Contractvormen

Bij het overstappen van energieleverancier, maar ook bij het opnieuw afsluiten van een energiecontract, moet er een keuze gemaakt worden uit verschillende energiecontracten.

Om te kunnen bepalen welk energiecontract het beste bij je situatie past, is het handig om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden. Wij hebben de meest voorkomende contracten op een rijtje gezet.

Energiecontract voor bepaalde tijd met vaste energietarieven

Deze contractvorm heeft een duidelijke grens. De duur van het contract staat vast, maar ook de tarieven blijven gelijk. In sommige gevallen mogen de tarieven wel bijgesteld worden, maar deze uitzonderingen behoren dan in het contract vermeld te staan. Lees het contract dan ook goed, voordat je het afsluit.

Energiecontract voor bepaalde tijd met variabele energietarieven

Deze contractvorm kan zeer nadelige effecten hebben. Aangezien het contract een vaste looptijd heeft, maar de tarieven kunnen wisselen, kun je bij stijgende kosten, dus niet zomaar kosteloos het energiecontract opzeggen.

Energiecontract voor onbepaalde tijd met vaste energietarieven

Als de looptijd niet vast staat, maar de tarieven wel is overstappen naar een goedkopere aanbieder elk moment mogelijk. Dit uiteraard met inachtneming van de opzegtermijn van 30 dagen.

Energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele energietarieven

Ook bij deze contractvorm staat de looptijd niet vast en is overstappen op elk gewenst moment mogelijk. Mochten de kosten stijgen dan is tijdig overstappen mogelijk.

Combinatiecontract voor (on)bepaalde tijd met variabele gastarieven en vaste stroomtarieven.

Deze contractvorm kenmerkt zich door de levering voor zowel stroom als gas. Er zijn veel aanbieders waarbij in het contract wel een vaste tarief staat voor stroom, maar niet voor gas. Het gastarief zou daardoor tijdens de looptijd kunnen wijzigen. En vervolgens dus gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van je energierekening.

Heb je liever optimale zekerheid dan is een combinatiecontract waarbij het tarief voor gas en elektriciteit vast staat de beste optie. De zekerheid hiervan heeft toch ook nadelen, je betaalt namelijk vaak meer voor vaste tarieven dan voor de op dat moment geldende variabele tarieven.

Welk contract iemand kiest, hangt uiteindelijk af van de persoonlijke voorkeur van een ieder. Maar in alle gevallen is het belangrijk om vooraf goed ingelicht te zijn, om achteraf teleurstellingen te voorkomen.