Hoe vind ik de beste energieleverancier met zonnepanelen?

Heb je (binnenkort) thuis zonnepanelen op je dak? Dan maakt het verschil bij welke energieleverancier je zit voor je energierekening. Maar welke energieleverancier kun je nou het beste kiezen met zonnepanelen? In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten als je energie gaat vergelijken met zonnepanelen.

Bk energie zonnepanelen hero

Energie vergelijken met zonnepanelen

In onze energie vergelijker zie je meteen wie de beste energieleverancier is met zonnepanelen voor jouw situatie. Hierin zijn alle kosten verwerkt waar je als zonnepanelenbezitter mee te maken krijgt, zoals de terugleverkosten en terugleververgoeding.


💡 Salderen is mogelijk tot 2027

100% salderen blijft mogelijk tot 1 januari 2027, daarna kun je met zonnepanelen helemaal niet meer salderen. Vanaf die datum ontvang je voor elke kWh die je teruglevert een terugleververgoeding van minimaal 50% van de kale stroomprijs, tot 2030. Ook zullen energieleveranciers terugleverkosten in rekening blijven brengen wanneer deze direct gekoppeld zijn aan de onbalanskosten die ze maken.

Wie voor jou nú de goedkoopste en beste energieleverancier met zonnepanelen is, is geheel afhankelijk van je situatie. Gebruik daarvoor onze energie vergelijker waarin alle kosten en vergoedingen met zonnepanelen worden meegenomen.

Blijf op de hoogte over het laatste nieuws rondom zonnepanelen en de energiekosten:


6 Tips bij energieleveranciers vergelijken met zonnepanelen

#1. Kies een leverancier met lage energietarieven

Energieleveranciers met lage energietarieven zijn uiteindelijk het meest voordelig voor jouw energierekening, ook met zonnepanelen. Want als je meer stroom verbruikt dan je opwekt, betaal je alsnog voor de stroomtarieven van de energieleverancier, inclusief belastingen.

Met name wanneer je ook gas afneemt thuis wil je een zo laag mogelijke gasprijs betalen. Anders weegt het voordeel van je zonnepanelen uiteindelijk niet op tegen de hoge gaskosten van je leverancier.


#2. Let op hoe energieleveranciers salderen

Naast lage tarieven is het met zonnepanelen ook verstandig om te kijken hoe leveranciers salderen: op basis van normaaltarief of dubbeltarief (piek- en daluren). Belangrijk om te weten is ook dat met een dynamisch contract en zonnepanelen je saldeert per uur.

Voor je stroomafrekening zelf maakt het weinig verschil meer of je een enkel- of dubbeltelwerk aanzet, dat verschil is kleiner dan vroeger. Maar voor salderen maakt het wel verschil.

Eerst salderen tegen normaaltarief en daarna pas tegen daltarief is het meest gunstig.

Leveranciers salderen allemaal tegen hun eigen voorwaarden, waarvan sommigen eerst tegen normaaltarief salderen en daarna tegen daltarief. Dit is iets waar je op kunt letten.

Per uur salderen met een dynamisch contract is minder voordelig.

Er ontstaat namelijk een prijsverschil in jouw nadeel tussen de geleverde- en teruggeleverde stroomkosten. Ook zul je vaker moeten betalen voor stroom die je teruglevert als de stroomprijs negatief is. Bij tip #6 lees je hier meer over.

💡 Geen enkele leverancier met een vast- of variabel contract saldeert per maand, dit mag namelijk niet meer in Nederland. Alle energieleveranciers moeten op jaarbasis (met uitzondering van een dynamisch contract) salderen, dit is het meest voordelig voor de klant.

In onze vergelijker zit per leverancier hun manier van salderen al in de berekening verwerkt.

Energiemeter omzetten van dubbel- naar enkeltarief met zonnepanelen
Heb je thuis een dubbele meter, dan kun je je (toekomstige) leverancier vragen de energiemeting om te zetten naar een enkele meter als dat voordeliger is met salderen. Daarvoor is geen aanpassing van je energiemeter nodig, maar kan het je wel schelen op je energierekening.


#3. Probeer zoveel mogelijk stroom te salderen

In 2025 en 2026 is 1-op-1 salderen nog mogelijk. 100% salderen is nog altijd het meest gunstig voor je energierekening.

