Nieuwe auto

Ik ga een andere auto kopen. Moet ik daarvoor perse een nieuwe autoverzekering afsluiten?

Je kunt voor een nieuwe auto uiteraard een geheel nieuwe autoverzekering afsluiten. Dit kun je doen zodra je je oude autoverzekering hebt beëindigd. Maar je kunt er ook voor kiezen om de wijziging aan je verzekeraar door te geven en je huidige autoverzekering te behouden voor je nieuwe auto. Wat hierbij de voordeligste keuze is verschilt natuurlijk per situatie. Voor uw nieuwe auto gelden namelijk misschien wel soepeler of juist strengere voorwaarden voor de autoverzekering, hetgeen zich natuurlijk uit in de hoogte van de te betalen premie. Het kan daarom zeker de moeite lonen om eerst goed verschillende autoverzekeringen te vergelijken alvorens je hierin een keuze maakt.

Ik wil een occasion kopen. Waar kan ik op letten bij het kiezen van een geschikte autoverzekering?

Bij het kopen van een tweedehands auto kan het de moeite waard zijn om te kiezen voor een autoverzekering met een occasionwaarderegeling. Bij total loss keert de autoverzekering dan de waarde uit die de auto had op het moment dat je deze aanschafte. En dit kan zeker voor jonge occasions een hoop geld schelen. Kent je autoverzekering namelijk geen occasionwaarderegeling, dan krijg je bij total loss hoogstwaarschijnlijk alleen de dagwaarde uitgekeerd.

Heb je een autoverzekering gevonden die inderdaad een occasionwaarderegeling biedt? Let er dan goed op of er nog aanvullende voorwaarden van toepassing zijn, zoals:

  • Maakt het uit waar je de occasion hebt gekocht? Sommige verzekeraars hebben namelijk als eis voor uitkering bij schade dat de auto gekocht is bij een Bovag-erkend bedrijf of bij een officiële dealer.
  • Valt je auto onder de dekking als je de occasion gekocht hebt bij een particulier? Het kan namelijk zijn dat de verzekeraar eist dat de verkopende partij als bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
  • Worden er nog speciale eisen gesteld aan de wijze waarop je de aanschafwaarde kunt aantonen? Of is een orignele factuur of blijk van betaling via een bankafschrift voldoende?

Ik heb na de aanschaf van mijn auto veel extra accessoires toegevoegd. Zijn deze automatisch meeverzekerd met de autoverzekering?

Over het algemeen geldt dat de oorspronkelijke cataloguswaarde bepalend is voor de hoogte van de premie van je autoverzekering. Inbegrepen in de cataloguswaarde zijn die accessoires die behoorden tot de standaarduitrusting van de auto, op het moment dat je deze aanschafte. Heb je nadien extra accessoires aan je auto toegevoegd dan is het afhankelijk van de verzekeraar of deze extra’s kosteloos zijn meeverzekerd.

Er zijn dus autoverzekeringen waarbij schade aan later aangeschafte accessoires ook via de gewone autoverzekering wordt vergoed. LET OP: Bij deze autoverzekeringen is deze vergoeding voor extra accessoires wel aan een maximum gebonden.

Veel verzekeraars bieden deze service echter niet en kun je, indien gewenst, premie bijbetalen om die accessoires die niet tot de standaarduitrusting van je auto behoren, mee te verzekeren. In dat geval wordt de waarde van de extra accessoires opgeteld bij de cataloguswaarde van je auto. Op dit totaalbedrag wordt vervolgens de nieuwe premie gebaseerd.

LET OP: Over het algemeen geldt, dat mobiele telefoons en -navigatiesystemen niet meeverzekerd zijn via de dekking voor accessoires. Is dit wel het geval, dan moet dit specifiek vermeld staan in de polis van je autoverzekering.

De hoogte van de premie voor het meeverzekeren van accessoires kan per verzekeraar verschillen. Vooraf diverse autoverzekeringen met elkaar vergelijken kan daarom de moeite waard zijn.

Is het merk en/of de prijsklasse van mijn auto van invloed op mijn autoverzekering?

Ja. Voor autotypes die in een duurdere prijsklasse vallen, hanteren sommige verzekeraars als aanvullende eis voor acceptatie dat de auto is uitgerust met een beveiligingssysteem dat is goedgekeurd door SCM en/of TNO. Ditzelfde kan gelden voor auto’s die qua type of merk statistisch gezien een hoger risico lopen op diefstal of inbraak.

Je herkent een SCM/TNO goedgekeurd beveiligingssysteem aan een oranje sticker met daarop het serienummer dat is gekoppeld aan de goedkeuring en logo van het SCM/TNO. Deze sticker is terug te vinden op de centrale stuureenheid van het systeem.

Ik heb in de afgelopen jaren alleen in een leaseauto gereden. Gedurende deze periode heb ik volledig schadevrij gereden: tellen deze schadevrije jaren ook mee nu ik een autoverzekering voor mijn privéauto wil afsluiten?

Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij. Er zijn verzekeraars die op basis van de lease-verklaring die u van uw leasemaatschappij krijgt, de schadevrije jaren laten meetellen voor de no-claimkorting op uw nieuwe autoverzekering. Andere verzekeraars doen dit niet. Stapt u dus over van een leaseauto naar een privéauto, vergelijk dan goed bij welke verzekeraars u uw schadevrije jaren kunt meenemen en bij welke niet.

NB: Een lease-verklaring is maximaal één jaar geldig.