontract opzeggen bij verhuizen hoeft dus niet, je dient je verhuisdatum wel tijdig door te geven - uiterlijk 2 weken voor de verhuisdatum. 

Je verhuizing doorgeven aan je energieleverancier doe je als volgt:

  • Vul op de website van je leverancier het verhuisformulier in;
  • De leverancier zorgt dat je contract in je oude woning stopt op de aangegeven verhuisdatum;
  • Je huidige contract gaat mee naar je nieuwe woning en gaat op de verhuisdatum in.

Heb je op je nieuwe adres een ander verbruik, bijvoorbeeld omdat je gasloos gaat wonen of omdat je daar stadsverwarming hebt? Dan zul je je gas moeten opzeggen. 

Voor de levering van stroom kun je klant blijven bij je huidige leverancier. 

Ben je contractvrij op het moment van verhuizen? Dan kan opnieuw energie vergelijken en een nieuw contract tegen betere tarieven verstandig zijn.

Energiecontract opzeggen bij overlijden

Als nabestaande zul je het energiecontract voor een overledene moeten opzeggen wanneer je niet in dezelfde woning woont. 

Zeg je een vast energiecontract op voor een overledene, dan maken leveranciers doorgaans een uitzondering op de opzegboete uit coulance. 

Voor zover wij weten brengen leveranciers dus geen opzegboete in rekening bij overlijden.

Wanneer je niet hoeft op te zeggen maar wel contact moet opnemen de leverancier:

  • Je blijft als partner (en directe erfgenaam) in het huis van de overledene wonen. Je kunt het energiecontract dan overnemen en op jouw naam laten zetten.
  • Je neemt als samenwonend partner het energiecontract over en je verhuist. Het contract komt dan op jouw naam en verhuist met je mee.
  • Een ander familielid komt in de woning van de overledene te wonen en neemt het contract over op eigen naam.
  • De woning van de overledene wordt niet meteen verkocht of verhuurd. Het contract moet dan op naam komen van de erfgenaam, die verantwoordelijk is voor de (leegstand) betalingen.

Energiecontract opzeggen bij emigreren

Ga je voor langere tijd in het buitenland wonen en zeg je je woning op, dan zul je zelf je huidige energiecontract moeten opzeggen bij je leverancier. 

Houdt er rekening mee dat wanneer je het contract eerder opzegt dan de einddatum, je een opzegboete betaalt.

Ga je emigreren en verhuur je je woning in Nederland? Dan dien je je energiecontract óók op te zeggen. De huurder zal zelf een energiecontract op eigen naam moeten aanvragen.

Energiecontract opzeggen bij samenwonen

Wanneer je bij je partner gaat intrekken, of wanneer jullie samen naar een nieuwe woning verhuizen en beide een energiecontract op eigen naam hebben, dan kun je één van de twee energiecontracten opzeggen. 

Met samenwonen is het belangrijk dat je rekening houdt met de einddata van beide energiecontracten.

  • Loopt één van de twee energiecontracten nog door tot een einddatum, houdt deze dan aan om een opzegboete te voorkomen.
  • Lopen beide contracten nog door? Zeg dan het contract op dat het snelst afloopt.

Energiecontract opzeggen bij scheiden

Een energiecontract opzeggen bij scheiden is vaak niet nodig, of niet mogelijk.

Gaan jij en partner uit elkaar en staat het energiecontract op jouw naam? Dan hoef je niets te doen wanneer jij in de woning achterblijft. De vertrekkende partner zal eventueel zelf een nieuw energiecontract moeten afsluiten op het nieuwe adres.

Staat het energiecontract niet op naam van de achterblijvende partner, dan zul je beide het volgende moeten doen:

  • De vertrekkende partner op wiens naam het contract staat, verhuist het contract mee.
  • De achterblijvende partner dient een spoedaanvraag te doen voor een nieuw energiecontract.

Opzeggen energiecontract binnen 14 dagen

Heb je een nieuw energiecontract aangevraagd, maar wil je dit toch opzeggen vóór de ingangsdatum? Dat kan. 

Je hebt wettelijk 14 dagen bedenktijd waarbinnen je een nieuw energiecontract kosteloos mag annuleren. 

  • Je bedenktijd gaat in vanaf het moment dat je contractaanvraag is bevestigd.
  • De 14 dagen bedenktijd zijn inclusief feestdagen en weekenden.
  • De bedenktijd geldt ongeacht de manier waarop je contract is afgesloten
  • Neem om te annuleren contact op met de klantenservice van je nieuwe energieleverancier

Er geldt één belangrijke uitzondering op de 14 dagen bedenktijd: wanneer je een spoedaanvraag doet. In dat geval heb je expliciet afgezien van de bedenktijd en kun je de aanvraag niet meer annuleren.