Jouw opgewekte stroom blijft tot 2027 evenveel waard als de stroom die je afneemt van de energieleverancier. Met de huidige salderingsregeling streept je leverancier aan het eind van het jaar de stroom die je zelf hebt opgewekt weg tegen de stroom die je afgenomen van het net.

De terugleververgoeding per kWh daarentegen is maar een fractie van de stroomprijs die je betaalt per kWh. Leveranciers mogen de hoogte hiervan zelf vaststellen.

Door minder aan stroom te hoeven betalen voor het deel dat je afneemt van je leverancier, bespaar je méér dan het zakcentje dat je ‘verdient’ met terugleveren.

💡Probeer evenveel stroom te verbruiken als dat je opwekt

Het voordeligste met zonnepanelen is om te proberen evenveel stroom op te wekken als dat je binnen je huishouden verbruikt. Je kunt proberen overdag in de piekuren waarop je zonnepanelen het meeste opwekken zoveel mogelijk van deze stroom direct zelf te verbruiken. Bijvoorbeeld door je wasmachine of vaatwasser voorgeprogrammeerd te laten draaien of je elektrische auto op te laden.


#4 Houd rekening met de terugleverkosten

Kun je niet volledig je opgewekte stroom wegstrepen tegen je stroomverbruik in een jaar? Let dan op de netto terugleverkosten die je betaalt voor het terugleveren van overtollige stroom.

De verschillen lopen namelijk behoorlijk uiteen (tot honderden euro’s), afhankelijk van hoeveel je teruglevert per jaar. Sommige leveranciers rekenen met een staffel met verschillende schalen, andere leveranciers rekenen terugleverkosten per kWh.

Toch is ons advies is om je niet blind te staren op de terugleverkosten. Het kan goed zijn dat een leverancier met relatief hoge terugleverkosten, toch goedkoper uit de vergelijking naar voren komt vanwege een hogere cashback en lagere leveringstarieven. Kijk dus altijd naar het totale kostenplaatje is ons advies.

Wil je nu meteen weten hoeveel terugleverkosten leveranciers in rekening brengen zonder de vergelijker in te gaan? Met onze handige terugleverkosten-tool kun je heel eenvoudig zien wat iedere leverancier aan terugleverkosten rekent voor jouw situatie.

Ook terugleverkosten in de vorm van 'onbalanskosten' vanaf 2027
Lange tijd was de vraag of terugleverkosten zouden blijven bestaan als de salderingsregeling is afgeschaft, omdat er dan geen grond meer zou bestaan om teruglverkosten in stand te houden.
Nu de wetgeving over het afschaffen van de salderingsregeling definitief is, blijkt dat energieleveranciers nog wel terugleverkosten mogen rekenen, maar enkel wanneer deze kosten direct in verband staan met onbalanskosten.
Deze kosten maakt een leverancier doordat de daadwerkelijke vraag en aanbod van energie afwijkt van de vooraf gemaakte schatting. De hoogte van deze onbalanskosten moet nog duidelijk worden.

#5. Let op de terugleververgoeding als je véél stroom teruglevert

Een volgende tip is om te kijken welke leverancier specifiek een hogere terugleververgoeding geeft, als je structureel méér stroom opwekt dan je verbruikt. Hoe hoog deze vergoeding is verschilt per leverancier, al zijn de verschillen wel een stuk kleiner geworden.

Een aantal leveranciers heeft hun terugleververgoeding verhoogd, nu zij terugleverkosten rekenen. Door de terugleververgoeding te verhogen ontvang je bij hen na aftrek van de terugleverkosten nog steeds een aantal centen per terugleverde kWh stroom.

Bekijk hier wie de hoogste teruglevergoeding geeft

Let op: bij een aantal leveranciers ontvang je op dit moment netto een negatieve terugleververgoeding per kWh, omdat de terugleverkosten per kWh hoger zijn dan de vergoeding. Vanaf 2027 is een negatieve terugleververgoeding niet meer toegestaan.


#6. Een dynamisch energiecontract is doorgaans minder aantrekkelijk met zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak kun je meestal het beste kiezen voor een vast energiecontract of variabel contract. Een dynamisch energiecontract kan vanwege de manier van salderen ongunstiger uitpakken.

