Bezuinigen

Ik kan een lager aantal kilometers per jaar opgeven dan ik werkelijk rijd, om zo in aanmerking te komen voor een lagere premie. Is dit verstandig?

Nee. Het is zeker niet verstandig om bij het afsluiten van een autoverzekering onjuiste informatie te verstrekken om zo in aanmerking te komen voor een lagere premie. Want blijkt op het moment dat er schade ontstaat, dat je niet eerlijk bent geweest met betrekking tot je gegevens, dan keert de verzekering bij cascoschade niet uit. Schade die valt onder de W.A.-verzekering wordt in de eerste instantie wel gedekt, maar vervolgens zal het schadebedrag door de verzekeraar verhaald worden op de verzekerde. Tevens zal de autoverzekering worden stopgezet waarna de toedracht van de stopzetting wordt geregistreerd in een centrale databank. Dit maakt dat het vervolgens zeer moeilijk zal zijn om bij een andere verzekeraar geaccepteerd te worden als klant voor een nieuwe autoverzekering.

Dus hoe verleidelijk het ook kan zijn om bijvoorbeeld een lager aantal kilometers per jaar op te geven dan je in werkelijkheid rijdt, uiteindelijk kan dit bij schade juist duur voor je uitpakken.

Wanneer kan het voordelig zijn om over te stappen naar een andere autoverzekering?

Er zijn bepaalde situaties waarin het de moeite kan lonen om over te stappen van je huidige autoverzekering naar een nieuwe. Bijvoorbeeld:

 • Overschrijding van bepaalde leeftijdsgrenzen. Jongeren tot 24 jaar betalen bij de meeste verzekeraars een hogere premie. Heb je de leeftijd van 24 jaar bereikt en had je reeds een autoverzekering? Controleer dan of de nadelige voorwaarden die voorheen voor jou golden, inderdaad worden teruggedraaid door de verzekeraar.
 • Wanneer je als jonge bestuurder de leeftijd van 24 jaar bereikt, dan kan het zijn dat andere verzekeraars voordeligere autoverzekeringen aanbieden. Overstappen kan dan financieel aantrekkelijk zijn.
 • Sluit je een autoverzekering af bij een verzekeringsmaatschappij waar je ook andere verzekeringen hebt afgesloten, dan krijg je mogelijk een pakketkorting op de premie. LET OP: ook met pakketkorting meegerekend kan het zijn dat andere verzekeraars autoverzekeringen aanbieden die alsnog voordeliger zijn.
 • Je allereerste autoverzekering kan op het moment van afsluiten een voordelige keuze zijn. Het kan echter na een aantal jaren voordeel opleveren om toch over te stappen naar een andere autoverzekering. Je hebt dan immers schadevrije jaren opgebouwd die je als beginnend bestuurder nog niet had. Aangezien iedere verzekeraar opgebouwde schadevrije jaren en de daaraan gekoppelde no-claim op zijn eigen wijze beoordeeld, kan het zijn dat je elders toch goedkoper uit bent.
 • Als je een ander type auto aanschaft kan het zijn dat voor deze auto een andere autoverzekering voordeliger is.
 • Verhuis je naar een andere woonplaats/regio, dan is een andere autoverzekering mogelijk goedkoper

 

Ik doe mijn auto weg maar ik koop niet direct een nieuwe. Moet ik mijn huidige autoverzekering beëindigen of opschorten? Wat is het voordeel?

Stel, je verkoopt je auto maar je koopt niet direct een andere. Dan wil je natuurlijk je autoverzekering stopzetten om te voorkomen dat je premie betaalt voor een autoverzekering die je op dat moment niet nodig hebt. Dan is het gewoon beëindigen van je lopende autoverzekering natuurlijk een optie. Als tweede optie kun je in plaats daarvan ook je lopende autoverzekering opschorten. Wat zijn hiervan de voordelen?

Wanneer je een lopende autoverzekering beëindigd dan ben je uiteraard geen premie meer verschuldigd. Daarbij blijven de opgebouwde schadevrije jaren nog tot twaalf maanden geldig en kun je deze binnen het jaar dus meenemen naar een eventuele volgende autoverzekering. En dat scheelt natuurlijk voor de hoogte van de premie die je voor je nieuwe autoverzekering moet betalen.

Weet je echter van te voren dat je voor langere tijd geen auto zult bezitten, dan kan het voordeliger zijn om je autoverzekering op te schorten in plaats van te beëindigen. Ook in dit geval ben je geen premie meer verschuldigd. Maar daarnaast blijven de opgebouwde schadevrije jaren tot maximaal drie jaar geldig en kun je op het moment dat je weer een nieuwe auto aanschaft, deze direct op basis van dezelfde voorwaarden verzekeren. En dit kan natuurlijk aanzienlijk in de hoogte van de premie schelen ten opzichte van een geheel nieuwe autoverzekering.

Slechte voorwaarden kunnen een goedkope autoverzekering toch duur laten uitpakken

Je kunt er voor kiezen om alleen autoverzekeringen te vergelijken op basis van de premie. Want natuurlijk is het fijn om goedkoop uit te zijn. Maar pas op: want een lage premie voor je autoverzekering betekent niet per definitie dat je op de lange termijn ook daadwerkelijk goedkoop uit zult zijn. Want weet je zeker dat je goedkope autoverzekering ook daadwerkelijk uit zal keren op het moment dat je schade hebt? Zo niet, dan draai je alsnog zelf voor alle kosten op! Let daarom bij het afsluiten van een autoverzekering altijd goed op de voorwaarden en kijk daarbij onder meer naar de volgende zaken:

 • Stelt de verzekeraar voor deze autoverzekering aanvullende eisen aan de beveiliging tegen diefstal? Zo ja, wat houden deze beveiligingseisen precies in?
 • Dekt deze autoverzekering ook alle accessoires die je in je auto hebt? Zo ja, tot welk bedrag keert deze autoverzekering precies uit bij schade en/of diefstal van deze accessoires?
 • Biedt de verzekeraar voor deze autoverzekering een nieuwwaarderegeling? Zo ja, geldt deze regeling dan voor alle opeenvolgende eigenaren van de betreffende auto? Of kan alleen de eerste eigenaar gebruik maken van de nieuwwaarderegeling?

Is de beveiliging van mijn auto nog van invloed op mijn autoverzekering?

Verzekeraars kijken inderdaad ook naar de wijze waarop je auto is beveiligd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een systeem waarin auto’s worden ingedeeld in beveiligingsklassen:

 • Klasse 0
  De auto beschikt niet over extra beveiliging
 • Klasse 1
  Je auto beschikt alleen over een startonderbreker als extra beveiligingsmaatregel.
 • Klasse 2
  Je auto beschikt over een startonderbreker, een SCM alarmsysteem en inbraakdetectie.
 • Klasse 3
  Je auto beschikt over dezelfde beveiliging als genoemd voor klasse 2, aangevuld met noodstroom voor het SCM alarmsysteem, helling- en sabotagedetectie.
 • Klasse 4
  Je auto voldoet aan de eisen voor de klassen 1, 2 of 3, aangevuld met een voertuigvolgsysteem
 • Klasse 5
  Je auto beschikt over dezelfde beveiliging als genoemd voor klasse 3, aangevuld met een door het alarm geactiveerd voertuigvolgsysteem.

Welke kosten brengt de verzekeringsmaatschappij nog meer in rekening behalve de premie voor de autoverzekering?

Iedere autoverzekeraar brengen behalve de premie ook nog andere kosten in rekening. Bekijk bij het vergelijken van verschillende autoverzekeringen ook hoe hoog de volgende kosten zijn:

 • Poliskosten
  De poliskosten zijn de kosten die de verzekeraar in rekening brengt voor het opmaken van een nieuwe polis, maar ook voor veranderingen die je daarna in de polis wilt aanbrengen. Bijvoorbeeld bij een aanpassing in verband met de aanschaf van een nieuwe auto of wanneer je kiest voor een wijziging in de dekking.
 • Prolongatiekosten
  Prolongatiekosten zijn de administratieve kosten die in rekening worden gebracht voor iedere betaling die je voor je autoverzekering doet. De prolongatiekosten zijn onafhankelijk van de betaalwijze (automatische incasso of acceptgiro) en kunnen wua hoogte per verzekeraar verschillen.
 • Beëindigingskosten
  Zoals de term al aangeeft zijn beëindigingskosten de (administratieve) kosten die in rekening worden gebracht wanneer je je autoverzekering beëindigt. Heb je bij het stopzetten van je autoverzekering nog recht op een teruggaaf van reeds betaalde premie, dan worden de beëindigingskosten hiermee door veel verzekeraars verrekend. Ook de hoogte van de beëindigingskosten verschillen per verzekeraar.