Een dynamisch energiecontract met zonnepanelen waarbij leveranciers niet per jaar maar per uur salderen, is een stuk minder aantrekkelijk. Dit kan namelijk in je nadeel werken en je zelfs extra geld kosten. Waarom?

Met een dynamisch contract variëren de stroomprijzen van uur tot uur. Op momenten wanneer er weinig stroom wordt afgenomen van het net, is het inkopen van stroom het voordeligst voor de leverancier. Zo kan het zelfs zijn dat je een negatieve stroomprijs betaalt als je op die rustige momenten stroom verbruikt.

Overdag aan het einde van de ochtend tot een uur of 14:00 is de stroomvraag (en daarmee de tarieven) het laagst voor het kopen van stroom. Dit zijn ook de momenten waarop je zonnepanelen het meeste opwekken. Als je deze stroom niet zelf verbruikt lever je dit terug tegen mogelijk een negatieve stroomprijs. In dat geval kost het je dus geld om terug te leveren.

Aan het eind van de werkdag is er vaak een piek te zien in vraag naar stroom. Dit is bij een zuid-opstelling vaak meer vraag is naar stroom dan de panelen kunnen opwekken. Dit is het moment dat mensen gaan koken maar de zonnepanelen niet meer zoveel opleveren. De stroomprijs die je dan betaalt is dan vaak relatief hoog.

Toch kan een dynamisch contract in sommige situaties juist wel zeer voordelig zijn. Hier leggen we je uit in welke situaties een dynamisch energiecontract met zonnepanelen verstandig kan zijn.


Zo werkt energie vergelijken met zonnepanelen

Nu je weet waar je op moet letten met energie vergelijken als je zonnepanelen hebt kun je een vergelijking voor je laten maken met onze vergelijker. Dit heb je in een paar minuten gedaan.

Stap 1. Vul je gegevens en verbruik in

Geef in de energie vergelijker aan wat je woonsituatie is en hoeveel gas en stroom je verbruikt op jaarbasis.

💡 Dit kun je makkelijk terugvinden op je laatste energierekening of in je klantaccount bij je leverancier. Je kunt ook op basis van een schatting van je verbruik energie vergelijken met zonnepanelen. Het geschatte termijnbedrag kun je later altijd wijzigen als blijkt dat het bijgesteld moet worden.

Stap 2. Geef aan hoeveel stroom je opwekt per jaar

Weet je exact hoeveel stroom je per jaar opwekt met je zonnepanelen? Geef dit dan aan in de vergelijkertool.

💡 Heb je je zonnepanelen pas sinds kort, dan heb je nog geen volledige verrekening van de zonnepanelen op je jaarrekening. Wat je dan kunt doen is de installateur vragen om een inschatting te maken van wat je zonnepanelen per jaar zullen opwekken.
Ben je net verhuisd naar een woning met zonnepanelen? Dan kun je vragen aan de vorige bewoner wat de zonnepanelen hebben opgewekt op jaarbasis, of anders ook contact opnemen met de installateur voor een inschatting van de opwekking.

Stap 3. Kies de goedkoopste leverancier

De energie vergelijker maakt een rekensom waarin de leveringstarieven, vastrechtkosten, de terugleververgoeding en saldering met elkaar worden verrekend op jaarbasis.

De beste energieleverancier met zonnepanelen is doorgaans de goedkoopste energieleverancier voor jouw situatie op basis van deze berekening.

Juiste overstapmoment met zonnepanelen

Met zonnepanelen wil je doorgaans het liefste pas overstappen op het moment dat je zoveel mogelijk opgewekte stroom hebt kunnen salderen. Dit is doorgaans na de zomer en niet direct na de winter.
Maar zit je nu al een lange tijd bij dezelfde leverancier, dan het kan goed zijn dat vanwege de hogere energieprijzen het alsnog voordeliger is om direct over te stappen en niet te wachten. Betaal je nu namelijk nog hoge gastarieven, dan weegt het terugleveren van een overschot aan stroom niet genoeg op tegen de hoge leveringstarieven (en vaste leveringskosten).

Meer advies over de beste energieleveranciers haal je uit ons eigen onafhankelijk onderzoek.